Ο Πατριάρχης Θεόδωρος Β΄ στον αγιασμό των ελληνικών εκπαιδευτηρίων της Αλεξάνδρειας

File photo: Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄με τους μαθητές των ελληνικών εκπαιδευτηρίων. Photo via Twitter@EKAlexandria




Με τις πατρικές ευχές του, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος καλωσόρισε σήμερα τους 17 μαθητές της Τοσιτσαίας Σχολής καθώς και τους 29 μαθητές του Αβερωφείου Γυμνασίου Λυκείου, όταν κτύπησε το πρώτο κουδούνι στα δύο αμιγώς ελληνικά σχολεία που λειτουργεί η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας στο ιστορικό Τετράγωνο του Σάτμπι, στο κέντρο της παραθαλάσσιας πόλης, για τον αγιασμό των μαθημάτων.

«Σάς εύχομαι να έχετε μία καλή σχολική χρονιά», τόνισε ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, συμπαραστατούμενος από τον Μητροπολίτη Κατάνγκας Μελέτιο και τον διοικητικό φ/ντή των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων της Αλεξάνδρειας π. Σπυρίδωνα Κλαδάκη, παρουσία του γενικού προξένου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια Αθανάσιου Κοτσιώνη και του Οικονομικού Επόπτη της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας π. Πάρη Πεφάνη Μακρή.

Η διευθύντρια του Τοσίτσαιου δημοτικού σχολείου Αγγελική Τσιαδήμη αναφέρθηκε στο ρόλο του σχολείου «που είναι πολύπλευρος και πολυσύνθετος, διότι πέρα από τη μετάδοση γνώσεων, την καλλιέργεια της νόησης και των δεξιοτήτων των νέων ανθρώπων οφείλει να στοχεύει στην ολόπλευρη ηθικοπνευματική τους καλλιέργεια, να παρέχει βαθύτερη και ουσιαστικότερη παιδεία.

Το σχολείο του σήμερα οφείλει να μορφώνει πολίτες υπεύθυνους, συνειδητοποιημένους, κριτικά σκεπτόμενους, καλλιεργημένους, κοινωνικά ευαίσθητους, με ιδανικά, αρχές και αξίες. Πολίτες που να αγαπούν την πατρίδα και να νοιάζονται γι’ αυτήν»..

Εκ μέρους του Αβερωφείου Γυμνασίου Λυκείου, η διευθύντρια Δήμητρα Παπανώτα αναφέρθηκε στην ιστορία του αμιγώς ελληνικού σχολείου που «ιδρύθηκε από την πρεσβυγενή Ελληνική Κοινότητα της Αλεξάνδρειας, πριν από εκατόν εξήντα και πλέον χρόνια και αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί το φάρο της ελληνικής παιδείας και της ελληνικής γλώσσας, και γαλούχησε γενεές μαθητών, οι οποίοι διακρίθηκαν σε όλους τους τομείς της ζωής». Και κατέληξε: «Η σκυτάλη τώρα έχει παραδοθεί σε εσάς τους μαθητές και σε μας τους δασκάλους σας για να συνεχίσουμε αυτή τη δύσκολη και γοητευτική αποστολή».

Η όλη εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκαν επίσης η πρόεδρος της Κυπριακής εν Αιγύπτω Αδελφότητας Μαίρη Φορμόζη, η πρόεδρος των Ελλήνων εκπαιδευτικών Αλεξανδρείας Γεωργία Μαστουρίδη, η αρχαιολόγος Καλλιόπη Παπακώστα και η δ/ντρια του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού – παράρτημα Αλεξανδρείας κα Σταυρούλα Σπανούδη, ολοκληρώθηκε με την έκπληξη που επεφύλαξε για το τέλος ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ. Θεόδωρος, για όλους τους μαθητές των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων, υποσχόμενος να τους προσφέρει όποτε επιθυμούν μία εκδρομή και για τα δύο σχολεία, ως ελάχιστη προσφορά του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Παρά τη γενικότερη πληθυσμιακή συρρίκνωση της ομογένειας στην Αίγυπτο τα τελευταία χρόνια, η δύναμη των μαθητών των Ελληνικών Σχολείων της Αλεξάνδρειας παρουσίασε μικρές μόνο απώλειες, συγκρατώντας τον αριθμό των μαθητών σε 46 μαθητές από 50 που ήταν πέρυσι.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πρώτη επίσκεψη Διαματάρη στο Φανάρι: Η συνάντηση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: