Ο μεσημεριανός υπνάκος μια δυο φορές την εβδομάδα σώζει από εγκεφαλικά κι εμφράγματα

File photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ




Για τους λάτρεις της μεσημεριανής “σιέστα” τα νέα είναι υπέροχα: νέα έρευνα βρήκε ότι ο μεσημεριανός σύντομος ύπνος μια ή δυο φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λωζάνης στην Ελβετία, μελέτησε την σχέση μεταξύ της συχνότητας και διάρκειας του μεσημεριανού ύπνου με μοιραίες ή μη μοιραίες καρδιαγγειακές παθήσεις.

Στην έρευνα πήραν μέρος 3.462 άτομα ηλικίας από 35 έως 75 ετών για διάστημα λίγο άνω των πέντε ετών. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι όσοι περιστασιακά έκαναν μεσημεριανή σιέστα – μια ή δυο φορές την εβδομάδα, για περίπου πέντε λεπτά έως το πολύ μια ώρα – είχαν 48% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό ή καρδιακή ανεπάρκεια, έναντι όσων δεν κοιμούνταν ποτέ το μεσημέρι.

Η μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση της Βρετανικής Καρδιαγγειακής Εταιρείας, Heart, κατέληξε πως δεν υπάρχει η ίδια συσχέτιση όταν ο μεσημεριανός ύπνος γίνεται σε μεγαλύτερη συχνότητα ή έχει μεγαλύτερη διάρκεια.

Με πληροφορίες από CNN

Νέο βιονικό πόδι προσφέρει την χαμένη αίσθηση σε ακρωτηριασμένα άτομα: Αλληλεπιδρά με ΚΝΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: