Ο Ερντογάν ζητεί από τις τράπεζες διαγραφή δανείων ύψους 1,9 δισ. για έργα ενέργειας

File photo:ΚΥΠΕ




Την διαγραφή δανείων ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αφορούν έργα ενέργειας, ζητεί η Τουρκία από τις τράπεζες της ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την εκκαθάριση του δανειακού χαρτοφυλακίου των τουρκικών τραπεζών, σε μια προσπάθεια για ενίσχυση της χρηματοδότησης της οικονομίας της χώρας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ρυθμιστική αρχή της Τουρκίας, BDDK, επιθυμεί να θεωρηθούν ως μη εξυπηρετούμενα, τα δάνεια που χορηγήθηκαν σε τρεις τουλάχιστον σταθμούς παραγωγής φυσικού αερίου, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του θέματος.

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει ότι πρόκειται για δάνεια που χορηγήθηκαν για έργο του σταθμού παραγωγής φυσικού αερίου της ACWA στο Kirikkale, ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, της Gama Enerji για έργο κοντά στην Άγκυρα ύψους 900 εκατομμυρίων δολαρίων και για μία εγκατάσταση ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων που διαχειρίζεται η Ansaldo Energia SpA και οι συνεργάτες της στο Gebze, ανέφεραν τα συγκεκριμένα άτομα, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Μεταξύ των τουρκικών τραπεζών που παραχώρησαν δάνεια για αυτά τα έργα είναι οι Turkiye Garanti Bankasi AS, η Turkiye Is Banks AS, η Akbank TAS, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, η Denizbank AS και η Yapi Kredi Bankasi AS. Τα συνολικά αρχικά δάνεια για αυτά τα έργα ανέρχονταν σχεδόν στα 1,9 δισ. δολάρια.

Ευρύτερο σχέδιο

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η δημιουργία των τριών συγκεκριμένων έργων αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που επεξεργάζονται οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Στο πλαίσιο του προγράμματος, η τουρκική Κυβέρνηση θα πιέσει επίσης τους δανειστές να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους για την δημιουργία τόσο αποθεμάτων ασφαλείας όσο και περιθωρίων στους ισολογισμούς τους για την παραχώρηση νέων πιστώσεων.

Η προετοιμασία αυτή καταδεικνύει, όπως αναφέρει το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, ότι η τουρκική Κυβέρνηση είναι απίθανο να διατηρήσει για πολύ μεγαλύτερο διάστημα τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα αύξησης των δανείων, καθώς ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν πιέζει για μέτρα που θα οδηγήσουν την οικονομία να αναπτυχθεί με πολύ ταχύτερο ρυθμό.

Ωστόσο, αρκετές τράπεζες ανέφεραν σε συνάντηση τους με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ότι δεν επιθυμούν να αναταξινομήσουν τόσο γρήγορα τεράστιες ποσότητες δανείων σε ΜΕΔ, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, οι τουρκικές εταιρείες έχουν δανειστεί περίπου 60 δισ. δολάρια από το 2003 για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε νέα έργα παραγωγής και διανομής ενέργειας, σύμφωνα με έκθεση της Boston Consulting Group.

Ωστόσο, με την διολίσθηση της αξίας της τουρκικής λίρας με γρηγορότερους ρυθμούς από τους ρυθμούς που οι περισσότεροι παραγωγοί μπορούν να αυξήσουν τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, ορισμένες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας δεν κερδίζουν αρκετά για να εξοφλήσουν δάνεια σε ξένο νόμισμα, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο τις τράπεζες, που παραχώρησαν τα συγκεκριμένα δάνεια.

Οι μέσες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία είναι περίπου 54 δολάρια για κάθε μεγαβάτ ανά ώρα, σε σύγκριση με 81 δολ. το 2010 – αυτός είναι ένας από τους λόγους για το αίτημα των παραγωγών ενέργειας για αναδιάρθρωση των υποχρεώσεών τους.

Δάνεια ύψους $13 δισ. της βιομηχανίας ενέργειας για αναδιάρθρωση

Περίπου τα δύο τρίτα των δανείων που καταβλήθηκαν στην βιομηχανία ενέργειας δεν έχουν ακόμη εξοφληθεί, σύμφωνα με την Ebru Dildar Edin, αναπληρώτρια Διευθύνοντα Σύμβουλο της Garanti. Πρέπει να αναδιαρθρωθούν 13 δισ. δολάρια, με τις μονάδες παραγωγής φυσικού αερίου να κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος αυτών των δανείων, πρόσθεσε.

Η αναταξινόμηση χρέους ύψους 1,9 δισ. δολαρίων θα αυξήσει κατά 40 μονάδες βάσης τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων του τραπεζικού κλάδου, στο 5%, θα μειώσει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας του τομέα κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, στο 16,22% και θα μειώσει τη μέση απόδοση των ιδίων κεφαλαίων κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, στο 8,6%, δήλωσε ο αναλυτής της TEB Investment Ovunc Gursoy.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ δήλωσε τον Ιούλιο ότι η Κυβέρνηση δεν θα καλύψει τυχόν ζημίες που υπέστησαν οι τράπεζες, οι οποίες έχουν αναδιαρθρώσει σχεδόν τα μισά από τα 400 δισ. δισεκατομμύρια λίρες (70 δισ. δολάρια) προβληματικών δανείων.

Ο Αλπαϊράκ διαβλέπει μια αύξηση της ανάπτυξης μόλις αναδιαρθρωθούν και τα υπόλοιπα επισφαλή δάνεια, σημειώνεται στο δημοσίευμα του Bloomberg.

Η Τουρκία βγήκε από μια ύφεση κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους, αλλά αναμένεται ότι θα υπολείπεται κατά πολύ του επίσημου στόχου ανάπτυξης του 2,3% για ολόκληρο το έτος.

ΚΥΠΕ – Bloomberg

Παράθυρο ευκαιρίας οι 120 δόσεις λέει ο Νότης Μηταράκης: Προθεσμία μέχρι 30 Σεπτεμβρίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: