Ο Ερντογάν προειδοποιεί για νέο μεταναστευτικό κύμα στην Ευρώπη: Διώχνει πρόσφυγες…

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχε στα εγκαίνια νέου τζαμιού, αυτή τη φορά στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Πόλης. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία.




Η Τουρκία σχεδιάζει να επανεγκαταστήσει ένα εκατομμύριο πρόσφυγες στη βόρεια Συρία και μπορεί να ξανανοίξει το διάδρομο για μετανάστες προς την Ευρώπη αν δεν λάβει επαρκή διεθνή υποστήριξη για το σχέδιο, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρουν οι Nevzat Devranoglu, Tuvan Gumrukcu στο Πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το Πρακτορείο:

H Τουρκία που φιλοξενεί 3,6 εκατ. σύριους πρόσφυγες ελέγχει τμήματα της βόρειας Συρίας όπου λέγεται ότι 350.000 Σύριοι έχουν ήδη επιτρέψει. Συγκροτεί μια «ασφαλή ζώνη» με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο βορειοανατολικό τμήμα όπου ο Erdogan δήλωσε ότι πολλοί ακόμα θα μπορούσαν να μεταφερθούν.

«Ο στόχος μας είναι για τουλάχιστον ένα εκατομμύριο σύριων αδερφών μας να επιστρέψουν την ασφαλή ζώνη που θα σχηματίσουμε κατά μήκος των συνόρων μας σε 450 χιλιόμετρα», όπως δήλωσε ο Erdogan σε ομιλία του στην Άγκυρα. Τα σχόλια έρχονται καθώς η Τουρκία αυξάνει την πίεση στην Ουάσιγκτον για περαιτέρω παραχωρήσεις για το βάθος και την επίβλεψη της σχεδιαζόμενης ζώνης ασφαλείας στα βορειοανατολικά και όπως προκύπτει υπό την αυξανόμενη πίεση στη βορειοδυτική περιοχή του Idlib στη Συρία όπου μια κυβέρνηση υποστηριζόμενη από τη Ρωσία επιθετικά πιέζει βόρεια. Σύμφωνα με τουρκικά κυβερνητικά στοιχεία, μόνο μια μικρή μειονότητα Σύριων στην Τουρκία προέρχονται από το βόρειο τμήμα και περίπου τους προτάθηκε η επανεγκατάσταση.

Όπως πρόσθεσε ο Erdogan, «Λέμε ότι θα πρέπει να συγκροτήσουμε μια τέτοια ασφαλή ζώνη που εμείς, ως Τουρκία, να μπορούμε εδώ να χτίσουμε πόλεις αντί για τους εδώ καταυλισμούς. Ας τους μεταφέρουμε σε ασφαλείς ζώνες εκεί». «Δώστε μας υλικοτεχνική υποδομή και μπορούμε να χτίσουμε σπίτια σε βάθος 30 χιλιομέτρων στη βόρεια Συρία. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να τους παρέχουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης».

Ο Erdogan υπογράμμισε ότι «είτε θα συμβεί αυτό είτε θα ανοίξουμε τις πύλες». «Είτε θα παρέχετε υποστήριξη, ή συγχωρήστε με, αλλά δεν θα μεταφέρουμε αυτό το βάρος μόνοι μας. Δεν έχουμε μπορέσει να λάβουμε βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα και συγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Σε μια συμφωνία που πραγματοποιήθηκε μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας το Μάρτιο του 2016, η Άγκυρα συμφώνησε να συγκρατήσει τη ροή των μεταναστών προς την Ευρώπη σε αντάλλαγμα για δισεκατομμύρια ευρώ βοήθειας. Παρόλα αυτά ο αριθμός των αφίξεων μεταναστών στη γειτονική Ελλάδα κορυφώθηκε τον προηγούμενο μήνα. Πριν από μια εβδομάδα έφτασαν περισσότερες από δέκα λέμβους με μετανάστες που μετέφεραν 600 άτομα σε μια πρώτη ταυτόχρονη άφιξη αυτού του είδους σε διάστημα τριών ετών.

Τον προηγούμενο μήνα ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Suleyman Soylu δήλωσε ότι μόνο 17% των προσφύγων στην Τουρκία προέρχεταιαπό βορειοανατολικές περιοχές που ελέγχονται από την ελεγχόμενη από τις ΗΠΑ συροκουρδική οργάνωση YPG, την οποία η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. Από αυτή την περιοχή η προτεινόμενη ζώνη ασφαλείας θα καλύπτει μόνο ένα μέρος. Την προηγούμενη εβδομάδα ο συροκούρδος αξιωματούχος Badran Jia Kurd δήλωσε ότι είναι αναγκαία η επανεγκατάσταση των προσφύγων στις πόλεις προέλευσής τους.

«Εγκαθιστώντας εκατοντάδες χιλιάδες Σύριους που είναι έξω από τις περιοχές μας εδώ θα ήταν απαράδεκτο», ανέφερε για τα βορειοανατολικά. Στο Idlib, όπου η Τουρκία έχει στρατεύματα και όπου η Άγκυρα συμφώνησε το 2017 με τη Μόσχα και την Τεχεράνη να μειώσει τις εχθροπραξίες, μήνες νέας διαμάχης εντατικοποιήθηκαν τις πρόσφατες εβδομάδες και αύξησαν τις προοπτικές για ένα ακόμα κύμα προσφύγων στα τουρκικά σύνορα. Αφότου μια ανακωχή κατέρρευσε στις αρχές Αυγούστου, ο υποστηριζόμενος από τους Ρώσους συριακός στρατός ανέκτησε σημαντικό έδαφος κατά των επαναστατικών δυνάμεων, ορισμένες εκ των οποίων υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Ο Nicholas Danforth, επισκέπτης εισηγητής στο German Marshall Fund με έδρα την Κωνσταντινούπολη, προειδοποίησε για τους πρόσφυγες στο πλαίσιο της ελεύθερης ζώνης ότι αυτή θα επιτρέψει στον Erdogan να πιέσει άμεσα τόσο την Ευρώπη όσο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Αυτό που είναι σαφές είναι ότι θα είναι αδύνατο να εγκαταστήσει τόσους πολλούς πρόσφυγες σε όποια ζώνη επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ και το YPG», όπως δήλωσε.

«Φαίνεται ως μια προσπάθεια να ασκήσει πίεση για περισσότερες αμερικανικές παραχωρήσεις στην ζώνη ασφαλείας, όπου ορισμένοι πρόσφυγες θα μπορούσαν να επανεγκατασταθούν για σκοπούς εγχώριων (τουρκικών) δημοσίων σχέσεων», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Τίτλος της ανταπόκρισης: Turkey plans to return one million Syrians, warns of new migrant wave in Europe

Εχασε και την τελευταία του ελπίδα, τη Βουλή των Λόρδων ο Τζόνσον: Τον… έστειλαν ομόφωνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: