Ο Ερντογάν με την «Γαλάζια Πατρίδα» στέλνει μηνύματα στρατηγικής απειλής για Ελλάδα-Κύπρο…

File Photo: Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΕΝ, STR




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Ο χάρτης μπροστά στον οποίο στάθηκε ο ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν με το Τουρκικό δόγμα της «Γαλάζιας πατρίδας» δεν αποτελεί κάτι νέο ή αναπάντεχο.

Εδώ και χρόνια ο ίδιος ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας και οι πρωτοκλασάτοι αξιωματούχοι της κυβέρνησής του ομιλούν περί αυτού ακριβώς του δόγματος.

  • Η σημείωση 462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αποτυπώνει την πιο ακραία διεκδίκηση της Τουρκίας καθώς παρουσιάζει ως μέρος της «Γαλάζιας Πατρίδας», όχι μόνο όλη την Ελληνική και Κυπριακή υφαλοκρηπίδα της ανατολικής Μεσογείου, μέχρι και Νότια της Ιεράπετρας ,αλλά και μέχρι το μέσο του Αιγαίου.
  • Ευθέως παραπέμπει στην γνωστή αυθαίρετη θέση για τουρκική ζώνη άσκησης αρμοδιοτήτων, μέχρι τον 25ο Μεσημβρινό και οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην μέση γραμμή μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών των δυο χωρών, παραβλέποντας και διαγράφοντας κάθε επήρεια των Ελληνικών νησιών.
  • Πρόκειται για έναν χάρτη που πολλές φορές οι αυθαίρετες διεκδικήσεις της Τουρκίας έχουν μεταφραστεί σε πράξεις. Αυτές οι πράξεις είναι υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικό έδαφος με πιο πρόσφατες στην Παναγιά και τις Οινούσσες.

Οι αερομαχίες εντός Ελληνικού FIR και Εθνικού Εναέριου Χώρου σαφέστατα είναι κι αυτές δείγμα των μόνιμων αιτιάσεων της Άγκυρας.

Πάντα οι Τούρκοι επέμεναν να δεσμεύουν περιοχές στον 25ο Μεσημβρινό

Μπορεί για πάνω από ένα εξάμηνο η γείτονα να έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της γύρω από το Καστελόριζο, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πλειονότητα των navtex που εξέδιδαν οι σταθμοί της υδρογραφικής υπηρεσίας της Τουρκίας ήταν τις περισσότερες φορές κοντά ή πάνω στον 25ο Μεσημβρινό, εκεί δηλαδή που μονίμως θέλει να χωρίζει το Αρχιπέλαγος.

  • Τα τζαρτζαρίσματα ανάμεσα σε Ελληνικά και Τουρκικά πλοία σ’ αυτό το σημείο επίσης δεν είναι λίγα που έχουν καταγραφεί κάθε χρόνο. Οι γείτονες μας με κάθε ευκαιρία δείχνουν τις διαθέσεις που έχουν κι αυτό φαίνεται ακόμη και μέσω των στατιστικών που υπάρχουν, οι δε περισσότερες προκλήσεις παραμένουν στα ίδια σημεία.
  • Όπως σημειώνουν ανώτατες πηγές με ιδιαίτερο νόημα, η επιλογή της Άγκυρας με τη συγκεκριμένη εμφάνιση του Τούρκου προέδρου μπροστά από τον προκλητικό χάρτη, δεν είναι τυχαία διότι οι γείτονές μας ότι κάνουν, ότι εμφανίζουν το έχουν καλά μελετήσει με στόχο να δείξουν ότι στο άμεσο μέλλον θα κλιμακώσουν τις προκλητικές ενέργειές τους.

Αν θα είναι ένα βήμα ακόμη πιο προκλητικοί εντός της Κυπριακής ΑΟΖ ή αν θα πιέσει με μια ακόμη κίνηση εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Αν. Μεσόγειο ή και το Αιγαίο.

Στόχος Κυπριακό και αποτροπή των ενεργειακών σχεδίων της Ελλάδας

Πολύ πιθανό η Άγκυρα να προσπαθήσει να τορπιλίσει το ήδη πολύ βαρύ κλίμα που υπάρχει στη Λευκωσία που δημιουργούν οι τουρκικές προκλήσεις τόσο στην ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα της Κύπρου όσο και στα Βαρώσια.

  • Μια πιθανή navtex για το σεισμογραφικό «Orus Reis», κανείς δεν ξέρει πως θα λειτουργήσει την ώρα που η εκπρόσωπος του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ έχει νέο γύρο συνομιλιών με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό Μουσταφά Ακιντζί, με στόχο να ξεμπλοκάρει την διαδικασία και να διαμορφωθεί πλαίσιο κατ αρχήν συμφωνίας στους ορούς αναφοράς και για συνάντηση τους με τον ΓΓ του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη .

Επιπλέον η Άγκυρα στέλνει κι άλλο ένα μήνυμα προς την Αθήνα, πως μελλοντικά σε ενεργειακά σχέδια θα επιδιώξει παρόμοιες κινήσεις με αυτές που κάνει στην Κύπρο, παραγνωρίζοντας από την άλλη πλευρά πως η Ελλάδα διαθέτει τη δύναμη αποτροπής που εγγυάται την Εθνική Κυριαρχία.

Αερομαχίες στο Αιγαίο: Στο υπουργείο Άμυνας περιμένουν την επόμενη κίνηση του “Orus Reis”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: