Ο ΕΟΔΥ συνιστά εμβολιασμό για τον ιό της γρίπης: Κρούει τον κώδωνα για ευπαθείς ομάδες

File Photo: Όχι σε εφησυχασμό λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ




Σχεδόν επίμονη ήταν η έκκληση για εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης, στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, από τους επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους την ετήσια επιδημιολογική τους έκθεση.

  • Το γεγονός ότι η χώρα μας εμφανίζει πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να χάνουν τη ζωή τους πολλοί, κυρίως ανεμβολίαστοι άνθρωποι, εξαιτίας των σοβαρών επιπλοκών της γρίπης, εξακολουθεί να προβληματίζει τους ειδικούς, οι οποίοι επιμένουν να συστήνουν τον εμβολιασμό κατά γρίπης. Η σύσταση κατά κύριο λόγο αφορά τις ομάδες αυξημένου κινδύνου, δηλαδή τα άτομα άνω των 60 ετών, τα παιδιά, τις έγκυες, τα παχύσαρκα άτομα και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στις δομές Υγείας της χώρας.

Η γρίπη στη χώρα μας εμφανίζεται συνήθως μέσα στο μήνα Δεκέμβριο, η επίπτωση της στον πληθυσμό κορυφώνεται Ιανουάριο και Φεβρουάριο και η κάμψη της καταγράφεται από τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου. Την περίοδο 2018-2019 κατεγράφησαν 154 θάνατοι από επιπλοκές της γρίπης, ενώ σε ΜΕΘ νοσηλεύθηκαν 374 άνθρωποι.

  • Ο εμβολιασμός θα πρέπει να ξεκινά αρχές Οκτωβρίου και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Άγης Τερζίδης, είπε ότι τα εμβόλια επαρκούν καθώς ήδη έχουν παραγγελθεί 2.600.000 από αυτά, 20% περισσότερα σε σχέση με πέρυσι.

Μεγάλο επιδημιολογικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η πλειονότητα των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ή κατέληξαν, πέρυσι και τους πρώτους μήνες του 2019 δεν είχαν εμβολιαστεί με το αντιγριπικό εμβόλιο, παρότι ανήκαν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου.

  • Η αύξηση τόσο στον αριθμό των εισαγωγών σοβαρών περιστατικών γρίπης σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όσο και στον αριθμό των θανάτων, κατά την περίοδο 2018-2019 αποδίδεται, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ στην επικράτηση του υπότυπου A(H1N1) pdm09 έναντι του τύπου Β το 2017-2018 και στην έλλειψη εμβολιαστικής κάλυψης.

Οι δράσεις που αναλαμβάνει ο ΕΟΔΥ για την φετινή εποχική γρίπη, αφορούν στην επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, σε οδηγίες διαχείρισης περιστατικών γρίπης σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, στην προώθηση του αντιγριπικού εμβολιασμού, στην ενημέρωση, την επικοινωνία, την εκπαίδευση και την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τακτικών και έκτακτων αναγκών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
23/09/2019

Φθινοπωρινός καιρός αύριο Τρίτη: Ισχυρές βροχές και πιθανή χαλαζόπτωση “δίνει” το meteo [χάρτης]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: