Ο εκπρόσωπος του Αναστασιάδη για τους ολιγάρχες: “Γράφτηκε από κυπριακές πέννες”…

File Photo: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρουσιάζει το Πρόγραμμα Εξάντας, το οποίο αφορά την πορεία υλοποίησης των κυβερνητικών έργων, Λευκωσία 06 Σεπτεμβρίου 2019. ΓΤΠ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ




Του ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ (*)

Έγινε μεγάλη συζήτηση για δημοσιεύματα οργανισμού που εξειδικεύεται σε διεθνείς δημοσιογραφικές διερευνήσεις για το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά (OCCRP). Επίκεντρο των αναφορών του OCCRP στην Κύπρο είναι η γενική επίκριση ότι η χώρα μας είχε στο παρελθόν εμπλακεί ως «βάση» μέσω της οποίας διευκολύνθηκαν ρωσικά συμφέροντα που πιθανώς να ενέχονται σε ύποπτες διεθνείς συναλλαγές.

Τα πρόσφατα δημοσιεύματα αφορούν υποθέσεις που πάνε πίσω, περισσότερο από μια δεκαετία και έχουν συζητηθεί ευρέως ξανά. Επαναφέρουν επικρίσεις για το κυπριακό νομικό καθεστώς και το ρυθμιστικό σύστημα που άφηναν κενά ή και δημιουργούσαν δυνατότητες για να χρησιμοποιείται από εξωτερικούς παράγοντες σε αμφίβολες πρακτικές ή και συναλλαγές. Αυτές οι υποθέσεις έχουν μάλιστα κατά καιρούς διερευνηθεί από εξειδικευμένες Αρχές διαφόρων κρατών, χωρίς όμως να προκύψει κάτι συγκεκριμένο.

  • Είναι όμως τέτοιες οι συζητήσεις και επισημάνσεις που έχουν οδηγήσει σε ριζικές αλλαγές στο κυπριακό σύστημα τα τελευταία χρόνια. Αλλαγές που γνωρίζει ακόμα και ο «μέσος πολίτης» με όσα πλέον απαιτούνται και τις ασφαλιστικές δικλίδες που ισχύουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ακόμα και στην καθημερινή ζωή.

Εξάλλου, το ίδιο το δημοσίευμα αναφέρεται καταληκτικά στις «αλλαγές που εισήχθηκαν μετά το 2013 στο πλαίσιο καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος» στην Κύπρο και διευκρινίζει ότι τα μέτρα ελήφθησαν ως αντίδραση σε πιέσεις, αλλά και μέσα από συνεργασία με τις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια «να βελτιώσουν τη φήμη της Κύπρου». Σημειώνοντας ακόμα ότι «η χώρα ανακοίνωσε επίσης πρόσθετη δράση περιορισμού των εταιρειών-κέλυφος» (βλ. https://www.occrp.org/en/investigations/the-curious-case-of-dr-k-and-mr-chrysostomides).

  • Αυτός όμως είναι και ο απολογισμός της σημερινής Κυβέρνησης, τα διορθωτικά μέτρα που έχει πάρει σε σχέση με αδυναμίες του παρελθόντος. Μια σειρά από μέτρα σε συνεργασία με διεθνείς Αρχές (η MoneyVal του Συμβουλίου της Ευρώπης, η FinCEN των ΗΠΑ κ.ο.κ.). Μέτρα εποπτευόμενα από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, η οποία πιστοποιεί για τις σημαντικές βελτιωτικές αλλαγές. Γι’ αυτή την πολιτική της πρέπει να κριθεί η σημερινή κυβέρνηση και όχι να αφήνονται γενικά και αόριστα αιχμές για πρακτικές, οι οποίες στο παρελθόν και μέχρι το 2013 δεν είχαν αντιμετωπισθεί με ανάλογο τρόπο από προηγούμενες κυβερνήσεις.

Βεβαίως και από τη στιγμή που στα ίδια αυτά δημοσιεύματα υπάρχει παραδοχή και γίνεται αναφορά στις ριζικές αλλαγές που έγιναν έκτοτε και τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυπριακή Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση τυχόν καταχρήσεων, παραμένει ένα ερώτημα σχετικά με τη σκοπιμότητα της αναμάσησης παλιών υποθέσεων με γενικόλογες επικριτικές αναφορές στην Κύπρο. Όσο και αν δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως, τίθεται θέμα εξέτασης από καθαρά πολιτικής σκοπιάς.

Δεν χρειάζεται να εμπλακούμε εδώ σε συζητήσεις σχετικά με τις συγκεκριμένες υποθέσεις στις οποίες γίνεται αναφορά (και οι οποίες αφορούν και μεγάλους και έγκριτους οργανισμούς στην Αγγλία και αλλού στο εξωτερικό, χωρίς ποτέ να έχει προκύψει κάτι επιλήψιμο). Ούτε τίθεται θέμα να κρίνουμε την αξιοπιστία του ίδιου του οργανισμού OCCRP, που είναι μια διεθνής «συνεργατική» πλατφόρμα διερευνητικής δημοσιογραφίας.

Είναι σκόπιμο να δούμε την αξιοπιστία του συγκεκριμένου δημοσιεύματος, το οποίο έχει γραφτεί από κυπριακές πένες και όχι από στελέχη του ίδιου του οργανισμού. Πέραν των παλιών υποθέσεων που επαναφέρει, μια απλή ανάγνωση και μόνο των αναφορών στην Κύπρο μαρτυρά καθαρά το πολιτικό υπόβαθρο που υπάρχει.

  • Δεν χρειάζονται «διαρροές» από τραπεζικά αρχεία για να κριθούν ιδεολογικά κίνητρα και πολιτικές σκοπιμότητες. Ας εξετάσουμε πόσο «αντικειμενική» είναι η καταγραφή βασικών πληροφοριών και ιστορικών γεγονότων. Διαβάζουμε λοιπόν στο δημοσίευμα ημερομηνίας 28 Ιουνίου 2019 ότι «η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1960 βασισμένη σε μια συμφωνία διαμοιρασμού της εξουσίας μεταξύ των δυο κοινοτήτων» (βλ. https://www.occrp.org/en/investigations/the-curious-case-of-dr-k-and-mr-chrysostomides).
  • Τι είδους ανάγνωση είναι αυτή που εφηύρε κάποια «συμφωνία δυο κοινοτήτων» το 1959; Ποιοι είναι εκείνοι (εδώ στην Κύπρο, όχι αλλού) που θα έλεγαν η Κύπρος «κέρδισε την ανεξαρτησία» μέσα από κάποια συμφωνία, αποσιωπώντας ότι η κυπριακή ιστορία λαμπρύνθηκε από έναν νικηφόρο πολύχρονο και ιδιαίτερα επίπονο απελευθερωτικό-αντιαποικιακό αγώνα; Ποιοι άραγε;

Θα πει κανείς «τι σχέση έχουν αυτά με τυχόν αποκαλύψεις ύποπτων διεθνών συναλλαγών»;

Δεν έχει άραγε καμία σημασία η σοβαρότητα και η τεκμηριωμένη γνώση όταν ο «κριτής» θέτει επί ποδός μια ολόκληρη χώρα;

Μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι αυτές οι πλαστογραφικές ιστορικές αναφορές δεν αποτελούν καθόλου αθώες «παρεμφερείς ανακρίβειες». Στο εν λόγω δημοσίευμα που αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος του σε διεθνή εταιρικά οικοδομήματα και «διαδρομές χρήματος», μπορεί κανείς να διαβάσει με ενδιαφέρον και τα εξής αρκούντως… διαφωτιστικά:

«Ο πρώτος ηγέτης [της χώρας] μετά την ανεξαρτησία, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ήταν ένας Έλληνας με εθνικιστικές φιλοδοξίες. Οι προσπάθειές του να διώξει την Τουρκική Κυπριακή Κοινότητα έξω από την Κύπρο αποσταθεροποίησαν το νησί και οδήγησαν σε ένα ελληνικό πραξικόπημα εναντίον του το 1974 και μια Τουρκική εισβολή εις απάντηση»…

  • Οι αναφορές για την Κύπρο, που απευθύνονται σε όσους δεν την γνωρίζουν και καλούνται να καταλάβουν τον ρόλο που παίζει ως «κύριος προορισμός ρωσικών κεφαλαίων μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης», είναι κατάφορα παραπλανητικές, αφού την παρουσιάζουν ως «ένα έθνος που μετά από 45 χρόνια είναι ακόμα εθνικά διαιρεμένο» με «τους Τούρκους στον βορρά και τους Έλληνες στον νότο». Ούτε τουρκική κατοχή υπάρχει στην Κύπρο ούτε καμία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου! Κατά τα άλλα, ο οργανισμός αυτός που φιλοξενεί άρθρα σαν αυτό είναι αφιερωμένος στην πάταξη της διεθνούς παρανομίας!

Δεν είμαι από εκείνους που έλκονται από «θεωρίες συνωμοσίας».

  • Διεθνείς ανταγωνισμοί και σκοπιμότητες υπάρχουν πάντα και πράγματι ορισμένες φορές οδήγησαν και σε «καμπάνιες» εναντίον της Κύπρου. Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση το σαφές πολιτικό -ιδεολογικό υπόβαθρο είναι και σαν υπογραφή… ταυτότητας. Δείχνει ότι στόχος δεν είναι τόσο η Κύπρος όσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Για τον σκοπό αυτό, αντί να αναφέρονται στα πεπραγμένα της διακυβέρνησής του –που οι ίδιοι ομολογούν ότι διόρθωσαν τη φήμη της Κύπρου– προσπαθούν να επαναφέρουν μια παλιά υπόθεση, η οποία όμως έχει κριθεί, προσθέτοντας πολύκροτες γενικολογίες και αόριστες δυσφημιστικές αναφορές σε ένα τοξικό «κοκτέιλ»…

(*) Ο Πρόδρομος Προδρόμου είναι Κυβερνητικός εκπρόσωπος

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.  

Το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου σε πορεία αυτοκαταστροφής: Ο ανίερος τζόγος για τα δάνεια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: