Ο Δένδιας εναντίον των τουρκικών εγγυήσεων: Να φύγουν και τα κατοχικά στρατεύματα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας κατά την ομιλία του στην εκδήλωση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής. Φωτογραφία Hellas Journal




Την υπόσχεση ότι η Ελλάδα σε πλήρη και απόλυτο συντονισμό με τη Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τον τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής στην Κύπρο, έδωσε χθες το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Μιλώντας στην εκδήλωση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι:

«Σκοπός μας είναι μια λύση που θα εξασφαλίζει την αποχώρηση όλων των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων. Μια λύση που θα εξασφαλίζει την απαλλαγή της Κύπρου από το αναχρονιστικό και μη βιώσιμο, όπως ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών είπε, σύστημα εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων της δεκαετίας του 60».

Αναφέρθηκε στις απειλές της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου και σημείωσε:

«Η Ελλάδα γνωρίζει καλά αυτή την επικίνδυνη και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, καθώς ίδια ή παρόμοια συμπεριφορά εκδηλώνεται στο Αιγαίο με προκλητικές επίσης ενέργειες. Θεωρούμε τη συμπεριφορά της Τουρκίας καθολικά και απολύτως απαράδεκτη. Καταπατά το διεθνές δίκαιο, στρέφεται κατά της αρχής των καλών γειτονικών σχέσεων και υπονομεύει τις προσπάθειες υπό τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών».

Όλη η ομιλία του κ. Δένδια ακολουθεί:

Αποτελεί για εμένα εξαιρετική τιμή να απευθύνομαι σε όλους εσάς που ζείτε, υπηρετείτε και συμβάλετε στην ευημερία και συνεχή πρόοδο αυτής της μεγάλης χώρας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, κρατώντας, όμως, παράλληλα ζωντανό τον δεσμό με τις ρίζες μας, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω από την καρδία μου ότι η Ελλάδα σε πλήρη και απόλυτο συντονισμό με τη Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τον τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής στην μεγαλόνησο, στην Κύπρο.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά και του ελληνισμού συνολικά παραμένει πάντα η επίτευξη μιας αμοιβαίας αποδεκτής, δίκαιης, βιώσιμης και συνολικής λύσης του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σε αρμονία με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός μας είναι μια λύση που θα εξασφαλίζει την αποχώρηση όλων των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων. Μια λύση που θα εξασφαλίζει την απαλλαγή της Κύπρου από το αναχρονιστικό και μη βιώσιμο, όπως ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών είπε, σύστημα εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων της δεκαετίας του 60.

Η ταχύτερη δυνατή επανέναρξη και επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησης μας. Αυτό είναι το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς όλους τους συνομιλητές μας εδώ στη Νέα Υόρκη καθ’ όλες τις συναντήσεις στο περιθώριο της 74ης Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Είναι ιδιαίτερα ατυχές ότι αυτή η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια συγκυρία παράνομων ερευνητικών και γεωτρητικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο που καταπατούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, συνοδευόμενων από επιθετική ρητορική, προκλήσεις στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, συνεχιζόμενες παραβιάσεις στην γραμμή κατάπαυσης του πυρός και προβολή μαξιμαλιστικών όρων και προϋποθέσεων για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Η Ελλάδα γνωρίζει καλά αυτή την επικίνδυνη και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, καθώς ίδια ή παρόμοια συμπεριφορά εκδηλώνεται στο Αιγαίο με προκλητικές επίσης ενέργειες. Θεωρούμε τη συμπεριφορά της Τουρκίας καθολικά και απολύτως απαράδεκτη. Καταπατά το διεθνές δίκαιο, στρέφεται κατά της αρχής των καλών γειτονικών σχέσεων και υπονομεύει τις προσπάθειες υπό τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Εκτιμώ και αναμένω ότι ειδικά οι ΗΠΑ επιδεικνύοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης θα πείσουν την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να πράξει τα ανάλογα.

Είμαι πεπεισμένος ότι η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και καθένας από τους κατά τόπους φορείς της σε όλη την Αμερική θα συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια αυτή. Σας ευχαριστώ θερμά από την καρδία μου και πάλι για την πρόσκληση και την δυνατότητα να σας απευθυνθώ σήμερα. Θα ήθελα με την ευκαιρία για λογαριασμό του πρωθυπουργού της Ελλάδας, του τιμώμενους του σημερινού ετήσιου δείπνου σας, το δόκτορα Συμεών Συμεωνίδη και τον κύριο Πίτερ Κακογιάννη. Φίλες και φίλοι, έξω από το κείμενο θα μου επιτρέψετε και πάλι να σας χαιρετίσω από την καρδία μου και να υποσχεθώ κύριε πρόεδρε αυτό που ήδη όλοι οι Έλληνες απανταχού του πλανήτη γνωρίζουν: ότι η ελληνική κυβέρνηση, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι δίπλα σας στη προσπάθεια αποκατάστασης των εθνικών δικαίων του ελληνισμού. Σας ευχαριστώ πολύ.

Για βελτίωση του κλίματος και για καλύτερη επικοινωνία μίλησαν ο Δένδιας και ο Τσαβούσογλου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: