Ο Αβραμόπουλος ξεκινά τη σειρά καταθέσεων στον Άρειο Πάγο για τον «Ρασπούτιν»

Ο επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Φωτογραφία: EPA / KENZO TRIBOUILLARD




Τρεις κορυφαίοι πολιτικοί, ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να καταθέσουν στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την υπόθεση Novartis.

Πρόκειται για την έρευνα που ξεκινά με βάση τις μηνυτήριες αναφορές τους με τις οποίες υποστηρίζουν ότι η εμπλοκή τους, για την οποία ήδη έχουν απαλλαγεί, στην υπόθεση Novartis, αποτελεί προϊόν πολιτικής σκευωρίας.

Σήμερα Δευτέρα αναμένεται να προσέλθει στον Άρειο Πάγο ο κ. Αβραμόπουλος και τις αμέσως επόμενες ημέρες οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος.

Δύο αντεισαγγελείς του ανώτατου δικαστηρίου έχουν εντολή να διερευνήσουν τις καταγγελίες των πολιτικών αλλά και άλλων για το αν υπήρξε πολιτικός σχεδιασμός από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και μάλιστα με την εμπλοκή κυβερνητικού στελέχους, που κατονομάζεται ως Ρασπούτιν.

Οι μηνύσεις τους είχαν κατατεθεί περίπου δύο χρόνια πριν όταν έγιναν γνωστές οι καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων που ενέπλεκαν 10 κορυφαία πολιτικά στελέχη, μεταξύ των οποίων και δύο πρώην πρωθυπουργούς. Από αυτά η υπόθεση έχει κλείσει για τους περισσότερους και μόνον, έως τώρα, έχει ζητηθεί η άρση της ασυλίας του πρώην υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου.

Αμέσως μετά τους πολιτικούς στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Ζαχαρή θα μεταβεί και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει επόπτης των εισαγγελικών ερευνών για την υπόθεση της Novartis, αλλά παραιτήθηκε καταγγέλλοντας λανθασμένους δικαστικούς χειρισμούς και κυβερνητικές παρεμβάσεις στις έρευνες, φωτογραφίζοντας – και αυτός- πρώην κυβερνητικό στέλεχος που φέρει το προσωνύμιο «Ρασπούτιν».

Με βάση αυτές τις καταθέσεις αναμένεται η υπόθεση να αναπεμφθεί εκ νέου στη Βουλή αλλά αυτή τη φορά προκειμένου να διερευνηθεί η εμπλοκή άλλων κυβερνητικών στελεχών με την κατηγορία ότι αναμείχθηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και οργάνωσαν στο παρασκήνιο την ενοχοποίηση των πολιτικών τους αντιπάλων, χωρίς στοιχεία.

Όταν ο φάκελος φτάσει στη Βουλή εκείνη θα πρέπει να αποφασίσει αν θα συσταθεί εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή για τους συγκεκριμένους πολιτικούς που θα έχουν κατονομάσει στις καταθέσεις τους οι καταγγέλλοντες.

HJ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: