Ο Αναστασιάδης πρωί-πρωί στον Γκουτέρες: Επαφές για το Κυπριακό στην έδρα του ΟΗΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης σε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Χριστοδουλίδη. ΓΤΠ – Δημήτριος Πανάγος




Με την συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας σήμερα νωρίς το πρωί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και το γεύμα εργασίας που θα παραθέσει το μεσημέρι, ολοκληρώνονται οι διεργασίες για το Κυπριακό, στην διάρκεια της εβδομάδας της Γενικής Συνέλευσης, στην οποία θα μιλήσει σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κύκλος αυτός θα κλείσει με τη συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Δεν άνοιξε τα χαρτιά του για τις προθέσεις της Τουρκίας στον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, για να συζητήσουν – εξουσιοδοτημένοι από τον πρόεδρο Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη – πτυχές των ελληνοτουρκικών και του Κυπριακού που δεν κάλυψαν στην προχθεσινή τους συνάντηση οι ηγέτες.

Όπως ανέφερε διπλωματική πηγή, ο κ. Τσαβούσογλου μίλησε μάλλον ενθουσιωδώς για τις προοπτικές των ελληνοτουρκικών, όταν ο Νίκος Δένδιας του επισήμανε ότι εμείς δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε διακυβερνητικές όταν συνεχίζετε τις προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρο. Του επισήμανε επίσης πως μοναδική επιλογή στο Κυπριακό είναι λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι θα μεταφέρει τα μηνύματα στον πρόεδρο Ερντογάν, ενώ σύμφωνα με την ίδια πηγή η συζήτηση δεν επεκτάθηκε περαιτέρω.

Συνάντηση με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνη για θέματα εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι, είχε το απόγευμα της Πέμπτης, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης. Η Ευρωπαία αξιωματούχος τον ενημέρωσε για τις συναντήσεις που είχε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Για τη συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου έγινε γνωστό ότι η κ. Μογκερίνι προειδοποίησε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, λέγοντάς του πως πρέπει να αντιληφθεί ότι η θέση της Τουρκίας θα επιδεινωθεί αν αργότερα προκληθούν οι γεωτρητικές επιχειρήσεις Γαλλικών και Ιταλικών εταιρειών.

ΚΥΠΕ Αποστόλης Ζουπανιώτης
ΗΠΑ/ Ηνωμένα Εθνη/ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Να πιέσει η Μόσχα την Τουρκία, ζήτησε ο Αναστασιάδης από Λαβρόφ, λένε κυβερνητικές πηγές

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: