Ο 16χρονος ανέδειξε την σαπίλα της κυπριακής νομενκλατούρας: Ήρωες άνω των 25 σπανίζουν

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Γράφει η ΝΕΜΕΣΙΣ*

Μιλάς για 16χρονο. Η γνώση του είναι σε επίπεδο αφαιρετικό. Απερίσκεπτο-Αυθόρμητο -Ατρόμητο. Δεν έχει συναίσθηση του κινδύνου.

Η αλήθεια: ήρωες άνω των 25 σπανίζουν. Πλέον σε αυτή την ηλικία γνωρίζεις ότι την ζωή σου δεν την χαραμίζεις για κανένα και για καμία ιδέα ή χαμένη πατρίδα. Τώρα εντάσσεσαι σε σωφρονιστικά ξενόφερτα προγράμματα μαζί με άλλους κακόμοιρους για να μάθεις να ζεις όπως θέλουν οι άλλοι.

  • Μιλάς για 16χρονο, ο οποίος ενδεχομένως βαρέθηκε στο προσκύνημα και έψαχνε τρόπο να «ποσκολιστεί». Μιλάς για 16χρονο. Ένα παιδί, που ενδεχομένως να άκουσε ή να διάβασε σε κάποιο σοβινιστικό έντυπο ότι η Τουρκία κατέχει την Κύπρο από το 1974.

-Ενδεχομένως να είδε και την Τουρκική σημαία στον Πενταδάκτυλο και κάποιος να του εξήγησε ότι δεν αποτελεί μέρος του φυσικού τοπίου.

-Ενδεχομένως κάποιος να του είπε ότι δεν κινδυνεύει από το κατοχικό καθεστώς γιατί είναι μια χαρά τα πράγματα στην άλλη πλευρά..

  • -Ενδεχομένως να θεώρησε ότι είναι οκ να συμπεριφέρεσαι αυθόρμητα σε στρατοκρατούμενη περιοχή, αφού πηγαινοερχόμαστε καθημερινά για τα ψώνια, τις βενζίνες, τα κομμωτήρια, τα μανικιούρ, για κεμπάπ, για φάρμακα, για dinner, με την δικαιολογία ότι πάμε να επαναπροσεγγιστούμε.

-Ενδεχομένως, επίσης, να μην του εξηγήθηκε ότι πρέπει να είναι ευγνώμων και αυτός και οι λοιποί προσκυνητές προς το κατοχικό καθεστώς που τους επέτρεψε να προσκυνήσουν τουρίστες στο χωριό τους.

-Ενδεχομένως κάπου άλλου να άκουσε ότι… εκάμαμεν τζιαι μεις πολλά.

-Ενδεχομένως να τον κάνουμε ήρωα για ψευδοπατριωτικούς λόγους.

-Ενδεχομένως να προσδίδουμε στην πράξη του πολύ περισσότερα από όσα της αρμόζουν.

-Ενδεχομένως να πρέπει και να τον δώσουμε στο κατοχικό καθεστώς να γιατρέψει τον σωβινισμό του με τις προοδευτικές πολιτικές του.

-Ενδεχομένως αυτοί που τον χειροκροτούν να μην τολμούν να σηκωθούν από την ορθοπεδική καρέκλα τους για να κατεβάσουν κατοχικές σημαίες.

-Ενδεχομένως η πράξη του να μην είναι παράδειγμα προς μίμηση.

  • Η ουσία είναι μια. Έθεσε σε κίνδυνο την ζωή του άνευ ουσιαστικού λόγου. Για ποιον; Για όλους εμάς που εδώ και μια βδομάδα παραβιάζουμε τα δικαιώματα και τα προσωπικά του δεδομένα κατάφορα; Για την θλιβερή, εμετική κοινωνία: νόμιμη, παράνομη, «ακτιβιστική» «πατριώτικη”, «επαναπροσεγγιστική»;
ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
  • Μιλάς για 16χρονο.
    Όχι για ένα σωβινιστή.
    Όχι για ένα εγκληματία που πρέπει να καταδικάσεις.
    Όχι για κάποιον που δικαιούσαι να διασύρεις στα social media.
    Όχι για ένα πατριώτη και σίγουρα ΟΧΙ, ευτυχώς, για ένα ακόμα «ήρωα».

Είπαμε «αφαιρετικό επίπεδο».

Μιλάς για ένα 16χρονο που ΔΕΝ νοιάστηκες καθόλου σε ποια κατάσταση τον έχεις ρίξει, εδώ και μια βδομάδα.
Μιλάς για ένα παιδί που και να μην είχε μέσα του μίσος του το δημιούργησες.
Μιλάς για ένα παιδί που με μια εφηβική πράξη ανέδειξε όλη την σαπίλα της κυπριακής, ένθεν και ένθεν, νομενκλατούρας.

*Ειδική Συνεργάτης της ιστοσελίδας ΑΠΟΨΕΙΣ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Έπεσαν να “φάνε” τον μάγκα πιτσιρικά στη Λευκωσία, που κατέβασε τη σημαία του Αττίλα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: