File Photo. Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές




Δύο λατινικές λέξεις θα κάνουν όλη τη διαφορά στην διερεύνηση της υπόθεσης Novartis από τη Βουλή.

Στην παραπομπή του πρώην υπουργού αναπληρωτή Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε προανακριτική επιτροπή της Βουλής, θα προστεθούν και οι λέξεις in rem που σε απλά ελληνικά σημαίνει και κατά παντός υπευθύνου.

Με βάση αυτό θα μένει ανοιχτό το θέμα επέκτασης των εργασιών της επιτροπής και σε όποιο άλλο πολιτικό πρόσωπο κριθεί αναγκαίο ή προκύψουν σε βάρος του στοιχεία.

Στην Ολομέλεια ανακοινώνεται σήμερα, Tετάρτη (18/9) η διαβίβαση της δικογραφίας που σχηματίστηκε από την έρευνα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τις καταγγελίες πολιτικών και δικαστικών περί «σκευωρίας» στις έρευνες για το σκάνδαλο Novartis.

Την Τρίτη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση σέβεται απόλυτα το Σύνταγμα, αναφορικά με τη διάκριση των εξουσιών» και ότι «το ζήτημα του φακέλου, που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή, είναι θέμα της Βουλής».

Επίσης, πρόσθεσε ότι σήμερα στην Ολομέλεια θα λάβουν γνώση του φακέλου τα κόμματα και θα υπάρξει τοποθέτηση από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με ανακοίνωση του γραμματέα της Κ.Ο., Σταύρου Καλαφάτη.

Επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για Παπαγγελόπουλο

Στο μεταξύ, η κυβερνητική πλειοψηφία θα εισηγηθεί τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης με αντικείμενο την «αναζήτηση ευθυνών του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis».

«Η στάση μας στο θέμα είναι θεσμική, δημοκρατική και υπεύθυνη» ανέφεραν πηγές της Νέας Δημοκρατίας. «Ο κ. Τσίπρας έχει αναμφισβήτητα πολιτικές ευθύνες αλλά οι πολιτικές ευθύνες κρίνονται στις εκλογές» τόνιζαν οι ίδιες πηγές. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σε συνεργάτες του: «Εγώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια. Οι Πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες, στις συνειδήσεις των πολιτών και στις σελίδες της Ιστορίας».

Γιατί βγαίνει από το κάδρο ο Τσίπρας, οι κόντρες στην Πειραιώς

Να σημειωθεί ότι με προφανή στόχο να ικανοποιηθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα, χωρίς, όμως, να οξυνθεί το πολιτικό κλίμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να δείξει ότι δεν επιθυμεί να μετατραπεί η Βουλή σε «βιομηχανία Εξεταστικών».
Βέβαια, ορισμένοι υποστηρίζουν πως με αυτή την κίνηση κρύβεται και το άδειασμα σε Σαμαρά (αλλά και Βενιζέλο). Μάλιστα ο κ. Σαμαράς αναμένεται να ανοίξει κάποια από τα χαρτιά του, δοθέντος ότι έχει ήδη αρχίζει τις βολές εναντίον του κ. Μητσοτάκη, καθώς έχει αποκλειστεί από θέση Επιτρόπου, αλλά και από το ενδεχόμενο να προταθεί για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι… ο σεβασμός στη συνθήκη των Πρεσπών που δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θεωρήθηκε βολή προς τον κ. Σαμαρά, ο οποίος μέσα από φιλική προς αυτόν ιστοσελίδα δόθηκε απάντηση. Μάλιστα ήταν πολύ σκληρή και γύρισε στην εποχή της πτώσης της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, σε δημοσίευμα, αναφέρθηκε ότι μπορεί να πέσει η κυβέρνηση.

Πάντως, η πλευρά Μητσοτάκη, βγάζοντας τον Αλέξη Τσίπρα από το «κάδρο» της Novartis, περιορίζει τη δράση του κ. Σαμαρά. Ωστόσο αναμένεται η δική του τοποθέτηση και το σημείο που θα τραβήξει το σκοινί, καθώς η κυβέρνηση έχει νωπή εντολή.

Αναμένεται επίσης και η στάση του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Σύμφωνος με την λύση και ο Λοβέρδος

Υπέρ της μη παραπομπής Τσίπρα, τάχθηκε και ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι «υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον ηθικό αυτουργό, που φέρεται να είναι ο κ. Παπαγγελόπουλος, και στον επωφεληθέντα. Ανήκει στους επωφεληθέντες ο κ. Τσίπρας. Να μην γλιστρήσουμε σε λύση εξεταστικής, γιατί γίνεται για τα πράγματα, όχι για τα πρόσωπα, συνεπώς εκεί ο Τσίπρας θα διεκδικούσε ρόλο διογκωμένο. Θα ήθελε να γίνει η αφελής κίνηση εναντίον του», συμπλήρωσε ο κ. Λοβέρδος και σημείωσε ότι αν ήθελε ο κ. Τσίπρας, με τον αριθμό βουλευτών που έχει, θα μπορούσε να προτείνει μόνος του εξεταστική. «Θέλει διογκωμένο ρόλο για να μπορέσει να βρει αντιπολιτευτικό στίγμα για τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε.

Φαρσοκωμωδία γράφει η Αυγή

Η εφημερίδα Αυγή στο σημερινό – κύριο θέμα της, γράφει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από το τεράστιο σκάνδαλο Novartis μεθοδεύοντας δίωξη. Επίσης κάνει λόγο για φαρσοκωμωδία εναντίον του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Αθλιότητες λέει ο Παπαγγελόπουλος

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, με δήλωσή του χθες Τρίτη 17/9 στο CNN Greece χαρακτήρισε αθλιότητες τα όσα γράφονται το τελευταίο διάστημα εναντίον του. Ο πρώην υπουργός φέρεται να έχει κατονομαστεί από τους Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελο Βενιζέλο και Δημήτρη Αβραμόπουλο ως εκείνος που μεθόδευσε τη «σκευωρία» της Novartis.

«Όλα αυτά είναι αθλιότητες που χαρακτηρίζουν τους εμπνευστές και τους εκτελεστές της» είπε στο CNN Greece o κ. Παπαγγελόπουλος.

Με τη δήλωσή του αυτή, ο πρώην υπουργός δείχνει τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί όταν ξεκινήσει η σχετική διαδικασία στη Βουλή.

Διαφορετική η άποψη της Ντόρας Μπακογιάννη

Την (διαφορετική από την κομματική «γραμμή») άποψη ότι η τακτική δικαιοσύνη είναι αρμόδια για να ερευνήσει τον ρόλο που έπαιξε στην υπόθεση Novartis ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, εξέφρασε η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ.

«Θεωρώ ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν έχει ασυλία. Από την ώρα που δεν έχει ασυλία, τον κ. Παπαγγελόπουλο πρέπει να τον κρίνει η τακτική δικαιοσύνη και να γίνει έρευνα σε βάθος για τον ρόλο του σε αυτή την υπόθεση», τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

Τόνισε πως όσα γίνουν θα πρέπει να είναι ακριβώς στοιχειοθετημένα και αν από την έρευνα για τον κ. Παπαγγελόπουλο προκύψουν στοιχεία που αφορούν άλλους πολιτικούς, «να το δούμε τότε σε επίπεδο πλέον εφαρμογής του νόμου».

«Το τεκμήριο αυτή τη στιγμή το έχει η δικαιοσύνη», τόνισε η κ. Μπακογιάννη, εξηγώντας το σκεπτικό της, με βάση το οποίο στην παρούσα φάση δεν θα πρέπει να συσταθεί εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τη Novartis. Η κ. Μπακογιάννη διευκρίνισε ότι εκφράζει μια τελείως προσωπική της άποψη και πως η Βουλή θα λάβει τις αποφάσεις.

Πρόσθεσε πως εάν προκύψουν στοιχεία που να αφορούν τον πρώην πρωθυπουργό, τότε «βεβαίως θα έρθει ο κ. Τσίπρας, διότι κουκούλωμα αυτής της υπόθεσης δεν αντέχεται».

ΣΥΡΙΖΑ: Διπλά δειλός ο Μητσοτάκης

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν την κυβέρνηση για τακτικισμό και δειλία σε ό,τι αφορά το χειρισμό της υπόθεσης και την κάλεσαν να προχωρήσει σε εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή, για όσους κατονομάζει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη μήνυσή του.

«Η φαρσοκωμωδία της απόπειρας να διωχθούν όσοι ανέδειξαν το σκάνδαλο Novartis και όχι όσοι το διέπραξαν, τη στιγμή μάλιστα που η υπόθεση βρίσκεται ακόμα σε στάδιο δικαστικής διερεύνησης, συνεχίζεται με νέα επεισόδια» σημείωσαν οι ίδιες πηγές.

«Ο νέος φθηνός τακτικισμός που φαίνεται να σκαρφίστηκε ο κ. Μητσοτάκης, όπως διέρρευσε από το Μαξίμου, είναι να μην αντιμετωπιστεί ενιαία η υπόθεση των μηνύσεων Σαμαρά – Βενιζέλου σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα» ανέφεραν οι ίδιες πηγές και πρόσθεσαν: «Με λίγα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης είναι διπλά δειλός. Και απέναντι στον πολιτικό του αντίπαλο και απέναντι στον εσωκομματικό του εφιάλτη.

Τον καλούμε εκ νέου, αν έχει το θάρρος, να προχωρήσει, είτε σε εξεταστική, είτε σε προανακριτική για όλους όσους κατονομάζει ο κος Σαμαράς στη μήνυσή του και να μη ψάχνει τερτίπια για να ξεφύγει. Για να μάθει και ο τελευταίος Έλληνας ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία» καταλήγουν.

Η συγκάλυψη το δεύτερο σκάνδαλο

«Το παλιό πολιτικό σύστημα μεθοδεύει τώρα ένα δεύτερο σκάνδαλο- αυτό της συγκάλυψης και της εκδίκησης» δήλωσε την Τρίτη στο News 24/7 ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «πετάει το γάντι» στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη σύσταση Εξεταστικής ή προανακριτικής Επιτροπής για το θέμα.

Ωμές παρεμβάσεις Αγγελή κατήγγειλε στον εισαγγελέα η Τουλουπάκη

Στο μεταξύ, η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη ολοκλήρωσε την Τρίτη 17/9 την κατάθεσή της στον συνάδελφό της εισαγγελέα στο πλαίσιο της έρευνας για τις καταγγελίες της σε βάρος του πρώην επόπτη της Γιάννη Αγγελή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας φέρεται να προσκόμισε περισσότερα στοιχεία για όσα καταλογίζει στον άλλοτε επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, τον οποίο κατηγορεί για παρέμβαση στο έργο της, που είχε ως σκοπό να καθυστερήσει την εξέλιξη της έρευνας για την υπόθεση της NOVARTIS.

Ειδικότερα, η Ελένη Τουλουπάκη στην κατάθεση της φέρεται να έκανε λόγο για παρεμβάσεις στη διερεύνηση της υπόθεσης της NOVARTIS από τον επόπτη της Ιωάννη Αγγελή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να περιέγραψε περιστατικά κατά τα οποία ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου άλλαζε τις εντολές της προς τους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, ενώ τον κατηγόρησε ότι επιχείρησε να καθυστερήσει την εξέλιξη της εν λόγω έρευνας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται να αναφέρθηκε αναλυτικά στην υπεξαγωγή απόρρητων εγγράφων από την Εισαγγελία Διαφθοράς περιγράφοντας με λεπτομέρειες πως ο Γιάννης Αγγελής σε δυο διαφορετικούς χρόνους κι ενώ η ίδια έλειπε από το γραφείο της μπήκε συνοδεία αστυνομικού στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και πήρε τα δεδομένα για τη NOVARTIS και άλλες υποθέσεις σε στικάκι.

Τα στοιχεία αυτά, τα οποία περιλαμβάνουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, φέρεται να είπε η Ελένη Τουλουπάκη ότι δεν έχουν επιστραφεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Οι γραμματείς ωστόσο έδωσαν έγγραφες καταθέσεις περιγράφοντας τα περιστατικά και μάλιστα σε χρόνο πριν προχωρήσει στις δικές του καταγγελίες ο Γιάννης Αγγελής.

Επίσης η εισαγγελέας αναφέρθηκε και στην υπεξαγωγή πρωτότυπων απόρρητων εγγράφων του FBI για τη NOVARTIS από τον Γιάννη Αγγελή, τα οποία τελικά επέστρεψε, χωρίς όμως να είναι γνωστό αν κράτησε αντίγραφα.

Η εισαγγελέας περιέγραψε, σύμφωνα με πληροφορίες, και τη συνάντηση με το FBI τον Δεκέμβριο του 2017 στη Βιέννη κατά την οποία οι Αμερικανοί φέρονται να επιχείρησαν να δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία σε βάρος πολιτικού προσώπου, το οποίο κατονόμασαν, αλλά ο Γιάννης Αγγελής αρνήθηκε να παραληφθούν, με το επιχείρημα ότι όλα τα στοιχεία από τις ΗΠΑ θα έπρεπε να παραλαμβάνονται από τις δικαστικές αρχές της χώρας μας μέσω Eurojust.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της έρευνας τις επόμενες ημέρες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών θα καλέσει για κατάθεση και τους δυο επίκουρους εισαγγελείς διαφθοράς Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη.

Πρακτική σύμφωνα με τον νόμο το διαμέρισμα-«γιάφκα»

Με αφορμή με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για τον χώρο -τον οποίο αποκαλούν «γιάφκα»- στον οποίο φέρονται να συναντούσαν οι εισαγγελείς τους προστατευόμενους μάρτυρες, πηγές από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς σημειώνουν ότι η συγκεκριμένη πρακτική προβλέπεται από τον νόμο περί προστασίας μαρτύρων.

Όντως υπάρχει το συγκεκριμένο διαμέρισμα το οποίο το βρίσκει το τμήμα προστατευόμενων μαρτύρων και εκεί γίνονται οι συναντήσεις. Αυτό δεν είναι αρμοδιότητα της Εισαγγελίας Διαφθοράς αλλά της αστυνομίας. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες για λόγους ασφαλείας δεν επιτρέπεται να προσέρχονται στην εισαγγελία διαφθοράς για τις καταθέσεις τους.

Πάντως στο ερώτημα αν οι περισσότερες καταθέσεις δόθηκαν στο διαμέρισμα ή στην ασφάλεια, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων μετέφερε οδικώς τους εισαγγελείς στο σημείο κάτω από άκρα μυστικότητα για λόγους προστασίας των μαρτύρων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, επειδή δεν υπήρχαν χρήματα, το διαμέρισμα ξενοικιάστηκε από την αστυνομία και οι τελευταίες καταθέσεις δόθηκαν στην ασφάλεια. Τέλος οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αν υπήρχαν κοριοί στο επίμαχο διαμέρισμα αυτό είναι παράνομο.

Hellas Journal με πληροφορίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Εφημερίδα των Συντακτών, Αυγή, iefimerida.gr, protothema.gr

Σολομώντεια λύση Μητσοτάκη: Στέλνει σε προανακριτική Παπαγγελόπουλο και όχι Τσίπρα

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: