Νέος “ξεριζωμός” και ανάπτυξη οικονομιών: Οι περισσότεροι μετανάστες σε Ευρώπη, Β. Αμερική

File Photo: Στα 272 εκατομμύρια ανέρχονται οι μετανάστες σε όλο τον κόσμο, με τους περισσότερους να βρίσκονται στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Photo via Unsplash.com, @blackpoetry




Καραβάνια ανθρώπων μετακινούνται μεταξύ των ηπείρων: Αυτή η εικόνα θα μπορούσε να περιγράψει, ίσως κατ’ ελάχιστον, το συνολικό πληθυσμό των μεταναστών σε όλο τον κόσμο, ο οποίος, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε σήμερα Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, στη δημοσιότητα ανέρχεται φέτος στα 272 εκατομμύρια, είναι δηλαδή αυξημένος κατά 51 εκατομμύρια σε σύγκριση με το 2010.

  • Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους αυτούς βρίσκονται στην Ευρώπη (82 εκατομμύρια) και τη Βόρεια Αμερική (59 εκατομμύρια). Ακολουθούν η βόρεια Αφρική και η δυτική Ασία, με 49 εκατομμύρια μετανάστες η καθεμιά, σύμφωνα με τους συγγραφείς της έκθεσης που πραγματοποιήθηκε από την υπηρεσία πληθυσμού στο τμήμα οικονομικών και κοινωνικών υποθέσεων του ΟΗΕ.

Σήμερα οι μετανάστες αντιπροσωπεύουν το 3,5% του πληθυσμού παγκοσμίως, από 2,8% το 2000.

  • “Τα στοιχεία αυτά είναι ουσιαστικής σημασίας για να κατανοήσουμε τον σημαντικό ρόλο των μεταναστών και των μεταναστεύσεων στην ανάπτυξη των χωρών, τόσο εκείνων απ’ όπου προέρχονται (οι μετανάστες), όσο και των χωρών προορισμού του”, ανέφερε ο Λιου Ζεμίν, υπεύθυνος της υπηρεσίας πληθυσμού του ΟΗΕ.

Η διευκόλυνση της συντεταγμένης και ασφαλούς μετανάστευσης συμβάλει στην επίτευξη των στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη που έχει θέσει ο ΟΗΕ, πρόσθεσε.

  • Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι μισοί από τους 272 εκατομμύρια μετανάστες ζουν σε δέκα χώρες: στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι ΗΠΑ με 51 εκατομμύρια (το 19% του συνόλου). Ακολουθούν η Γερμανία και η Σαουδική Αραβία (13 εκατομμύρια η καθεμία), η Ρωσία (12 εκατομμύρια), η Βρετανία (δέκα εκατ.), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (εννέα εκατ.), η Γαλλία, ο Καναδάς, η Αυστραλία (οκτώ εκατ. η καθεμία) και η Ιταλία (έξι εκατομμύρια).

Όσον αφορά τις χώρες προέλευσης, προηγείται η Ινδία, καθώς 18 εκατομμύρια πολίτες της ζουν στο εξωτερικό και ακολουθούν το Μεξικό (δώδεκα εκατ.), η Κίνα (έντεκα εκατ.), η Ρωσία (δέκα εκατ.) και η Συρία (οκτώ εκατ.).

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Χιλιάδες νέοι από όλο τον κόσμο στην Νέα Υόρκη για το περιβάλλον: Σύνοδος νέων στον ΟΗΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: