«Μπαχτσίσι» της Ε.Ε. στην Τουρκία: Οι ελληνικές Ε.Δ. θα βγάλουν πάλι το φίδι από την τρύπα…

Σκάφη “VTR” βρίσκονται στα νησιά του Αν. Αιγαίου στις Δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, τόσο στο Μηχανικό όσο και στο Πεζικό, στις Αμφίβιες Δυνάμεις. Πηγή: Hellasjournal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκβιάζει και μετατρέπει ξανά το μεταναστευτικό σε ανατολίτικο παζάρι την ώρα που και μέσω διαδικτύου η Άγκυρα δείχνει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της ύπουλα βομβαρδίζουν στην Συρία δημιουργώντας νέο κύμα προσφύγων – μεταναστών. Και εδώ είναι το παράλογο. Ξεσπιτώνει κόσμο, δημιουργεί πρόσφυγες αλλά παίρνει χρήματα για να διαχειριστεί το μεταναστευτικό.

  • Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα, πύλη εισόδου, με τους νησιώτες πρώτους να υποδέχονται εδώ και χρόνια πρόσφυγες και μετανάστες. Η όλη κατάσταση φαίνεται να ξεφεύγει και πάλι καθώς η Τουρκία εκβιάζει και μια ακόμη φορά.
  • Η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει μια τάξη, η οποία όμως πολύ δύσκολα μπορεί να μπει, σ’ ένα ζήτημα που αφορά την Ελλάδα αλλά όχι μόνο και με την Ευρώπη να συζητά ξανά με την Τουρκία για το «μπαξίσι», ενώ για την Ελλάδα τι;
  • Κι όλα αυτά την ώρα που τα πλοία του ΝΑΤΟ μόνο καταγραφές κάνουν ή είναι δεμένα στα λιμάνια των Ελληνικών νησιών ή βρίσκονται δυτικά αυτών κι όχι στην οριογραμμή, όπως λένε πηγές που βρίσκονται στο Αν. Αιγαίο.

Παρόμοια είναι και η κατάσταση με την Frontex και το Λιμενικό είναι αυτό που μέχρι τώρα δεν προλαβαίνει να σώζει κόσμο από την θάλασσα. Η ΕΕ αποδεικνύει και πάλι ότι ρίχνει το βάρος αποκλειστικά στην Ελλάδα για την φύλαξη και των δικών της συνόρων.

  • Στις Ένοπλες Δυνάμεις υπάρχει αναβρασμός με φόντο το μεταναστευτικό που τουλάχιστον από τα διαμειφθέντα, μπορεί να καταλάβει ο καθένας ότι το φίδι καλούνται γι’ ακόμη μια φορά να το βγάλουν από την τρύπα, ο Στρατός Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία.
  • Μπορεί να υπάρχει το προηγούμενο δεδομένο, πως η εμπλοκή των ΕΔ στην έξαρση του προβλήματος τα προηγούμενα χρόνια, ήταν καταλυτική, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία την ώρα που η Ελλάδα ήταν με την πλάτη στον τοίχο. Όμως πόσες φορές το φίδι θα βγει από τα χέρια των Ενόπλων Δυνάμεων;

Δημιουργήθηκαν δομές χάρις στην αυταπάρνηση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που δούλευαν 24ωρα. Όποιες εξ αυτών λειτουργούν από τα στελέχη, συνεχίζουν να έχουν μια εύρυθμη καθημερινότητα παρά τα προβλήματα με τους υπεράριθμους μετανάστες.

  • Οι Ένοπλες Δυνάμεις και πάλι, σύμφωνα με τα όσα δηλώνεται βγαίνουν μπροστά για την αντιμετώπιση του προβλήματος την ώρα που δεν έφυγαν ποτέ. Αν τυχόν τολμήσει κανείς να πει ότι υπάρχουν κι άλλα θέματα που απασχολούν το στράτευμα, τότε από την άλλη πλευρά έρχεται το ζύγισμα του πολιτικού κόστους και αυτομάτως δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι κάποιος δεν θέλει να βοηθήσει…

Κάποιος μπορεί να πει ότι στα δύσκολα πρέπει να δείξουν την αξία τους οι Ένοπλες Δυνάμεις, όμως αυτά είναι τα δύσκολα ή μήπως η «καυτή πατάτα» είναι αλλού και έχει φανεί όλο το προηγούμενο διάστημα. Άρα ο στόχος των Ενόπλων Δυνάμεων δεν πρέπει να είναι προσανατολισμένος στην κύρια αποστολή του που είναι η αποτροπή οποιουδήποτε επιβουλεύεται την Εθνική Κυριαρχία; Λίγα γίνονται καθημερινά τόσους μήνες σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο;

Τα πλωτά που είναι γι’ άλλη δουλειά κι άλλη θα κάνουν…

Τα μέσα που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις για την καθημερινή κοινωνική προσφορά δεν έχουν φτάσει, αλλά έχουν ξεπεράσει το όριό τους με τα γνωστά αποτελέσματα που δεν είναι ανάγκη να τα επαναλαμβάνουμε. Οι ελλείψεις πολλές και τα χρωστούμενα από φορείς του δημοσίου, χρήματα προς τις Ένοπλες Δυνάμεις είτε για καύσιμα είτε για αποκατάσταση υλικών και παραγγελίες ανταλλακτικών, στα «τεφτέρια του βερεσέ»…

  • Οι μεταναστευτικές ροές βαίνουν αυξάνουσες και η εντολή που έχει λάβει -όπως φαίνεται μέσα από τις δηλώσεις του – ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, είναι να ρίξει ένα επιπλέον πολύ σοβαρό μέσο των Ενόπλων Δυνάμεων στην καθημερινή προσπάθεια για το μεταναστευτικό. Ο κος. Παναγιωτόπουλος μίλησε για «πλωτά μέσα» των Ενόπλων Δυνάμεων και για παρουσία πάνω σε αυτά και προσωπικού από το Λιμενικό Σώμα.
Πολυχρηστικό σκάφος VTR που χρησιμεύει για αποστολές σε νησίδες του Αιγαίου. Πηγή: Hellas Journal

Άρα εκείνο που καταλαβαίνουμε είναι πως εκτός των Πολεμικών πλοίων που είναι 15 με 20 μονάδες επιφανείας, από το Βορειότερο σημείο της Ελληνικής επικράτειας έως το νοτιοανατολικότερο άκρο, στην μάχη του μεταναστευτικού προστίθενται κι άλλες μονάδες που διαθέτουν φουσκωτά σκάφη στα νησιά.

Ξεκίνησαν περιπολίες

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ πάντως, πλωτά μέσα με μεγάλη ιπποδύναμη που βρίσκονται στο ανατολικό Αιγαίο ήδη έχουν προστεθεί στην υπάρχουσα αποτρεπτική δύναμη και μάλιστα από χθες το απόγευμα έγιναν οι πρώτες περιπολίες «αναγνώρισης» των τομέων που θα βρίσκονται. Δυο τουλάχιστον άτομα από το Λιμενικό Σώμα θα βρίσκονται πάνω στα φουσκωτά και μεγαλύτερος αριθμός από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σκάφη εφόδου με υψηλές επιδόσεις είναι τα Magna 960, βαρύ πλωτό με δυο μηχανές των 1000 ίππων. Πηγή: Hellas Journal
  • Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Λιμενικό που γνωρίζει καλά ποιες ώρες προτιμά ο κάθε τούρκος διακινητής να στείλει τις βάρκες στο Αιγαίο με κατεύθυνση τα Ελληνικά νησιά, τοποθετεί ακριβώς σ’ αυτό το διάστημα του 24ωρου και τα πλωτά των Ενόπλων Δυνάμεων στην οριογραμμή.

Υπ’ αυτό το πρίσμα κάποιες επιφυλακές μετατοπίζονται σε άλλα τμήματα ενώ αν τυχόν παρουσιαστούν βλάβες θα πρέπει τότε να μετακινηθούν από άλλα σημεία σκάφη προς αναπλήρωση αυτών που βγήκαν εκτός δύναμης μέχρι την επισκευή τους.

Εντολές για πλήρη εγρήγορση και αναφορές για οτιδήποτε

Πάντως την ώρα που η Άγκυρα ανοίγει και κλείνει τις ροές, είναι βέβαιο πως παρατηρεί τα πάντα, από τα πλωτά του Λιμενικού, της Frontex, τα Πολεμικά πλοία της Νατοϊκής δύναμης, με τα τελευταία να δείχνει ότι δεν την απασχολούν και τόσο πολύ.

  • Το γεγονός ότι θα δει ακόμη έναν τύπο πλωτού (σκάφους εφόδου κι όχι περιπολίας) και μάλιστα των Ενόπλων Δυνάμεων βάζει πίσω στο επιτελείο πολλές σκέψεις. Η περιπολία αυτή κυρίως αν τύχει και νυχτερινών ορών, όπως λένε στρατιωτικές πηγές, ενέχει πολλούς κινδύνους, ειδικά τώρα που αλλάζει η εποχή και θα χειμωνιάσει. Σκάφη ανοιχτά, μικρά, ευέλικτα με κύρια δυνατότητα την υψηλή ταχύτητα.
  • Δεν είναι άλλωστε λίγα τα περιστατικά που οι ακταιωροί της Τουρκίας έχουν προκαλέσει ακόμη και με τα απόνερα τους, μικρότερα σκάφη είτε των Ενόπλων Δυνάμεων, είτε του Λιμενικού είτε ακόμη και Ελλήνων ψαράδων.

Στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων δόθηκε εντολή για πλήρη εγρήγορση και οτιδήποτε παράξενο παρατηρήσουν κατά τη διάρκεια των προσπαθειών που κάνουν στον αγώνα που δίνεται από Ελληνικής πλευράς (γιατί από Τουρκικής μόνο για τα μάτια του κόσμου σταματούν βάρκες με μετανάστες) αμέσως να το αναφέρουν και να τηρήσουν πάνω απ όλα όλους τους κανόνες ώστε να εξασφαλιστεί κυρίως η αυτοπροστασία.

Η ασύμμετρη απειλή καραδοκεί: Τα τουρκικά drones θέτουν σε συναγερμό τις Ένοπλες Δυνάμεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: