Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση και έχει σύνθημα ανάπτυξη παντού

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κόβει την κορδέλα στα εγκαίνια στο περίπτερο της Ινδίας ως τιμώμενης χώρας στην 84η ΔΕΘ, στην Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




«Δεν είναι τυχαίο ότι η Ινδία είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕθ, τώρα που η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση και έχει ως κεντρικό σύνθημα την ανάπτυξη για όλους, την ανάπτυξη παντού» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινιάζοντας το περίπτερο της Ινδίας στην 84η ΔΕΘ, ενώ έκανε και αναφορές στον πολιτικό και πνευματικό ηγέτη της Ινδίας Μαχάντμα Γκάντι.

Υπενθύμισε, μάλιστα, ένα συμπέρασμα του Μαχάντμα Γκάντι προς κάθε πολιτικό, που έλεγε «πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, αργότερα σε πολεμούν και μετά τους κερδίζεις» και παρατήρησε πως «τα λόγια του αυτά αποδεικνύονται πέρα για πέρα αληθινά».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Ινδία η οποία τα τελευταία 10 χρόνια διπλασίασε το ΑΕΠ και το κατά κεφαλήν εισόδημα των πολιτών της, καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια Ινδοί βγαίνουν από τη φτώχεια στην παραγωγή νέου πλούτου. «Μπορούμε να αντλήσουμε αμοιβαία διδάγματα για το πώς μπορεί να γίνει εφικτή η ανάπτυξη για όλους και να συμβαδίσει με την κοινωνική αλληλεγγύη» τόνισε ο πρωθυπουργός και στην συνέχεια αναφέρθηκε σε μία φράση του οικονομολόγου Αμάρτια Σεν ο οποίος είπε ότι «φτώχεια είναι η στέρηση ευκαιριών» και σημείωσε ότι αυτό που ο ίδιος (ο Κυριάκος Μητσοτάκης) επιθυμεί είναι να δώσει απλόχερα τον πλούτο των ευκαιριών.

Έξω από το περίπτερο της Ινδίας τον κ. Μητσοτάκη υποδέχθηκε παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα από την Ινδία και εν συνεχεία ο υπουργός Χαρντιπ Σινγκ Πούρι και η Ινδή πρέσβης στην Αθήνα Σάμα Τζέιν.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε για την υποδοχή και παίρνοντας τον λόγο ανέφερε: «Είναι μεγάλη η χαρά μου που εγκαινιάζω εδώ στη 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το περίπτερο της τιμώμενης χώρας, της Ινδίας. Της μεγαλύτερης δημοκρατίας στον κόσμο. Με την οποία μοιραζόμαστε πολλά κοινά. Την κληρονομιά των ακτινοβόλων και αρχαίων πολιτισμών μας. Τον πόθο για εθνική ολοκλήρωση, που κέρδισαν με αγώνες οι λαοί μας τον 19ο και τον 20ο αιώνα. Τον σεβασμό στις αξίες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Αλλά και μια δημιουργική διασπορά. Ινδούς επιστήμονες και επιχειρηματίες θα συναντήσει κανείς στις τέσσερις γωνιές της γης, όπως ακριβώς και Έλληνες».

«Ινδοί και Έλληνες συνδέονται, όμως, και με κοινές θυσίες», συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό και σημειώνω με συγκίνηση την τελετή μνήμης που θα οργανωθεί αύριο στο Ινδικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο. 520 Ινδοί στρατιώτες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, βρίσκονται εκεί, συνδέοντας για πάντα τους δύο λαούς μας. Μας συνδέει επίσης ο πολιτικός και πνευματικός ηγέτης της Ινδίας Μαχάτμα Γκάντι, τα 150 χρόνια από τη γέννηση του οποίου, γιορτάζουμε φέτος. Θυμίζω ότι το 1908 είχε διαβάσει την Απολογία του Πλάτωνα και την είχε μεταφράσει στη γλώσσα του, στα γκουτζαράτι. Απόδειξη της επιρροής που είχε η αρχαία ελληνική φιλοσοφία στη σκέψη του. Αλλά και ο Γκάντι επηρέασε ολόκληρη τη διανόηση του 20ου αιώνα, όπως και την πολιτική. Και προσωπικά, θυμάμαι πάντα, ένα συμπέρασμά του προς κάθε πολιτικό που αξίζει, νομίζω, να το μνημονεύσω. Έλεγε ο Γκάντι: “Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, αργότερα σε πολεμούν και μετά τους κερδίζεις”. Τα λόγια του αποδεικνύονται πέρα για πέρα αληθινά».

Ο κ. Μητσοτάκης ξεναγήθηκε σε σταντ εταιριών στον Περίπτερο της Ινδίας, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Εμπορίου της Ινδίας και συνάντηση με κορυφαίους CEO ινδικών εταιριών.

“Η σύζευξη τεχνολογίας και πολιτισμού είναι η αρχή μιας επανάστασης”

“Τολμώ να πω ότι η σύζευξη της τεχνολογίας με τον πολιτισμό είναι η αρχή μιας επανάστασης στο πώς θα διαχειριστούμε την πολιτιστική μας κληρονομιά”, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του στο διήμερο συνέδριο με θέμα τη σύζευξη της τεχνολογίας με τον πολιτισμό που πραγματοποιείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και τη στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο πρωθυπουργός περπάτησε μέχρι το Αρχαιολογικό Μουσείο, μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του στην 84η ΔΕΘ, όπου τον υποδέχθηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Ο κ. Μητσοτάκης άκουσε ένα μέρος της συζήτησης που βρισκόταν σε εξέλιξη και στην παρέμβαση του χαρακτήρισε “εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και καινοτόμο” την εκδήλωση, διότι, όπως είπε, “ο κόσμος της τεχνολογίας και ο κόσμος του πολιτισμού δεν τέμνονται κατ’ ανάγκη στη συνείδηση των πολιτών και όσων ασχολούνται με τον τομέα της τεχνολογίας”.

“Κάνουμε σήμερα ένα πολύ σημαντικό και πολύ τολμηρό βήμα, με την πρωτοβουλία του Ταμείου Αρχαιολογικών πόρων και τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού να φέρουμε αυτούς τους δύο κόσμους-της τεχνολογίας και του πολιτισμού- σε επαφή”, είπε και συνέχισε: “Έχω πολύ μεγάλες προσδοκίες από αυτή τη σύζευξη των δύο κόσμων, της τεχνολογίας και του πολιτισμού, θα δώσει απεριόριστες δυνατότητες να προβάλουμε το πολιτιστικό μας απόθεμα με πάρα πολλούς διαφορετικούς τρόπους και να αλλάξουμε δραματικά τον τρόπο με τον οποίο οι επισκέπτες μας αντιλαμβάνονται τη σημασία του ελληνικού πολιτισμού σε όλα τα επίπεδα”.

Τόνισε πως με αυτό τον τρόπο μπορεί να αντιμετωπιστεί και η πολύ μεγάλη πρόκληση για τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου.

Παράλληλα σημείωσε πως τα ανοιχτά δεδομένα τα οποία έχει στη διάθεση του το υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να είναι ανοιχτά, με τον πλήρη σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα, ώστε να είναι η πρώτη ύλη, το “πετρέλαιο”, για να μπορέσουν όσοι ασχολούνται με τα θέματα αυτά να έχουν πρόσβαση σε πολλά data.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του για την εξωστρέφεια που δείχνει το υπουργείο Πολιτισμού με τη στήριξη του εν λόγω συνεδρίου, λέγοντας πως χρέος του ιδίου, του υπουργείου και του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων είναι να “σπάσουν” την αντίληψη περί ενός” εσωστρεφούς συστήματος”.

Η ομιλία του πρωθυπουργού

Τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για τους επόμενους 12 μήνες παρουσιάζει στη 84η ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα ζητήσει από τους πολίτες να αξιολογήσουν οι ίδιοι αν εφαρμόστηκαν στην επόμενη ΔΕΘ σε ένα χρόνο από σήμερα.

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης θα αναφερθεί σε τέσσερα πεδία που υπηρετούν την ανάπτυξη:
– Φορολογία και φορολογική πολιτική.
Θα μιλήσει για τις μειώσεις φόρων ήδη έγιναν -νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα (ΕΝΦΙΑ)- και θα αναφερθεί στην ελάφρυνση των βαρών για τις επιχειρήσεις αλλά και τα φυσικά πρόσωπα που σκοπεύει να υλοποιήσει η κυβέρνηση. Για την ανόρθωση της μεσαίας τάξης και τη στήριξη των πλέον αδύναμων στρωμάτων
– Επενδύσεις.
Θα μιλήσει για το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων που έχει ήδη επιτευχθεί (Ελληνικό, Cosco, Ελλ. Χρυσός) και θα αναπτύξει το συγκεκριμένο σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων από το εξωτερικό και τόνωσης των επενδύσεων στο εσωτερικό. Εργασιακές σχέσεις. Στόχος μας, αναμένεται να τονίσει ο ΠΘ, είναι η προστασία των εργαζομένων, η στήριξή της πλήρους απασχόλησης, και βέβαια η δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας.

-Ψηφιακό κράτος.

Το κράτος παύει να ταλαιπωρεί τους πολίτες και γίνεται σύμμαχος της ανάπτυξης αντί να την εμποδίζει μέσω της γραφειοκρατίας. Ο ΠΘ θα αναφερθεί αναλυτικά στις αλλαγές που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Ο χάρτης των συγκεντρώσεων

Κορυφώνονται σήμερα οι πορείες και οι συγκεντρώσεις λόγω ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Οι πορείες και οι κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη έχουν ήδη ξεκινήσει από χθες, ωστόσο σήμερα το απόγευμα την ώρα των εγκαινίων της ΔΕΘ έχουν προγραμματιστεί και ανακοινωθεί πέντε διαφορετικές συγκεντρώσεις:
– Συλλαλητήριο στις 18:00 το απόγευμα στο Άγαλμα Βενιζέλου, που διοργανώνουν η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
– Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 18:00 το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους.
– Συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών στις 18:00 στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
– Συλλαλητήριο εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και αντιεξουσιαστών στις 18:00 στην Καμάρα.
– Συγκέντρωση του Ρουβίκωνα στην Καμάρα

Υπενθυμίζεται πως τα μέτρα ασφαλείας στην έναρξη της 84ης ΔΕΘ, θα είναι και φέτος αυξημένα. Σύμφωνα με πληροφορίες, φέτος ο αριθμός των αστυνομικών που θα συμμετέχουν στα μέτρα τάξης θα κυμανθεί από 3.000-3500. Οι δυνάμεις από Αθήνα αναμένεται να είναι κατά τα 2/3 μειωμένες σε σχέση με πέρσι όμως θα διατεθούν όλες οι δυνάμεις της Βόρειας Ελλάδας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πρώτη ΔΕΘ για Μητσοτάκη με επίκεντρο την ανάπτυξη: Ο χάρτης των κινητοποιήσεων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: