Μήνυμα στην Τουρκία η δήλωση Γκουτέρες δήλωσε ο Προδρόμου: Τι είπε για «Γιαβούζ» και «Πορθητή»

File Photo: Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου. ΚΥΠΕ ΓΤΠ, ΧΡ. ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ
Τη θέση της Λευκωσίας πως ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τη χθεσινή του δήλωση για το Κυπριακό, στέλνει ένα μήνυμα σε σχέση με την τακτική της τουρκικής πλευράς, η οποία προσπαθεί “με παρελκυστικές ιδέες να στρέψει αλλού τη διαπραγμάτευση και τη διαδικασία, είτε ακόμα και να παρεμποδίσει τη συνομολόγηση όρων αναφοράς”, διατύπωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

Ερωτηθείς σε σχέση με τη χθεσινή δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό, ο κ. Προδρόμου επεσήμανε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή η πρωτοβουλία του ΓΓ, που όπως ο ίδιος ο κ. Γκουτέρες υπενθύμισε, απαντώντας σε δημοσιογράφους, κύριο στόχο έχει τη συμφωνία επί των όρων αναφοράς.

  • “Αυτό έχει ζητήσει ο ΓΓ, και είναι σίγουρα θετικό μήνυμα το ότι υπογράμμισε ότι πρέπει να ξεκινήσουν ξανά ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες βεβαίως θα αξιοποιήσουν τη δουλειά που έγινε στη Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά”, ανέφερε ο κ. Προδρόμου.

Άρα, λοιπόν, συνέχισε ο Εκπρόσωπος, ο ΓΓ το υπενθύμισε αυτό, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα είναι το μήνυμά του και σε όλες τις συναντήσεις που θα έχει στη συνέχεια.

“Επομένως νομίζω ότι πρώτα από όλα ενισχύει την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος σε όλο αυτό το διάστημα με θετικό πνεύμα και πολιτική βούληση ανταποκρίνεται ακριβώς σε αυτή την πρωτοβουλία του ΓΓ, αλλά νομίζω εμπεριέχει και ένα μήνυμα στην τακτική την οποία φαίνεται να ακολουθεί η τουρκική πλευρά, προσπαθώντας με παρελκυστικές ιδέες να στρέψει αλλού τη διαπραγμάτευση και τη διαδικασία, είτε ακόμα και να παρεμποδίσει τη συνομολόγηση όρων αναφοράς”, σημείωσε ο Εκπρόσωπος.

Για αυτό, συνέχισε, θα είναι πολύ σημαντική η παρουσία του Προέδρου τις επόμενες μέρες στη Νέα Υόρκη, στη Γενική Συνέλευση, η ομιλία του, αλλά και η συνάντηση με τον ΓΓ, όπως βέβαια και όλες οι άλλες επαφές που θα έχει στη Νέα Υόρκη, είτε με τους εκπροσώπους των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, είτε με άλλους ηγέτες.

  • Ερωτηθείς αν η Λευκωσία θεωρεί αποκλιμάκωση το γεγονός ότι έχει αποχωρήσει το πλωτό γεωτρύπανο “Γιαβούζ”, ενώ ενωρίτερα σήμερα ανακοινώθηκε ότι αναχωρεί και ο “Πορθητής” από την ΑΟΖ της Κύπρου, και εάν αυτό δίνει περιθώριο να δούμε τα πράγματα από άλλη σκοπιά, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως θα εκτιμηθεί συνολικά η όλη κατάσταση.

Επεσήμανε πως από την αρχή ήταν γνωστό ότι προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις θα έπρεπε να είχαν σταματήσει όλες αυτές οι παράνομες ενέργειες.

Συμφωνούμε με Γκουτέρες λέει η Δημοκρατική Παράταξη

Η χθεσινή δήλωση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών με την οποία καλεί για συμφωνία στους δυο ηγέτες να συμφωνήσουν στους Όρους Αναφοράς στη βάση του έργου που έγινε, κυρίως στο Κραν Μοντανά συνιστά απάντηση στην Τουρκία που επιδιώκει τη ναρκοθέτηση της προσπάθειας και κυρίως την προσπάθεια της να αλλάξει τη βάση λύσης του Κυπριακού, αναφέρει η Δημοκρατικά Παράταξη.

«Συμφωνούμε με τον κ. Γκουτέρες πως το σημερινό στάτους κβο δεν είναι βιώσιμο. Το είπαμε πολλάκις. Το τονίζουμε για ακόμα μια φορά πως η υφιστάμενη κατάσταση είναι σε βάρος της δικής μας πλευράς» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

  • Προστίθεται ότι ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να βρουν τους τρόπους να κάμψουν την αχαλίνωτη προκλητικότητα της Τουρκίας και να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις επίλυσης του κυπριακού.

Εξάλλου, η Δημοκρατική Παράταξη αναφέρεται στην υπογραφή των συμβολαίων με την κοινοπραξία TOTAL – ENI για την αδειοδότηση του Τεμαχίου 7, καθώς και την είσοδο του γαλλικού κολοσσού και στα τεμάχια 2,3,8 και 9 , κάνοντας λόγο για «εξαιρετικής σημασίας εξέλιξη».

Η κίνηση αυτή «μετά τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα έρχεται στην ουσία ως απάντηση στις τουρκικές μεθοδεύσεις να εμποδίσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας» προστίθεται.

Η Δημοκρατική Παράταξη συγχαίρει παράλληλα τον αρμόδιο Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργο Λακκοτρύπη και λέει ότι η Κύπρος θα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στον εθνικό στόχο για άμεση αξιοποίηση του φυσικού πλούτου, υλοποιώντας όλες εκείνες τις αποφάσεις και στρατηγικές συνεργασίες, με τις οποίες θωρακίζεται η απρόσκοπτη συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου με ότι αυτό συνεπάγεται και για την οικονομική της ανάπτυξη και για την ασφάλεια της και για την επίλυση του Κυπριακού, πρέπει να υποστηριχθεί ως κεντρικός στρατηγικός στόχος από όλους, καταλήγει η ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Τι παιχνίδι παίζει ο Ερντογάν: Μετά το Γιαβούζ, φεύγει και ο Πορθητής από την κυπριακή ΑΟΖ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal