Μήνες πίεζαν τον Τραμπ να απολύσει τον Μπόλτον. Υποβαθμίζουν το θέμα Ρωσία και Ιράν

File Photo: Ο αποπεμφθείς σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον. EPA, SHAWN THEW




Επί μήνες, ο παρουσιαστής του τηλεοπτικού δικτύου Fox News Channel Τάκερ Κάρλσον παρότρυνε τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να απολύσει τον Τζον Μπόλτον, λέγοντάς του ότι ήταν ανόητο να κρατάει στην ομάδα του, έναν υψηλόβαθμο σύμβουλο που δεν έχει τις ίδιες απόψεις για σοβαρά ζητήματα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, σχολιάζει το POLITICO.

Τόσο ο Κάρλσον όσο κι άλλοι, μεταξύ των οποίων και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ, έλεγαν συχνά στον Αμερικανό πρόεδρο ότι ο Μπόλτον, που είναι γνωστός για την επιθετική του στάση και έχει χαρακτηριστεί ως “γεράκι” της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, όχι μόνο δεν ανήκε στην ομάδα του Τραμπ, αλλά χρησιμοποιούσε τα ΜΜΕ εναντίον του Αμερικανού προέδρου.

Ο πρόεδρος Τραμπ απαντούσε στους αξιωματούχους που του ζητούσαν να απομακρύνει τον Μπόλτον ότι απολάμβανε την παρουσία του στις διαπραγματεύσεις, καθώς κατά την άποψή του τρομοκρατούσε τους εχθρούς των ΗΠΑ, όπως το Ιράν.

Ωστόσο, ο εκνευρισμός του προέδρου Τραμπ για τον Μπόλτον προκλήθηκε όταν ο ίδιος διάβαζε τις εφημερίδες και παρακολουθούσε δελτία ειδήσεων σχετικά με τις διαφωνίες που εξέφραζε ο Μπόλτον για το σύνολο σχεδόν της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση Τραμπ, σε ζητήματα από τις συνομιλίες με την Βόρεια Κορέα, μέχρι την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων στην Συρία, αλλά και το ενδεχόμενο διεξαγωγής συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και Ιρανών αξιωματούχων.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ επικεντρώνουν πάντως στις συμβουλές που έδωσε ο Μπόλτον στον πρόεδρο Τραμπ για την διαχείριση της ματαιωθείσας συνάντησης με τους ηγέτες των Ταλιμπάν στο Καμπ Ντέιβιντ: Η στάση του Μπόλτον στο ζήτημα αυτό και τα όσα πρότεινε προκάλεσαν τον Αμερικανό πρόεδρο για να λάβει τις αποφάσεις του, όπως επιβεβαιώνουν πηγές, τόσο εντός, όσο κι εκτός της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Τραμπ, ο ίδιος έπεισε τον σύμβουλό του για την ακύρωση της συνάντησης και τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων, ενώ εκνευρίστηκε όταν άκουσε τον Μπόλτον να κάνει λόγο για την άσκηση της επιρροής του, ως προς την λήψη της παραπάνω απόφασης.

Η έξοδος του Μπόλτον μεταφράζεται ως ένα ουσιαστικό παράδειγμα για τον βαθμό εμπιστοσύνης που έχει αποκτήσει ο πρόεδρος Τραμπ στην προσωπική του κρίση κι αναφορικά με τον χειρισμό ζητημάτων της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά και της προσωπικής αίσθησης που έχει για την επιτάχυνση υλοποίησης της υπόσχεσής του να μειώσει τις αμερικανικές (στρατιωτικές) δεσμεύσεις στο εξωτερικό.

Ο Μπόλτον από την πλευρά του, έβλεπε τα πράγματα διαφορετικά και δεν το κρατούσε μυστικό αυτό. Οι δύο άντρες παρέμειναν σταθεροί σε όσα υποστήριζαν, χωρίς να υπάρχει κάποιο σημείο ενδιαφέροντος στο οποίο θα μπορούσαν να συμβιβαστούν.

Από την μεριά τους, οι επικριτές του Μπόλτον, μεταξύ αυτών κι ο Κάρλσον, χρησιμοποίησαν το τελευταίο επεισόδιο στο Καμπ Ντέιβιντ για να παροτρύνουν τον πρόεδρο Τραμπ να αναλάβει δράση. Είπαν, επίσης, στον Τραμπ ότι ο Μπόλτον έκανε διαρροές. Τον φόβο της διαρροής πληροφοριών από τον Μπόλτον είχαν κι άλλοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης που απέκλειαν τον ίδιο ή συνεργάτες από απόρρητες συναντήσεις υπό τον φόβο ότι αυτοί θα εκμεταλλεύονταν τις πληροφορίες που θα γίνονταν γνωστές στις συναντήσεις, προκειμένου να αποκτήσουν οφέλη.

Ο Μπόλτον ήταν ο τρίτος στη σειρά Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, στον Λευκό Οίκο του προέδρου Τραμπ.

Οι αντιδράσεις Μόσχας και Τεχεράνης

Η απομάκρυνση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον δεν φαίνεται να είχε κάποια σοβαρή επίπτωση στην στάση της Ρωσίας και του Ιράν έναντι των ΗΠΑ. Ο αντιπρόσωπος του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη Ματζίντ Ταχτεραβαντσί δήλωσε πως η αποπομπή του Τζον Μπόλτον δεν θα ωθήσει την Τεχεράνη να ξανασκεφθεί τις συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η αποχώρηση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζόν Μπολτον από την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν θα ωθήσει το Ιράν να ξανασκεφθεί να συνομιλήσει με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Ταχτεραβαντσί σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ο Ιρανός μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ πρόσθεσε πως δεν υπάρχει περιθώριο για συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν παραμένουν σε ισχύ, σύμφωνα πάντα με το IRNA.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει «καμία προσδοκία» μετά την αποπομπή του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

«Έχουμε παρατηρήσει πολλές φορές στο παρελθόν πως οι παραλλαγές στην αμερικανική κυβέρνηση δεν επιφέρουν καμία βελτίωση. Γι΄αυτό δεν έχουμε καμιά προσδοκία», δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

«Θα κρίνουμε από τις πράξεις, όχι από τις δηλώσεις ή από τις προθέσεις. Όταν δούμε πρόοδο, τότε θα μπορούμε να πούμε ότι κάτι άλλαξε», πρόσθεσε ο Ριαμπκόφ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: