Μίλησαν Ερντογάν και Τραμπ, αφού πήγε στον Τούρκο πρόεδρο ο Γκράχαμ με πρόταση για S-400

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, χαιρετά χιλιάδες Ινδούς που μαζεύτηκαν στο Χιούστον του Τέξας για να υποδεχθούν τον πρωθυπουργό τους. EPA, PATRIC SCHNEIDER




Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ είχαν χθες Κυριακή τηλεφωνική επικοινωνία κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις τους και περιφερειακά ζητήματα.

Βασικά θέματα συζήτησης φαίνεται ότι ήταν η ζώνη ασφαλείας στη Βόρεια Συρία, ενώ επανήλθε και το ζήτημα των S-400.

Την ανακοίνωση έκανε η Τουρκική Προεδρία από τη Νέα Υόρκη. Ο Λευκός Οίκος μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε δημοσιοποιήσει τη συνομιλία.

Νωρίτερα χθες, ο Ερντογάν δέχτηκε στο ξενοδοχείο Peninsula Hotel της Νέας Υόρκης τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή από τη Νότια Καρολίνα Λίντσεϊ Γκράχαμ. Ο τελευταίος λειτουργεί ως προσωπικός απεσταλμένος του κ. Τραμπ για το θέμα του ρωσικού συστήματος S-400.

Ο κ. Γκράχαμ επανέλαβε στον Τούρκο πρόεδρο τη γνωστή του πρόταση: να μην ενεργοποιηθούν οι S-400, και ως αντάλλαγμα να πάρει αμερικανικά οπλικά συστήματα, ανάμεσά τους και τα F-35. Η ΕΙΔΗΣΗ ΕΔΩ

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο FOX, πριν τη συνάντηση, ο γερουσιαστής Γκράχαμ δήλωσε:

“Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος. Εάν ενεργοποιήσουν το σύστημα S-400 που αγόρασαν από τη Ρωσία, θα διακόψουμε τις σχέσεις μας. Ελπίζω να βρούμε μια εναλλακτική λύση στο (πρόβλημα των) S-400.

Αλλά χρειαζόμαστε την Τουρκία για να μας βοηθήσει στη Συρία. Χρειαζόμαστε την Τουρκία για να σταθεροποιήσει τη Συρία, για να μας βοηθήσει να σταθεροποιήσουμε τη Συρία. Θα ήθελα να τους πάρω πίσω στο πρόγραμμα (κατασκευής των) F-35. Είναι ένας στρατηγικός σύμμαχος. Δημιουργήσαμε ένα πρόβλημα για την Τουρκία, με τους Κούρδους του YPG, οι οποίοι, στα μάτια τους, είναι τρομοκρατική οργάνωση.

Συνεπώς, θα συναντηθώ με τον Πρόεδρο Ερντογάν για να βεβαιωθώ ότι μπορούμε να διασώσουμε αυτή τη σχέση. Είναι πολύ σημαντικό”.

Ο Ερντογάν βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την 74η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι θα συναντηθεί με τον κ. Τραμπ στο περιθώριο της Γ.Σ. των Ηνωμένων Εθνών, αλλά ο Λευκός Οίκος δεν επιβεβαίωσε ακόμα την πληροφορία.

Πληροφορίες από: Hellas Journal-ΑΠΕ-ΜΠΕ-Anadolu
Νέα Υόρκη, United States

Ο Ερντογάν συνάντησε τον γερουσιαστή Γκράχαμ: Το απίστευτο παζάρι για τα F-35 και τους S-400

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: