Μικραίνει η τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική; Τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα στοιχεία του 2019

H απεικόνιση της τρύπας του όζοντος από τους επιστήμονες της CAMS/COPERNICUS




Η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική θα είναι η μικρότερη που έχει  μετρηθεί εδώ και τρεις δεκαετίες, λένε οι επιστήμονες. Οι παρατηρήσεις στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας για την εξάντληση του όζοντος δείχνουν ότι δεν έχει ανοίξει η τρύπα το 2019 με τους ρυθμούς που συνέβαινε φυσιολογικά μέχρι σήμερα.

Η ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ατμοσφαιρικών Μετρήσεων Copernicus ,  (CAMS) λέει ότι σήμερα η τρύπα του όζοντος έχει  κάτω από το 50% της έκτασης που  συνηθιζόταν να διαθέτει κατά τις παρατηρήσεις των επιστημόνων στα μέσα Σεπτεμβρίου. Επίσης, η τρύπα βρίσκεται μακριά από τον πόλο, αναφέρει η Υπηρεσία της ΕΕ.

Οι επιστήμονες του CAMS  προβλέπουν σταθερά επίπεδα όζοντος ή μια μέτρια αύξησή του μέσα στις επόμενες μέρες.

Το όζον  είναι ένα μόριο που αποτελείται από τρία άτομα οξυγόνου και η αποστολή του είναι να φιλτράρει την επιβλαβή ακτινοβολία του Ήλιου. Δημιουργείται και καταστρέφεται αενάως στην ατμόσφαιρα, περίπου 20 – 30 χλμ πάνω από τη Γη.

Σε μια ατμόσφαιρα χωρίς ρύπανση, ο κύκλος παραγωγής και αποσύνθεσης του όζοντος  βρίσκεται σε ισορροπία. Ομως τα χημικά που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα από επιβλαβείς για το όζον ανθρώπινες δραστηριότητες, έχουν φέρει σε ανισορροπία την όλη διαδικασία με αποτέλεσμα την έλλειψη όζοντος το οποίο είναι στη μεγαλύτερη απόδοσή του στη διάρκεια της Ανοιξης για την Ανταρκτική, δηλαδή τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ που υπεγράφη από τις κυβερνήσεις το 1987 δείχνει να έχει αποτελέσματα στη βελτίωση της κατάστασης, με την απαγόρευση παραγωγής και χρήσης των πλέον επιβλαβών για το όζον χημικών ουσιών.

Την περασμένη εβδομάδα η έκταση της τρύπας του όζοντος μετρήθηκε λίγο πιο πάνω από τα πέντε εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Την ίδια εποχή το 2018 καταλάμβανε έκταση άνω των 20 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ το 2017 ξεπερνούσε τα 10 εκατομμύρια τ.χλμ.

Μ’ άλλα λόγια, υπάρχει σημαντικός βαθμός μεταβλητότητας από χρόνο σε χρόνο.

Ο Ρίτσαρντ Ενγκελεν είναι ο αντιπρόεδρος του  CAMS. Δηλώνει ότι το μικρό μέγεθος της τρύπας του όζοντος [μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019] είναι ενθαρρυντικό γεγονός αλλά προειδοποιεί εναντίον κάθε έννοιας επανάπαυσης. “Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ανωμαλία. Πρέπει να ανακαλύψουμε περισσότερα δεδομένα που την προκαλούν”, δηλώνει.

Με πληροφορίες από BBC

Η Οχρίδα αποκάλυψε τα μυστικά του κλίματος της Μεσογείου εδώ και 1,36 εκατομμύρια χρόνια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: