Με νέο δημοψήφισμα για το Brexit προειδοποιεί τον Τζόνσον ο ηγέτης των ανταρτών Τόρις

File photo via Twitter: Ο σερ Ολιβερ Λέτουιν




Ο ηγέτης των ανταρτών βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος και “αρχιτέκτονας” του νόμου που πέρασε η βρετανική βουλή για παρεμπόδιση του άτακτου Brexit,  ο σερ Ολιβερ Λέτουιν, δήλωσε σήμερα ότι ένας “διαρκώς αυξανόμενος αριθμός Συντηρητικών και πρώην Συντηρητικών βουλευτών είναι έτοιμοι να δώσουν πλειοψηφία για ένα ακόμη δημοψήφισμα για το Brexit”.

Ο αποπεμφθείς την περασμένη εβδομάδα από το κόμμα του, τους Τόρις, πρώην υπουργός Λέτουιν, φαίνεται να προειδοποιεί σαφώς τον πρωθυπουργό ότι άνετα το κοινοβούλιο θα μπορούσε να τον ακολουθήσει άλλη μια φορά, τώρα για την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

Σημειώνει χαρακτηριστικά πως “είναι γνωστό ότι υπάρχει τεράστιος αριθμός βουλευτών των Εργατικών ή των Ελεύθερων Δημοκρατών που υποστηρίζουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα…. τώρα μεγαλώνει όλο και περισσότερο ο αριθμός των Συντηρητικών και πρώην Συντηρητικών” που θα ψήφιζαν υπερ μιας τέτοιας πρόταση.

  • Όπως σχολίαζαν αρκετά βρετανικά ΜΜΕ, η διαμορφούμενη πλειοψηφία και οι προειδοποιήσεις του Λέτουιν, ίσως αποτελούν και έναν εύσχημο τρόπο να δείξουν στον πρωθυπουργό Τζόνσον πως είναι καλύτερο να… αποδράσει μέσω ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

Ο Λέτουιν δηλώνει αντίθετος στην προοπτική να διευθετηθεί το θέμα του Brexit μέσα σε προεκλογική περίοδο και εμφανίζεται πεπεισμένος ότι   οι βουλευτές θα συνεχίσουν να αναβάλλουν τις εκλογές μέχρι να λυθεί το θέμα της αποχώρησης.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην Evening Standard λέει χαρακτηριστικά: «Δεν βλέπω πως μπορεί να γίνει αυτό (να λυθεί το Brexit) μαζί με τις εκλογές, όπου θα μπερδευτεί με όλα τα άλλα θέματα».

Εκτιμά, επίσης ότι όσες φορές ο Μπόρις Τζόνσον και να υποβάλλει το αίτημα για εκλογές το φθινόπωρο, το κοινοβούλιο θα το εμποδίσει, καθώς δεν θα υπάρχει πλειοψηφία.

«Ο λόγος είναι επειδή μπερδεύονται τα πράγματα. Οι εκλογές αποφασίζονται στη βάση όλων των ανησυχιών που έχουν οι πολίτες για το ποιος θέλουν να τους κυβερνήσει. Το Brexit είναι ένα διαφορετικό θέμα».

Ο Λέτουιν δείχνει να συμφωνεί με την άποψη που διατύπωσαν ο πρώην πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ και ο αντιπρόεδρος του Εργατικού κόμματος, Τομ Γουότσον, ότι πρέπει να προηγηθεί ένα δημοψήφισμα πριν από τις εκλογές, διαφορετικά (οι εκλογές) θα καταλήξουν σαν εξουσιοδότηση για δημοψήφισμα στο Brexit και τα εσωτερικά ζητήματα θα παραγκωνιστούν.

Ωστόσο, η αποστασιοποίηση του επικεφαλής του Εργατικού κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, από αυτή την ιδέα, εγείρει ερωτηματικά για το κατά πόσο, χωρίς την υποστήριξη όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, θα καταφέρει να εγκριθεί μία τέτοια νομοθετική πρόταση από το κοινοβούλιο.

«Έχω ακούσει όλων των ειδών τις προβλέψεις για τον χρόνο των εκλογών αλλά δεν ήμουν ποτέ σίγουρος ότι είναι σωστές, επειδή πιστεύω θα έχουμε πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων που θα συμφωνεί με την άποψή μου ότι είναι καλύτερο να λυθούν πρώτα τα θέματα του Brexit και μετά να γίνουν εκλογές» είπε και πρόσθεσε: «αυτό σημαίνει ότι είτε παίρνεις μία συμφωνία και την εφαρμόζεις, κάτι που είναι σχετικά γρήγορο, ή έχεις μία συμφωνία που θα ακολουθείται από δημοψήφισμα, κάτι που είναι σχετικά μακροχρόνιο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Evening Standard, The Independent

Δεν είπα ψέματα στη Βασίλισσα για το κλείσιμο της βουλής υποστηρίζει ο Μπόρις Τζόνσον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: