Live η επεισοδιακή συνεδρίαση της Βουλής για Brexit: Ύβρεις και απειλές μεταξύ Τζόνσον και Κόρμπιν

Οπαδοί της παραμονής στην Ε.Ε. διαδηλώνουν έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, Λονδίνο, Βρετανία, Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2019. EPA, NEIL HALL




Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Βρετανία καθώς μετά την χθεσινή αποτυχία του να επιβάλλει την πολιτική του ατζέντα στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, προσήλθε σήμερα στο Κοινοβούλιο για τη “μάχη” κατά του νομοσχεδίου που αποκλείει το Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Το τεταμένο κλίμα διεφάνη από τη διαδικασία των ερωτήσεων προς τον πρωθυπουργό, όπου σημειώθηκε και η πρώτη κόντρα μεταξύ του Τζόνσον και του ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν με αμοιβαίες προσβολές και απειλές.

Συγκεκριμένα, η συζήτηση εκτροχιάστηκε όταν ο Βρετανός αποκάλεσε τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης “κοτόπουλο πλυμένο με χλωρίνη” και ο Κόρμπιν απάντησε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι…”χάλια”!

Το νομοσχέδιο υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να ζητήσει νέα αναβολή του Brexit έως τις 31 Ιανουαρίου 2020 εφόσον δεν έχει προκύψει συμφωνία με τους Ευρωπαίους έως τις 19 Οκτωβρίου και εφόσον δεν υπάρξει ρητή συγκατάθεση των βουλευτών για ένα no deal. Σε αυτή την περίπτωση και εφόσον η κυβέρνηση έχει ηττηθεί, απομένει στον Μπόρις Τζόνσον να υποβάλει πρόταση για διενέργεια πρόωρων εκλογών στις 15 Οκτωβρίου, η οποία ωστόσο απαιτεί τη θετική ψήφο των 2/3 της Βουλής για να υλοποιηθεί.

Από την πλευρά τους οι Εργατικοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι δε θα αποδεχθούν την πρόκληση των εκλογών μέχρις ότου περάσει οριστικά ο νόμος κατά του no deal, επομένως απόψε θα καταψηφίσουν ή θα απέχουν από την ψηφοφορία για τις εκλογές.

 

 

Όλα τα δραματικά σενάρια: Εκλογές στις 15 Οκτωβρίου ή παράταση brexit για 31 Ιανουαρίου 2020

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: