Κρίσιμη συνεδρίαση του ταξιδιωτικού κολοσσού Thomas Cook για να αποφύγει την χρεοκοπία

File Photo: Επιβάτες περιμένουν μπροστά σε ένα μετρητή Thomas Cook Airlines, στο Terminal 1 του Διεθνούς Αεροδρομίου της Φραγκφούρτης «Fraport» στη Φρανκφούρτη, Γερμανία. EPA, ARMANDO BABANI




Ο χρόνος πιέζει για το ταξιδιωτικό γραφείο Thomas Cook που παίζει τα τελευταία του χαρτιά, σε μια αποφασιστικής σημασίας συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του, καθώς προσπαθεί να αποφύγει μια χαοτική κατάρρευση.

Η βρετανική πρωτοπόρος εταιρεία, που αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες λόγω του ανταγωνισμού από τις ιστοσελίδες που προσφέρουν διακοπές χαμηλού κόστους αλλά και εξαιτίας των ανησυχιών που εκφράζουν οι τουρίστες για την επόμενη ημέρα μετά το Brexit, καλείται να βρει άλλα 200 εκατομμύρια στερλίνες (227 εκ. ευρώ) επιπρόσθετης χρηματοδότησης για να μην χρεοκοπήσει.

Σύμφωνα με μια καλά πληροφορημένη πηγή, η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας ξεκίνησε αργά το απόγευμα της Κυριακής στο Λονδίνο. Είχε προηγηθεί μια συνάντηση με τους πιστωτές και τη διοίκηση της κινεζικής εταιρείας Fosun.

Ο επικεφαλής της Thomas Cook, Πίτερ Φανκχάουζερ, δεν έκανε κανένα σχόλιο εξερχόμενος από αυτή τη συνάντηση με τους πιστωτές που έγινε στο δικηγορικό γραφείο Latham & Watkins του Λονδίνου. Τον Απρίλιο, όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του ομίλου, είχε επιρρίψει ευθύνες στο Brexit, λέγοντας ότι οι πελάτες αναβάλουν τις διακοπές τους καθώς δεν ξέρουν τι θα συμβεί με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το κανάλι Sky News μετέδωσε ότι η παλαιότερη ταξιδιωτική εταιρεία στον κόσμο ζητά από τους πιστωτές να μειώσουν κατά πολύ την απαίτησή τους για εξεύρεση άλλων 200 εκατομμυρίων λιρών, εκτός από τα 900 εκατομμύρια που έχουν ήδη λάβει. Οι πιστώτριες τράπεζες (RBS, Barclays και Lloyds) υποστηρίζουν ότι η εταιρεία δεν θα επιβίωνε παρά μόνο έναν χρόνο ακόμη, χωρίς αυτήν την επιπρόσθετη χρηματοδότηση.

Η υπόθεση πάντως έχει και πολιτική χροιά, αφού η ίδια η τράπεζα RBS διασώθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση μετά την οικονομική κρίση. Επιπλέον, σε περίπτωση χρεοκοπίας, μόνο στη Βρετανία απειλούνται άμεσα 9.000 εργαζόμενοι. Η Thomas Cook απασχολεί 22.000 εργαζόμενους σε όλον τον κόσμο και εξυπηρετεί περισσότερους από 20 εκατομμύρια πελάτες κάθε χρόνο.

Με στοιχεία ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Στα πρόθυρα κατάρρευσης ο κολοσσός Thomas Cook: Στον αέρα 22.000 και 600.000 τουρίστες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: