Κούβα: To Twitter μπλόκαρε το λογαριασμό του Ραούλ Κάστρο, υπουργείων και κρατικών ΜΜΕ

File Photo: EPA, SASCHA STEINBACH




Η αμερικανική εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης Twitter μπλόκαρε τους λογαριασμούς του ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, της κόρης του Μαριέλα Κάστρο, του υπουργείου Επικοινωνιών καθώς και δημοσιογράφων και των επιφανέστερων κρατικών ΜΜΕ.

Η κίνηση της Twitter χαρακτηρίστηκε αμέσως από την Ενωση Κουβανών Δημοσιογράφων ως “μαζική λογοκρισία”, ενώ η εταιρία δεν εξήγησε ούτε προειδοποίησε για το μέτρο αυτό, έγραφαν τα κρατικά κουβανέζικα μέσα ενημέρωσης στις ιστοσελίδες τους.

Όπως αναφέρει το Reuters, η εταιρία δεν ήταν διαθέσιμη για να σχολιάσει την απόφασή της.

Η Ένωση Κουβανών Δημοσιογράφων ανέφερε πως δεν είναι η πρώτη φορά που μπλοκάρονται ατομικοί λογαριασμοί, αλλά συνήθως επανέρχονται.

“Το καινούργιο εδώ είναι το εύρος αυτής της σαφώς προσχεδιασμένης πράξης πολέμου στον κυβερνοχώρο, η οποία έχει στόχο να περιορίσει την ελευθερία της έκφρασης των Κουβανικών θεσμών και πολιτών και να σιωπήσει τους ηγέτες της επανάστασης” αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Ένωση.

Όπως αναφέρει το Reuters,  αρκετοί ανεξάρτητοι Κουβανοί δημοσιογράφοι σχολίαζαν ειρωνικά το γεγονός ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι οι οποίοι έχουν το μονοπώλιο στον δημόσιο χώρο και τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης που ευημερούν στο μονοκομματικό κράτος παραπονιούνται για λογοκρισία.

Η ανεξάρτητη δημοσιογραφία στην Κούβα είναι ανεκτή αλλά όχι νόμιμη και οι ιστοσελίδες διαφόρων εναλλακτικών μέσων που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση μπλοκάρονται.

“Ο επίσημος κουβανέζικος Τύπος ανακάλυψε την ελευθερία της έκφρασης χάρη στο Twitter” έραψε η ιστοσελίδα 14ymedio, η οποία διοικείται από την επιφανή αντικαθεστωτικό Γιοάνι Σάντσες.

Με πληροφορίες από Reuters

Το Facebook μπλόκαρε τον Νετανιάχου γιατί χρησιμοποιεί “ρητορική μίσους” για τους Άραβες

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: