Κοντά στην τρέλα ο Ερντογάν: Επίθεση στη Σαουδική Αραβία για τη στήριξη του ΥΠΕΞ στην Κύπρο

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τουρκική Προεδρία
Tην έντονη ενόχλησή του αναφορικά με τις δηλώσεις του Σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών Ιμπραχίμ αλ Άσα κατά των τουρκικών απειλών, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο εξέφρασε ανώτερος σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το Sigmalive.

  • Συγκεκριμένα ο Γιασίν Ακτάι, ανώτερος σύμβουλος του Ερντογάν και του ισλαμικού Κόμματος ΑΚΡ, κατηγόρησε την Πέμπτη την Σαουδική Αραβία ότι «ευνοεί τους Ευρωπαίους και τους μη μουσουλμάνους».

«Τι ωφέλησε το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας αυτή η επίσκεψη και η σύναψη σχέσεων με την ‘’Νότια Κύπρο’’ (όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία’), τους Ρωμιούς, τους οποίους η Τουρκία δεν αναγνωρίζει;», διερωτήθηκε σε συνέντευξή του στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό TRT Arab.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όρος ”Ρωμιοί” (Rum) χρησιμοποιείται από τους Τούρκους για να αναφέρεται στους ορθόδοξους χριστιανούς κυρίως ελληνικής καταγωγής.

  • «Η Σαουδική Αραβία δεν έπρεπε να αναγνωρίσει τη χώρα αυτή αλλά ως μουσουλμανική χώρα και ως μέρος του Οργανισμού Ισλαμικών Χωρών περιμέναμε και θέλουμε να αναγνωρίσουν την κατάσταση της “τουρκικής” Κύπρου που είναι μουσουλμανική χώρα. Θεωρούν τους Ευρωπαίους, τους Ρωμιούς και τους μη μουσουλμάνους ως φίλους τους, αλλά απομακρύνονται από τους μουσουλμάνους. Αυτό είναι εκπληκτικό», πρόσθεσε.

Ο Ακταί κατηγόρησε επίσης τη Σαουδική Αραβία για «απομάκρυνση από τους μουσουλμάνους».

  • «Είναι αλήθεια, αυτή η χώρα είναι υπεύθυνη και αναλαμβάνει την ευθύνη να είναι ο θεματοφύλακας των δύο ιερών τζαμιών, οπότε θα πρέπει να είναι πιο πρόθυμοι να προστατεύσουν τα συμφέροντα της Ummah (μουσουλμανικής κοινότητας) και των μουσουλμάνων», δήλωσε ο Aktay.
  • Ο κ. Ακτάι είπε επίσης ότι η Σαουδική Αραβία θα πρέπει να προσεγγίσει την επίλυση των προβλημάτων του ισλαμικού κόσμου πιο «ρεαλιστικά» και ότι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας στην Κύπρο «έρχεται σε σύγκρουση με τον περιφερειακό της ρόλο».

«Αυτή η επίσκεψη στους Ρωμιούς και αυτή η πρόκληση για την Τουρκία δεν είναι αντάξια του Βασιλείου. Πρέπει να ακολουθήσουν μια πιο ορθολογική στάση και να συνειδητοποιήσουν ότι η Τουρκία δεν είναι εχθρός του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. Η Τουρκία θέλει να την συμβουλεύσει ως αληθινός αδελφός και φίλο να καθιερώσει δικαιοσύνη», πρόσθεσε.

  • Ο Ακτάι είχε προηγουμένως κατηγορήσει τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για «προδοσία» πάνω σε αυτό που ονομάζεται «εξομάλυνση» με το Ισραήλ, παρόλο που οι χώρες του Κόλπου δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, ενώ η Τουρκία έχει διπλωματικές σχέσεις με το κράτος από τη δεκαετία του 90’.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Al-Assaf πραγματοποίησε την Τετάρτη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, την πρώτη από Υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας στην ιστορία των διπλωματικών σχέσεων των δυο χωρών, και σε δηλώσεις του έπειτα από τις συνομιλίες του με τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη είπε μεταξύ άλλων «Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και ειδικότερα τις παράνομες ενέργειες και την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, η αλληλεγγύη και η υποστήριξη χωρών όπως η Σαουδική Αραβία είναι εκ των ων ου άνευ», σημείωσε.

Στο πλευρό της Λευκωσίας για το Κυπριακό η Σαουδική Αραβία, δια στόματος του ΥΠΕΞ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal