Κοινός εκβιαστής ο Οζερσάι: Μοιράστε το φυσικό αέριο για να συζητήσουμε το Κυπριακό, λέει

File Photo: Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ (Κ) με τον παράνομο ψευδο-“υπουργό Εξωτερικών” Κουντρέτ Οζερσάι (Α) στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου. Photo via Twitter, @tcsavunma




Να πεισθούν ότι η ε/κ πλευρά επιθυμεί να μοιραστεί με το ψευδοκράτος τη διοίκηση και τον πλούτο της Κύπρου, προκειμένου να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, ζήτησε παράνομος ψευδο-«υπουργός Εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι, κάνοντας λόγο για «ασκήσεις επί χάρτου» για τους όρους αναφοράς και σημειώνοντας πως το Κυπριακό δεν πρέπει να απλουστευθεί με τέτοιο τρόπο.

Σε συνέντευξή του στην ανταποκρίτρια της Χαλκίν Σεσί στη Νέα Υόρκη, Οζλέμ Σιαχίν Σιακάρ, ο παράνομος ψευδο-«υπεξ» είπε επίσης ότι όσο η ε/κ πλευρά δεν αλλάζει νοοτροπία, καμία διαδικασία δεν μπορεί να φτάσει πουθενά και πως δεν έχει νόημα να αρχίσει μια νέα διαδικασία επειδή «δεν θέλουμε να φυλακιστούμε σε τέτοιες διαδικασίες».

  • Ο κ. Οζερσάι είπε ότι κατά τις επαφές του στην Νέα Υόρκη εξηγεί στους συνομιλητές του ότι αυτό που πραγματικά πρέπει να τεθεί ως ερώτημα είναι εάν άλλαξε κάτι στην νοοτροπία των Ε/κ από την αποτυχία της Διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα έως σήμερα. Και η Τζέιν Χολ Λουτ, συνέχισε, τους τελευταίους 5-6 μήνες, αντί να ρωτά αυτά τα πραγματικά ερωτήματα, έχει μετατρέψει το θέμα σε «άσκηση επί χάρτου» και η διαδικασία έχε εγκλωβιστεί σε αυτό.

«Εάν οι πλευρές δεν είναι έτοιμες να μοιραστούν τη λύση που λέγεται ομοσπονδία και μία από τις πλευρές δεν είναι καθόλου έτοιμη για διαμοιρασμό, που θα μας οδηγήσει η επανέναρξη μιας διαδικασίας; Εάν δεν το αναλύσουμε σωστά αυτό, το αποτέλεσμα θα είναι και πάλι η αποτυχία», ανέφερε.

  • Στους συνομιλητές του, είπε ο κ. Οζερσάι, αναφέρεται και στο θέμα των υδρογονανθράκων, τους εξηγεί ότι η πρόταση της τ/κ πλευράς που κατέθεσε τον περασμένο Ιούλιο είναι ακόμα στο τραπέζι και την αντιφατική, όπως είπε, συμπεριφορά της ε/κ πλευράς. «Την ημέρα που οι Ε/κ ζητούν να σταματήσει η Τουρκία τις δραστηριότητές της για να ξεκινήσει μια διαδικασία, υπογράφουν με δύο διαφορετικές εταιρείες για νέες γεωτρήσεις στο τεμάχιο 7», σημείωσε.

Εάν αυτές οι πηγές ανήκουν και στους δυο μας, συνέχισε, «πώς γίνεται εσύ πριν την λύση να δίδεις αρμοδιότητες στις εταιρείες που θέλεις, να συνεχίζεις τον δρόμο σου, αλλά οι Τ/κ δεν μπορούν να το κάνουν αυτό με τουρκικές εταιρείες και όταν σου λέμε, έλα να το συζητήσουμε μαζί, μας λες ότι δεν είμαστε εμείς οι συνομιλητές σου; Αυτό εξηγούμε και ρωτούμε τους συνομιλητές μας».

Ερωτηθείς σχετικά, ο Κουντρέτ Οζερσαί είπε ότι οι γεωτρήσεις δεν σταμάτησαν, ούτε θα σταματήσουν αλλά θα συνεχίσουν. Κάποτε για ανεφοδιασμό ή άλλες εργασίες μπορεί να υπάρχει ένα διάλειμμα, ανέφερε, τα πλοία θα πηγαίνουν και θα έρχονται, αυτό είναι φυσικό.

  • Ο κ. Οζερσάι μίλησε για δύο επιλογές στο Κυπριακό, η μία, είπε, να υποχρεώσουν την ε/κ πλευρά να είναι έτοιμη για τον διαμοιρασμό και η άλλη, εάν δεν μπορεί η ε/κ πλευρά να αποδεχθεί τον διαμοιρασμό, «θα πρέπει να συζητήσουμε ένα μοντέλο βασισμένο όχι στον διαμοιρασμό, αλλά στην συνεργασία. Και εγώ δεν είμαι υπέρ του διαχωρισμού».

Στο μεταξύ σε ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα, στο Facebook, ο Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε ότι χθες μίλησε στην Νέα Υόρκη σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης του Οργανισμού Τουρκικής Κληρονομιάς (Turkish Heritage Organization) για το Κυπριακό και το φυσικό αέριο.

Ο κ. Οζερσάι είχε επίσης συνάντηση χθες με τον Πακιστανό ΥΠΕΞ με τον οποίο εκτός από το Κυπριακό και περιφερειακά ζητήματα, συζήτησαν, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, θέματα που αφορούν τα άτομα πακιστανικής καταγωγής που ζουν και εργάζονται στα κατεχόμενα.

ΚΥΠΕ
27/09/2019

Απαράδεκτος: Ο Παπανδρέου προσκάλεσε τον Ακιντζί στην ανύπαρκτη Σοσιαλιστική Διεθνή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: