Κοινό μήνυμα Συλλούρη-Τασούλα: Νησίδες δημοκρατίας Ελλάδα και Κύπρος

Επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα με τη συνοδεία του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη στον Τύμβο Μακεδονίτισσας Κατάθεση στεφάνου. ΚΥΠΕ – Θωμάς Κεττένης




Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, η ενότητα και η αποφασιστικότητα, αποτελούν για Ελλάδα και Κύπρο, ισχυρή προωθητική δύναμη για να υπερβούμε εμπόδια, να ξεπεράσουμε δυσκολίες, να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις προκλήσεις των καιρών και να προχωρήσουμε αισιόδοξα προς ένα καλύτερο μέλλον, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, σε ομιλία στη συνεδρία της Ολομέλειας, παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα.

Ο κ. Συλλούρης εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για τη στήριξη και τη βοήθεια που διαχρονικά η Βουλή των Ελλήνων παρέχει σε κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, για την ανάδειξη και καταδίκη της εγκληματικής συμπεριφοράς της Τουρκίας έναντι της Κύπρου και του λαού της.

  • Η συμπεριφορά αυτή, είπε, είναι απάνθρωπη, βάρβαρη, ανεπίτρεπτη και καταδικαστέα, πέρα και έξω από κάθε κανόνα δικαίου, ηθικής και πολιτισμού “και στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στο πρωτόγονο και αιματοβαμμένο «δίκαιο του ισχυρού» εκτός πλαισίου και κανόνων διεθνούς δικαίου, καθώς και σε πλήρη αντίθεση με τις οικουμενικά αποδεκτές αρχές και αξίες του ανθρώπινου πολιτισμού”.

Ο Πρόεδρος της Βουλής διαβεβαίωσε ότι είμαστε διατεθειμένοι να εισέλθουμε σε συνομιλίες στις οποίες όμως η άλλη πλευρά δεν θα προσέρχεται με νέο-οθωμανικές προσεγγίσεις και ούτε μπαίνουμε σε λογικές πονηρών ανατολίτικων παζαριών.
Επέκρινε την Τουρκία ότι εκμεταλλεύεται στο έπακρο τους Τουρκοκυπρίους, τουρκοποιεί τα κατεχόμενα, μεταφέρει παρανόμως εποίκους, ενισχύει τα στρατεύματα κατοχής και αλλοιώνει το πολιτισμικό, ιστορικό και θρησκευτικό παρελθόν της περιοχής που παρανόμως κατέχει.

“Έχει θέσει ως στόχο και προτεραιότητά της τη διαιώνιση των τετελεσμένων της εισβολής. Γι’ αυτό άλλωστε και ποτέ μέχρι σήμερα, δεν προσήλθε στις συνομιλίες με εποικοδομητικό πνεύμα και ειλικρινή διάθεση για εξεύρεση μιας πραγματικά λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού”, ανέφερε.

  • Ο κ. Συλλούρης σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε πως σε μια δύσκολη γεωπολιτικά περίοδο, σε μια περιοχή που γεννά διενέξεις και αντιπαλότητες, όπως αυτή της Ανατολικής Μεσογείου, Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν νησίδες δημοκρατίας, σταθερότητας, ανάπτυξης, ειρήνης και ασφάλειας.

“Δίνουμε μεγάλη σημασία στην ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία με τα γειτονικά μας κράτη, με τους λαούς και τα έθνη της περιοχής μας. Οικοδομούμε τις εξωτερικές μας σχέσεις βασιζόμενοι στην αλληλοκατανόηση και τον σεβασμό, στην αρχή της ισότητας, της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, του δικαίου και του αμοιβαίου οφέλους”, ανέφερε. Πρόσθεσε επίσης ότι τα τελευταία χρόνια Ελλάδα και Κύπρος οικοδομούν με συνέπεια και συνέχεια, μια σειρά από τριμερείς συνεργασίες με κράτη της περιοχής μας που εδράζονται όχι μόνο στη σύμπλευση και συμπόρευση των κυβερνήσεων των κρατών μας, αλλά και στη στενή συνεργασία των Νομοθετικών μας Σωμάτων, κάτι που προσδίδει σε αυτές και ευρύτερα νομιμοποιητικά, φιλολαϊκά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.

  • Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια έχει εισέλθει σε μια νέα και ακόμα πιο δημιουργική περίοδο και έκανε αναφορά στη συνεργασία ανάδειξης των ιστορικών αρχείων και μαρτυριών που έφερε στο φως και στη δημόσια σφαίρα τον «Φάκελο της Κύπρου» που η Βουλή των Ελλήνων κρατούσε για χρόνια στο αρχείο της.

Ανέφερε ότι η ψηφιακή επεξεργασία και αποτύπωση, καθώς και η έντυπη έκδοση του «Φακέλου της Κύπρου», θα συμβάλουν ουσιαστικά και καθοριστικά στην ιστορική έρευνα και μελέτη των γεγονότων του 1974, θα αποτελέσουν ιστορική παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενεές, καθώς και ένα σημαντικό βήμα για να φωτιστούν εναπομείνασες σκοτεινές πλευρές της κυπριακής τραγωδίας.

“Τίποτα δεν πρέπει να μείνει κρυφό. Οφείλουμε να πορευτούμε στο δρόμο της αλήθειας και της διαφάνειας. Η πλήρης ανάδειξη και δημοσιοποίηση του ιστορικού αυτού αρχείου, θα βοηθήσει ποικιλοτρόπως την προσπάθεια για εθνική αυτογνωσία και θα συμβάλει ουσιαστικά στην απαραίτητη αυτοκριτική προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον λάθη που θα πληγώσουν το έθνος, την πατρίδα και τον λαό”, ανέφερε.

Ο κ. Συλλούρης είπε περαιτέρω ότι υπάρχει συμφωνία πως το έργο αυτό πρέπει να συνεχισθεί με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς, ώστε το ταχύτερο δυνατό να δουν το φως της δημοσιότητας ακόμα περισσότερα στοιχεία, ακόμα περισσότερες αλήθειες.

  • Σε άλλο σημείο είπε ότι Ελλάδα και Κύπρος πορεύονται πλέον με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση προς το μέλλον, έχοντας αφήσει πίσω τους την οδυνηρή εμπειρία της οικονομικής κρίσης στη διάρκεια της οποίας παρέμειναν ενωμένες και αλληλέγγυες.

“Οι διμερείς μας σχέσεις είναι τόσο στενές και δοκιμασμένες που είναι μάλλον αδόκιμο να μιλάμε για περαιτέρω βελτίωση και σύσφιξη των σχέσεων μας. Μπορούμε όμως να μιλήσουμε για ακόμα πιο απτά αποτελέσματα. Για περισσότερα παραδοτέα και παραγόμενα έργα: στην οικονομία, το εμπόριο, τη ναυτιλία, τον τουρισμό, την άμυνα, την ασφάλεια και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Μπορούμε, μαζί, να ασχοληθούμε και ν’ αναλάβουμε πρωτοβουλίες σε όλα τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα, όπως η κλιματική αλλαγή, οι ανθρωπιστικές κρίσεις, η πολιτική προστασία και η διαχείριση κρίσεων και καταστροφών, το κυβερνοέγκλημα, η πειρατεία, κ.λπ.”, κατέληξε.

Αταλάντευτη η συστράτευση και διαρκής ο συντονισμός για λύση, τονίζει ο Τασούλας

Την αταλάντευτη συστράτευση και τον διαρκή και στενό συντονισμό των δύο Κοινοβουλίων, Ελλάδος και Κύπρου, στην κοινή προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού αποδεικνύει η παρουσία του στη Λευκωσία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας, σε ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

  • Σημείωσε πως η συμπόρευση αυτή αποτελεί το καλύτερο όπλο στον αγώνα μας για μια δίκαιη, βιώσιμη, αλλά και λειτουργική λύση και ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποτελούν την πυξίδα και προσδιορίζουν το πλαίσιο της λύσης, η οποία και θα πρέπει να διασφαλίζει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια.

“Έχουμε καταστήσει σαφή σε όλους τους εμπλεκόμενους την κοινή μας θέση ότι δεν νοείται λύση χωρίς την πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων, του επεμβατικού δικαιώματος και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Σταθερός στόχος των προσπαθειών μας, προφανής πλέον σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, είναι η αποκατάσταση της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, χωρίς συστήματα εγγυήσεων που μας γυρίζουν σε εποχές που έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί”, τόνισε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων είπε στην ομιλία του ότι δεν μπορούμε να μετατρέψουμε στη διεθνή σκηνή το μέγεθος του δικαίου σε δύναμη του δικαίου και πως η περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία συνιστά πεπατημένη διεθνή πρακτική της.

“Η συσπείρωση συνεπώς της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδος, αλλά και ολόκληρου του ελληνικού λαού, στο πλευρό της δοκιμαζόμενης Κύπρου είναι και θα συνεχίσει να είναι πάνδημη, ουσιαστική και αταλάντευτη. Όλοι προσβλέπουμε, κ. κ. Βουλευτές, σε μία ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο, όπου ο λαός στο σύνολό του θα απολαμβάνει τα αγαθά που προσφέρει απλόχερα το νησί, μέσα σ’ ένα περιβάλλον ειρήνης και ασφάλειας. Ωστόσο, οι διαρκείς αγώνες του κυπριακού ελληνισμού για την επίτευξη οριστικής διευθέτησης του Κυπριακού δεν έχουν ακόμη δικαιωθεί”, ανέφερε.

  • Για τις παράνομες ενέργειες της Αγκυρας στην Αιγιαλίτιδα Ζώνη και στην ΑΟΖ της Κύπρου, ο κ. Τασούλας είπε ότι οι θέσεις μας είναι κοινές και σταθερές και είχαν ως αποτέλεσμα τη διεθνή αποδοκιμασία της παράνομης αυτής συμπεριφοράς της Τουρκίας και την ομόφωνη υιοθέτηση μέτρων σε βάρος της από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

“Για άλλη μια φορά, θα καταστήσουμε σαφές το μήνυμα προς όλους τους αποδέκτες, ότι δοκιμασίες, προκλήσεις και απειλές δεν μας κάμπτουν, αλλά, αντίθετα, ενισχύουν τη διαρκή συνεργασία και τον συντονισμό δράσης των δύο κρατών μας. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω, και από το βήμα αυτό, ότι χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα από το Διεθνές Δίκαιο, ειρηνικά, δίκαια και ισχυρά μέσα, για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας έναντι οιουδήποτε ενεργεί κατά παράβαση της διεθνούς νομιμότητας”, ανέφερε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε πως το ζήτημα των αγνοουμένων, Κυπρίων και Ελλαδιτών είναι αναμφίβολα η πιο τραγική και ανθρώπινη διάσταση του Κυπριακού και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα επιμένει και θα επιμένει στη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου των εξ Ελλάδος και εκ Κύπρου Αγνοουμένων, ως ελάχιστο μέτρο εκδήλωσης της υποστήριξής μας στις οικογένειές τους.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 13/09/2019

Πλήρης στήριξη της Βρετανίας στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για την Αμμόχωστο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: