Κίνδυνο αποτυχίας βλέπει ο “αρχιτέκτονας” της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό
Τηλεαντιγράφημα του γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA) με τίτλο «Ο ερευνητής για το μεταναστευτικό Knaus προειδοποιεί για την περίπτωση αποτυχίας της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας», σημειώνει πως ο ερευνητής Gerard Knaus, «αρχιτέκτονας» της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας του 2016, εκφράζει την ανησυχία του, λόγω της αύξησης του αριθμού των αφικνουμένων μεταναστών στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

Όπως δηλώνει «αν καταρρεύσει, τότε θα είναι λόγω της αποτυχίας στα ελληνικά νησιά», ενώ συμπληρώνει πως πρέπει να υπάρξει επειγόντως ένα σχέδιο στήριξης των ελληνικών Αρχών. Οι αιτήσεις ασύλου πρέπει να τυγχάνουν επεξεργασίας εντός λίγων εβδομάδων και στη συνέχεια οι μετανάστες να στέλνονται σύντομα πίσω στην Τουρκία.

Ο κ. Knaus σημειώνει πως οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να υποστηριχθούν, για παράδειγμα από τη γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Πρακτορείο, ο κ. Knaus δεν ξεγράφει ακόμη τη συμφωνία. Εναποθέτει τις ελπίδες του στη νέα ελληνική κυβέρνηση, ενώ ότι ο αριθμός των αφικνουμένων στα νησιά μεταναστών είναι ακόμα σημαντικά μικρότερος αυτού του 2016.

Σύμφωνα με τον ίδιο «έχουμε να κάνουμε με μια αύξηση, κι αυτό είναι σοβαρό σημάδι. Αλλά η κατάσταση δεν είναι ακόμα εκτός ελέγχου».

ΚΥΠΕ – Παντελής Βαλασόπουλος – Γερμανία/Βερολίνο

Πλήρη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς στο προσφυγικό παρέχει το Βερολίνο

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal