Κάθε 40 δευτερόλεπτα και μια αυτοκτονία στον κόσμο: ανησυχητικά τα ποσοστά στους νέους

File photo: Πηγή φωτογραφίας: omned.gr




Ο αριθμός των ανθρώπων που καταφεύγουν στην αυτοκτονία παγκοσμίως μειώνεται, ωστόσο η κατάσταση δεν μπορεί να θεωρηθεί σημαντικά βελτιούμενη, καθώς ένα άτομο κάθε 40 δευτερόλεπτα αυτοκτονεί, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του  Παγκόσμιου  Οργανισμού Υγείας [ΠΟΥ]. Χώρες με υψηλό μέσο εισόδημα και νέοι είναι οι επικίνδυνες κατηγορίες.

Ως εκ τούτου, σημειώνει ο ΠΟΥ, οι χώρες σ’ όλο τον κόσμο πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο ώστε να προλάβουν αυτούς τους “προβλεπόμενους θανάτους”.

Από το 2010 μέχρι το 2016, ο παγκόσμιος ρυθμός αυτοκτονιών μειώθηκε κατά 9,8%, αναφέρει ο ΠΟΥ στην δεύτερη μέχρι σήμερα έκθεσή της για το θέμα. Η μόνη περιοχή στην οποία παρατηρήθηκε αύξηση ήταν η Αμερικανική Ήπειρος.

“Κάθε θάνατος είναι μια τραγωδία για την οικογένεια, τους φίλους και συνεργάτες. Ωστόσο οι αυτοκτονίες μπορούν να αποτραπούν. Κυλούμε όλες τις χώρες να συνεργαστούν για την κατάρτιση στρατηγικών πρόβλεψης και αποτροπής των αυτοκτονιών στο πλαίσιο των εθνικών συστημάτων υγείας και των εκπαιδευτικών τους προγραμμάτων” ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρείσιους.

  • Η ΠΟΥ αναφέρει ότι περίπου 800.000 άτομα πεθαίνουν μέσω αυτοκτονίας κάθε χρόνο, περισσότεροι από όσους πεθαίνουν από καρκίνο του στήθους, ή λόγω πολέμου, ή ως αποτέλεσμα ενδοοικογενειακής βίας. Μάλιστα, χαρακτηρίζει τις αυτοκτονίες, “σοβαρό παγκόσμιο θέμα υγείας”.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, μόνον 38 χώρες στον κόσμο διαθέτουν στρατηγικές πρόληψης.

  • Οι ρυθμοί των αυτοκτονιών ήταν άνω του μέσου όρου – 10,5 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους – στην Αφρική, την Ευρώπη και την Νοτιοανατολική Ασία.
    Αυτοκτονούν περισσότεροι άνδρες απ΄’ ότι γυναίκες, με 7,5 αυτοκτονίες στις 100.000 γυναίκες και 13,7 αυτοκτονίες ανά 100.000 άνδρες.
  • Οι μόνες χώρες στις οποίες συμβαίνει το αντίστροφο είναι το Μπανγκλαντές, η Κίνα, το Λεσότο, το Μαρόκο και η Μιανμάρ.

Ενώ το 79% των αυτοκτονιών παγκοσμίως συντελείται σε χαμηλού ή μέσου εισοδήματος χώρες, οι χώρες με το υψηλότερο μέσο εισόδημα εμφάνισαν το υψηλότερο ποσοστό, με 11,5 αυτοκτονίες ανά 100.οο0 άτομα.

Αυτό σημαίνει πως το ποσοστό ανδρών και γυναικών που αυτοκτονούν σε υψηλού εισοδήματος χώρες είναι τριπλάσιο, σε σύγκριση με τις χώρες χαμηλού ή μέσου εισοδήματος, επισημαίνει η ΠΟΥ ενώ εντυπωσιακό είναι και το συμπέρασμα ότι η αυτοκτονία είναι ο δεύτερος σημαντικότερος λόγος θανάτου σε νέους ηλικίας από 15 έως 29 ετών, μετά τα τροχαία δυστυχήματα. 

 

Με πληροφορίες από CNN

 

Το άγχος στην εγκυμοσύνη και τη λοχεία αυξάνει τον κίνδυνο υπερκινητικότητας του παιδιού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: