Κατάθεση Βενιζέλου για Novartis: Aσέλγησαν επί των θεσμών, υπάρχουν πολιτικές ευθύνες

File Photo: Ο Ευάγγελος Βενιζέλος φτάνει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να καταθέσει για την υπόθεση της Novartis. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την κατάθεσή του σήμερα Τετάρτη ως μάρτυρας, στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη, για την υπόθεση της Novartis, δήλωσε ότι «προκειμένου να στηθεί ως δήθεν πολιτικό σκάνδαλο η υπόθεση Novartis, κάποιοι ασέλγησαν επί των θεσμών με πρώτο θύμα την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης» και επισήμανε ότι «ευθύνες πολιτικών προσώπων με την έννοια της προηγούμενης κυβέρνησης προφανώς και υπάρχουν». Ακόμη, κατέθεσε συμπληρωματικά στοιχεία και έγγραφα που καταδεικνύουν την ύπαρξη του δόλου.

Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος, κατά την έξοδό του από τον Άρειο Πάγο, δήλωσε: «Κοιτάζουμε προς το μέλλον μόνο όταν προστατεύουμε τους θεσμούς. Προκειμένου να στηθεί ως δήθεν πολιτικό σκάνδαλο η υπόθεση Novartis, κάποιοι ασέλγησαν επί των θεσμών με πρώτο θύμα την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης. Αυτό όλο είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα που πρέπει να διερευνηθεί εις βάθος, και δικαστικά και κοινοβουλευτικά. Το ζήτημα, όπως ξέρετε, δεν με αφορά προσωπικά ούτε είμαι από αυτούς που επιδιώκουν ρεβάνς ή εκδίκηση. Υπάρχει, όμως, το δημοκρατικό καθήκον που μας επιβάλλει να προστατεύσουμε το κράτος δικαίου και να διερευνήσουμε την αλήθεια».

«Ερώτηση: Κάνατε, μήπως, λόγο για πολιτικά πρόσωπα εσείς στον αντεισαγγελέα;

Απάντηση: Και αυτό το ζήτημα έχει ήδη τεθεί από τον προηγούμενο χρόνο, από την άνοιξη του 2018, με τις μηνύσεις μας. Τώρα αναφέρθηκα και σε συμπληρωματικά στοιχεία γιατί υπάρχει αυτό που λέμε επίταση του δόλου.

Ερώτηση: Για τις παρεμβάσεις μιλάτε;

Απάντηση: Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, δεν πρέπει να παραβιάσουμε τη μυστικότητα της προδικασίας, αλλά είναι γνωστό ότι έχει διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή ότι υπάρχει ζήτημα ποινικών ευθυνών και όχι μόνο πολιτικών προσώπων για τη σκευωρία. Από εκεί και πέρα υπάρχει το ζήτημα των προστατεύομενων μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος που ξέρετε ποια είναι η κατάσταση και η εξέλιξη και βέβαια το ζήτημα είναι των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών, το οποίο διερευνάται και το οποίο πρέπει να διερευνηθεί και αυτεπαγγέλτως.

Ερώτηση: Κατονομάσατε πρόσωπα; Όπως του κ. Παπαγγελόπουλου, όπως έκανε χθες ο κ. Σαμαράς;

Απάντηση: Ευχαριστώ, τίποτα άλλο, θα μας δοθεί η ευκαιρία να τα πούμε».

Οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί διενεργούν προκαταρκτική εξέταση μετά τις καταγγελίες του ομόβαθμου συναδέλφου τους και πρώην επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ιωάννη Αγγελή, για πολιτικές παρεμβάσεις και μεθοδεύσεις στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας.

Ο κ. Βενιζέλος, το περασμένο έτος (Φεβρουάριος 2018) είχε καταθέσει μήνυση 22 σελίδων σε βάρος του ανώνυμου-προστατευόμενου μάρτυρα με το κωδικό όνομα «Μάξιμος Σαράφης».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παν. Τσιμπούκης

Υπόθεση Novartis: Καταθέτει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: