Καταγγελία Κληρίδη επιβεβαιώνει την HJ: Σχεδόν παντού η διαφθορά στο δημόσιο της Κύπρου

Ο τέως Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης. Φιλελεύθερος




Η διαφθορά έχει απλώσει τα πλοκάμια της σχεδόν σε όλο το δημόσιο τομέα, καταγγέλλει ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης. Μιλώντας στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ουσιαστικά επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ της Hellas Journal,  υποδεικνύοντας μάλιστα, ότι όπου υπάρχει θέμα οικονομικού συμφέροντος ή δυνατότητας απόκτησης του υπάρχει και διαφθορά.

  • «Το δημόσιο συμφέρον σπάνια και κατ΄εξαίρεση πρυτανεύσει του ατομικού συμφέροντος» τονίζει ο επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, αποκαλύπτοντας παράλληλα πως έγινε δέκτης από διάφορες πλευρές, τόσο άμεσων όσο και έμμεσων παρεμβάσεων, για μη επίδειξη αυστηρότητας στις ποινικές υποθέσεις που σχετίζονται με την κατάσταση της οικονομίας και των τραπεζών με βασικό επιχείρημα την αποφυγή πρόκλησης ζημιάς στις προσπάθειες βελτίωσης των τραπεζών και της οικονομικής σταθερότητας γενικότερα. Κληθείς να γίνει πιο συγκεκριμένος, ο Γενικός Εισαγγελέας αναφέρθηκε ότι αυτές οι παρεμβάσεις έγιναν από δικηγόρους και πολιτικούς, οι οποίοι δημόσια ζητούσαν την τιμωρία των ενόχων!

Στη συνέντευξη του ο κ. Κληρίδης δεν παραλείπει να επικρίνει τόσο το Δικαστήριο όσο και το συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου που επέλεξαν τη σιωπή μπροστά στην «ανοίκεια, αήθη και απρόκλητη επίθεση» που δέχθηκε από τον δικηγόρο Πόλυ Πολυβίου και εξηγεί τους λόγους που ο κ. Πολυβίου από φίλος μετατράπηκε σε πολέμιό του και από υποστηρικτής του έργου του σε σφοδρό κατήγορο του.

  • Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας επιρρίπτει τις ευθύνες για την κατάρρευση της οικονομίας του τόπου σε πολιτικούς, τους οποίους καταγγέλλει ότι σε μια προσπάθεια να απεκδυθούν των πολιτικών ευθυνών αλλά και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, εστίασαν και διοχέτευσαν τα πάντα προς την πλευρά των ποινικών ευθυνών, εκμεταλλευόμενοι τη λαϊκή οργή και απαίτηση για τιμωρία ενόχων, ενώ ουδείς ανάλαβε οποιαδήποτε πολιτική ευθύνη.

-Με βάση τα όσα προσωπικά έχετε βιώσει τα τελευταία έξι χρόνια ως προϊστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας, ποια θεωρείται ότι είναι η έκταση της διαφθοράς στην Κύπρο;

-Από την ανάληψη των καθηκόντων μου πριν από έξι χρόνια ως προϊστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας μέχρι σήμερα, τόσο από την πλευρά των ποινικών υποθέσεων όσο και από την πλευρά της άσκησης των γενικότερων άλλων καθηκόντων μου ως νομικού συμβούλου του κράτους, έχω σχηματίσει την εικόνα ύπαρξης διαφθοράς σε έκταση πολύ μεγαλύτερη από οποιανδήποτε είχα υπόψιν μου ως μέσος πολίτης. Παντού, σχεδόν, στον δημόσιο τομέα, όπου υπάρχει θέμα οικονομικού συμφέροντος ή δυνατότητας απόκτησής του, υπάρχει και διαφθορά. Το δημόσιο συμφέρον σπάνια και κατ’ εξαίρεση είναι που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να πρυτανεύσει του ατομικού συμφέροντος.

Αυτό άλλωστε μπορεί εύκολα να τεκμηριωθεί εξετάζοντας τον μακρύ κατάλογο των περιπτώσεων οικονομικού εγκλήματος και διαφθοράς στο δημόσιο και των προσώπων που είχαν αναμειχθεί σ’ αυτές που τελικά οδηγήθηκαν στα Δικαστήρια. Υπενθυμίζω, ενδεικτικά και καθόλου εξαντλητικά, τις ακόλουθες περιπτώσεις δημόσιων προσώπων που κατηγορήθηκαν για τέτοιας φύσεως ποινικά αδικήματα κατά τα τελευταία έξι χρόνια: πρώην Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας, Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα, πρώην υπουργός, εν ενεργεία δήμαρχοι, πρώην δήμαρχος, εν ενεργεία μέλη δημοτικών συμβουλίων, μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανώτατα στελέχη Τραπεζών/Συνεργατισμού, πρόεδρος και μέλη Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, διευθυντής κρατικού νοσοκομείου, κοινοτάρχες, πρώην κοινοτάρχες κ.λπ.

Κατά την άποψή μου, ο καλύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος αποτροπής τέτοιων φαινομένων είναι το να δοθεί το μήνυμα ότι η ατιμωρησία τερματίζεται. Ότι όποιος ενέχεται στη διάπραξη οποιουδήποτε ποινικού αδικήματος και μπορεί να στοιχειοθετηθεί εναντίον του ικανοποιητική υπόθεση, θα διώκεται ενώπιον του αρμόδιου Δικαστηρίου. Και πιστεύω, ότι αυτό το μήνυμα έχει, ήδη, δοθεί .

Δεχθήκατε παρεμβάσεις για να κλείσετε τα μάτια σε διάφορες υποθέσεις που ήταν ενώπιόν σας;

-Ουδέποτε δέχθηκα οποιεσδήποτε παρεμβάσεις για να συγκαλύψω ή να μην προωθήσω οποιαδήποτε υπόθεση ήταν ενώπιόν μου. Έχω την εντύπωση ότι προτού κάποιος επιχειρήσει να προβεί σε τέτοιου είδους παρέμβαση θα πρέπει να πιστεύει ότι υπάρχουν τουλάχιστον κάποιες πιθανότητες να επιτύχει ένα θετικό αποτέλεσμα. Θα πρέπει εντούτοις να ομολογήσω, ότι σε όχι σπάνιες περιπτώσεις, έχω γίνει δέκτης, όχι παρεμβάσεων αλλά παρακλήσεων ως προς επίδειξη, για παράδειγμα επιείκειας όπως επίσης και συμβουλών ως προς τις ενδεχόμενες επιπτώσεις εάν μια απόφαση μου έκλινε προς τη μια ή την άλλη πλευρά. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οποιαδήποτε τυχόν στοιχεία προβάλλονται μπορούν μόνο να ληφθούν υπόψιν αν τεκμηριώνονται και συνδέονται με το γενικότερο στοιχείο του δημόσιου συμφέροντος ή της επίδειξης επιείκειας για καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους, διαφορετικά θα πρέπει να αγνοούνται.

Σε σχέση ειδικότερα με τις ποινικές υποθέσεις που σχετίζονται με την κατάσταση της οικονομίας και των τραπεζών, θα πρέπει να αναφέρω ότι έγινα δέκτης από διάφορες πλευρές, τόσο άμεσων όσο και έμμεσων παρεμβάσεων, για μη επίδειξη αυστηρότητας, με βασικό επιχείρημα την αποφυγή πρόκλησης ζημιάς στις προσπάθειες βελτίωσης των τραπεζών και της οικονομικής σταθερότητας γενικότερα. Παρεμβάσεις τις οποίες ασφαλώς δεν έλαβα υπόψιν.

-Από ποιους έγιναν αυτές οι παρεμβάσεις; Σε ποιους αναφέρεστε;

-Αυτές οι παρεμβάσεις έγιναν από δικηγόρους και από πολιτικά πρόσωπα. Από πρόσωπα τα οποία τις παρουσίαζαν ως παραινέσεις παρά ως παρεμβάσεις και τα οποία, μάλιστα, τότε και έκτοτε, απαιτούσαν την τιμωρία όσων ενέχονται στα υπό διερεύνηση αδικήματα!

-Πολύ σύντομα θα αφυπηρετήσετε. Θεωρείται ότι ο διάδοχός σας θα πρέπει να προέρχεται από το Δικαστικό Σώμα;

-Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Σύνταγμα και την κείμενη νομοθεσία, υπηρετεί υπό τους ίδιους όρους όπως και οι Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Αφυπηρετεί, επομένως, στο 68ο έτος της ηλικίας του που στη δική μου περίπτωση τοποθετείται αρχάς Ιουλίου του 2020 μη λαμβανομένης, όμως, υπόψη περιόδου άδειας απουσίας στην οποία εδικαιούμην αλλά δεν χρησιμοποίησα. Σε καμιά περίπτωση δεν θεωρώ ότι ο Γενικός Εισαγγελέας θα πρέπει να προέρχεται από το Δικαστικό Σώμα αν και αυτή είναι σίγουρα μια δυνατότητα.

Το διορισθησόμενο πρόσωπο θα πρέπει, σύμφωνα με το Σύνταγμα, να κατέχει τα προσόντα διορισμού στη θέση δικαστού του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Θα πρέπει, δηλαδή, να έχει τουλάχιστον 12ετή άσκηση της δικηγορίας ή υπηρεσία σε δικαστική θέση και να είναι υψηλού ηθικού επιπέδου. Εκείνο το οποίο έχω επανειλημμένα δηλώσει και το επαναλαμβάνω, είναι ότι με δεδομένο το γεγονός ότι το αξίωμα του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας είναι αξίωμα κατ’ εξοχήν ανεξάρτητου πολιτειακού αξιωματούχου θα πρέπει να αποφεύγεται διορισμός στο αξίωμα τούτο, προσώπου το οποίο έχει έντονη πολιτική και κομματική δραστηριότητα, για ευνόητους λόγους.

Οι καταβολές ενός τέτοιου προσώπου δεν θα μπορούν εύκολα να τον οδηγήσουν με επιτυχία μέσα από τη δοκιμασία των αρχών της φαινόμενης αμεροληψίας, ιδιαίτερα σε πολλές περιπτώσεις όπου πρόσωπα ή πράγματα που εμπλέκονται στις αποφάσεις και τις συμβουλές του Γενικού Εισαγγελέα έχουν πολιτική/κομματική χροιά ή θα μπορούσε να τους αποδοθεί τέτοια χροιά.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ

ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Η διαφθορά είναι “κουλτούρα” στην Κύπρο: Κίνδυνος για τη Δημοκρατία η άλωση των ΜΜΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: