Καναδάς: Συγνώμη από τον Τζάστιν Τριντό για παλιά φωτογραφία που του χρεώνει “ρατσισμό”

Η φωτογραφία με τον Τριντό μεταμφιεσμένο σε Αλαντίν και το πρόσωπό του βαμμένο μαύρο. Photo via Twitter




Η μαύρη μπογιά στο πρόσωπο του απερχόμενου πρωθυπουργού του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, όπως φαίνεται μασκαρεμένος για τις ανάγκες ενός πάρτι, με θέμα “Αραβικές Νύχτες”, πίσω στο 2001, άναψε φωτιές στο πολιτικό τοπίο της χώρας καθώς στις 21 Οκτωβρίου, στις εθνικές εκλογές, ο Τριντό επιζητεί την επανεκλογή του.

“Συγνώμη, ήταν λάθος, δεν έπρεπε να το κάνω” δήλωσε ο Τριντό όταν κυκλοφόρησε η φωτογραφία του από το περιοδικό ΤΙΜΕ με το “μαύρο πρόσωπο” και οι πολιτικοί του αντίπαλοι ωθήθηκαν στο συμπέρασμα ότι μάλλον πρόκειται περί ρατσιστικής συμπεριφοράς και “δεν είναι ικανός να κυβερνήσει αυτή τη χώρα’.

  • «Είχα μεταμφιεστεί φορώντας ένα κοστούμι του Αλαντίν και βάφτηκα με μακιγιάζ. Είναι κάτι που δεν το θεωρούσα ρατσιστικό τότε, αλλά σήμερα αναγνωρίζω ότι είναι ρατσιστικό και λυπάμαι βαθύτατα. Ζητώ πραγματικά συγγνώμη. Λυπάμαι πολύ», είπε ο Τριντό, αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο να παραιτηθεί.

Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη το 2001, στη διάρκεια πάρτι στο  ιδιωτικό σχολείο Γουέστ Πόιντ Γκρέι, του Βανκούβερ, όπου δίδασκε ο 29χρονος τότε Τριντό. Στην ασπρόμαυρη φωτογραφία, ο Τριντό φαίνεται να χαμογελά, πλαισιωμένος από τέσσερις γυναίκες, φορώντας ένα τουρμπάνι και το πρόσωπό και τα χέρια του να είναι βαμμένα με μαύρο χρώμα.

Η αποκάλυψη της φωτογραφίας, μια εβδομάδα μετά την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας δυναμίτισε το κλίμα καθώς ο απερχόμενος πρωθυπουργός ήδη θεωρείται αποδυναμωμένος από την αποκάλυψη μιας σειράς σκανδάλων. Η “μαύρη φάτσα” του Τριντό στην φωτογραφία δείχνει επιπλέον να αντιφάσκει με την εικόνα του ως ένθερμου υποστηρικτή της πολυπολιτισμικότητας.

Ο Άντριου Σιρ, ηγέτης του Συντηρητικού κόμματος, δήλωσε ότι η φωτογραφία του Τριντό ήταν ρατσιστική το 2001 και είναι ρατσιστική και σήμερα.

Με πληροφορίες από CNN, BBC, TIME

Σάλος από κολεξιόν μόδας εμπνευσμένης από τις ένοπλες επιθέσεις σε σχολεία των ΗΠΑ

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: