ΗΠΑ: Η Γουόρεν αφήνει δεύτερο τον Μπάιντεν στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών

File photo: Η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Ελίζαμπεθ Γουώρεν. Photo via Facebook




Η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν ξεπέρασε για πρώτη φορά σε εθνικό επίπεδο τον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2020, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Κουινίπιακ.

Με το 27% στην πρόθεση ψήφου μεταξύ των υποστηρικτών των Δημοκρατικών, η Γουόρεν βρίσκεται δύο μονάδες μπροστά από τον Μπάιντεν, ο οποίος ηγούνταν της κούρσας μέχρι τώρα.

  • «Αν και (η διαφορά) βρίσκεται μέσα στο περιθώριο λάθους, αυτή είναι η πρώτη φορά που άλλος υποψήφιος εκτός από τον Μπάιντεν έχει το προβάδισμα» από τότε που το Κουινίπιακ ξεκίνησε τις δημοσκοπήσεις με θέμα το χρίσμα των Δημοκρατικών τον Μάρτιο, επεσήμανε το πανεπιστήμιο.

Μετά τη Γουόρεν και τον Μπάιντεν ακολουθεί ο γερουσιαστής του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς με 16%, ενώ πιο πίσω βρίσκονται ο νεαρός δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ Πιτ Μπούτιτζατζ (7%) και η γερουσιαστής από την Καλιφόρνια Καμάλα Χάρις (3%).

  • Η 70χρονη Γουόρεν βλέπει τη δημοτικότητά της να αυξάνεται συνεχώς από τότε που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για το χρίσμα των Δημοκρατικών χάρη σε μια πολύ δυναμική και αριστερή προεκλογική εκστρατεία.

Αντίθετα ο 76χρονος Μπάιντεν αντιμετωπίζει προβλήματα εξαιτίας του ζητήματος της ηλικίας του, αλλά και της κατάστασης της υγείας του.

«Προκαλεί ενθουσιασμό η ενδεχόμενη υποψηφιότητά της» στις προεδρικές εκλογές του 2020, εξήγησε ο αναλυτής του πανεπιστημίου Κουινίπιακ Τιμ Μαλόι, την ώρα που οι μισοί υποστηρικτές των Δημοκρατικών τάσσονται υπέρ μεγάλων μεταρρυθμίσεων.

Η γερουσιαστής προηγείται του Μπάιντεν στην πολιτεία κλειδί της Άιοβα, όπου οι ψηφοφόροι θα κληθούν τον Φεβρουάριο να ψηφίσουν τον υποψήφιο των Δημοκρατικών που επιθυμούν να διεκδικήσει την προεδρία το 2020, σύμφωνα με το CNN και το Mediacom.

ΑΠΕ – ΜΠΕ – AFP

Επίθεση Τραμπ σε Τζο Μπάιντεν και γιο: Θέλω διαφάνεια για Ζελένσκι, αλλά και για εκείνους

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: