Ιωάννης Μάτσης: Η Ελληνική Τράπεζα εδραιώνεται ως υγιής και βιώσιμος οργανισμός

ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της ΅Ελληνικής Τράπεζας Ιωάννης Μάτσης. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Η Ελληνική Τράπεζα προχωρεί βήμα με βήμα και εδραιώνεται ως ένας υγιής, στέρεος και βιώσιμος οργανισμός ο οποίος βρίσκεται στο πλευρό της οικονομίας και της κοινωνίας, δίπλα από τους πελάτες, τόνισε ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της τράπεζας Ιωάννης Μάτσης, προσθέτοντας ότι η τράπεζα αποτελεί τον “κηδεμόνα και τον προστάτη του κομποδέματος” των πελατών της.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι η τράπεζα θα συζητήσει ακόμη και για αναδιάρθρωση δανείων με ξενοδόχους που θα επηρεαστούν από την πτώχευση του διοργανωτή ταξιδιών Thomas Cook, ενώ σημείωσε πως οι αποφάσεις της Βουλής παίζουν ρόλο στο κατά πόσον ο διεθνής επενδυτής θα ενδιαφερθεί για την αγορά πακέτου δανείων. Αναφέρθηκε επίσης ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα υποβληθεί αίτημα στην ΚΕΔΙΠΕΣ για κάλυψη ζημιών από δάνεια που μεταφέρθηκαν από την πρώην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ), στο πλαίσιο του Σχεδίου Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας για το α΄ εξάμηνο του 2019, κατά το οποίο το κέρδος της τράπεζας ανήλθε στα €69,7 εκατομμύρια πριν τις προβλέψεις και €59,1 εκ. μετά τις προβλέψεις και την φορολογία, ο κ. Μάτσης είπε ότι η τράπεζα προχωρεί οργανικά με την απομόχλευση των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΜΕΧ) και «εξετάζουμε ενδεχόμενα πώλησης για να βγάλουμε πιο γρήγορα από τον ισολογισμό μας τις ΜΕΧ».

Αναφορικά με τους συντελεστές υλοποίησης της στρατηγικής ανάπτυξης της τράπεζας, ο κ.  Μάτσης είπε ότι αυτοί είναι η απλοποίηση των διαδικασιών της τράπεζας, η τεχνολογία και η διαχείριση κινδύνων και η κανονιστική συμμόρφωση, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στον τέταρτο συντελεστή που είναι το ανθρώπινο δυναμικό της τράπεζας.

Ανέφερε ότι η διαδικασία της ενσωμάτωσης των συστημάτων της πρώην ΣΚΤ με την Ελληνική Τράπεζα κατέδειξε ότι ο βασικός πυλώνας στον οποίο βασίζεται η τράπεζα είναι το ανθρώπινο δυναμικό της, το οποίο είναι υπεύθυνο για την υλοποίηση και των άλλων συντελεστών.

Ενσωμάτωση συστημάτων της ΣΚΤ

Αναφορικά με την ενσωμάτωση των συστημάτων και των λογαριασμών 400.000 περίπου πελατών της πρώην ΣΚΤ στην Ελληνική, ο κ. Μάτσης είπε ότι «με την σκληρή δουλειά των εξαιρετικών» συναδέλφων του η τράπεζα διένυσε «ένα δύσκολο ταξίδι» από τον Σεπτέμβριο του 2018 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 και «κατορθώσαμε το μεγάλο στοίχημα και την μεγάλη υπόσχεση που δώσαμε, την ενσωμάτωση των συστημάτων και των δεδομένων της πρώην ΣΚΤ μαζί με την Ελληνική».

«Τώρα οποιοσδήποτε πελάτης της πρώην ΣΚΤ και της Ελληνικής Τράπεζας εξυπηρετείται από οποιοδήποτε καταστήματα με τον ίδιο ένα τρόπο», υπογράμμισε ο CEO της τράπεζας, προσθέτοντας ότι η ενσωμάτωση ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο 15 Σεπτεμβρίου και «μόνο μικροπροβλήματα έχουν παρουσιαστεί».

Μέχρι τέλος Οκτωβρίου αίτημα για κάλυψη ζημιών από το χαρτοφυλάκιο δανείων της ΣΚΤ

Αναφορικά με το σχέδιο προστασίας περιουσιακών στοιχείων, που παρέχεται από την ΚΕΔΙΠΕΣ σε περίπτωση ζημιών από το χαρτοφυλάκιο δανείων που μεταφέρθηκε στην Ελληνική Τράπεζα, ο κ. Μάτσης είπε ότι «αν υπάρξουν ζημιές θα υποβάλουμε αίτημα για κάλυψη των ζημιών», ενώ ο οικονομικός διευθυντής της Τράπεζας Λαρς Κρέιμερ είπε εξετάζονται κάποια διαδικαστικά θέματα και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα υποβληθεί σχετικό αίτημα στην ΚΕΔΙΠΕΣ.

Τροποποίηση του νόμου για εκποιήσεις

Αναφορικά με τις τροποποιήσεις της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις, ο κ. Μάτσης είπε ότι οι αποφάσεις της Βουλής παίζουν ρόλο στο κατά πόσον ο διεθνής επενδυτής θα ενδιαφερθεί για την αγορά δανείων.

Σημείωσε ότι «υπάρχει πολύ ενδιαφέρον» από διεθνείς επενδυτές για την αγορά ΜΕΧ, αλλά είναι σημαντικό για κάποιον επενδυτή, όπως είπε, να γνωρίζει πως υπάρχει σταθερότητα για να μπορεί να κάνει τα σχέδια και τις προβλέψεις του για τις μελλοντικές ροές που περιμένεις να έχεις από ένα χαρτοφυλάκιο δανείων ή ΜΕΧ.

Όταν γνωρίζεις ότι δεν μπορείς να βασιστείς στις προβλέψεις σου γιατί μπορεί να αλλάξει η νομοθεσία τότε ο επενδυτής θα τιμωρήσει με μεγαλύτερη έκπτωση στην τιμή που θα υποβάλει για την αγορά δανείων, πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι οι προτεινόμενες τροποποιήσεις της νομοθεσίας αφορούν ένα συγκεκριμένο κομμάτι του χαρτοφυλακίου των ΜΕΧ.

Ανέφερε επίσης ότι «ο τρόπος με τον οποίο μπορείς να επιταχύνεις την απομόχλευση είναι οι πωλήσεις δανείων ή ενδεχομένως εκστρατείες με προτάσεις εκπτώσεων προς δανειολήπτες», προσθέτοντας ότι η τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης δανείων αλλά δεν έχει κάτι να ανακοινώσει προς το παρόν.

Σε σχέση με την διαγραφή δανείων σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ο κ. Μάτσης είπε ότι η τράπεζα ήδη το κάνει, σημειώνοντας ότι «σε ακραίες περιπτώσεις διαγράφουμε», όπως κάνουμε και σε περιπτώσεις ανταλλαγής ακινήτου έναντι χρέους (Debt to Asset) κατά τις οποίες «ενδεχομένως να διαγράψεις και κομμάτι του δανείου για να μπορέσεις να συμφωνήσεις» την ανταλλαγή του ακινήτου έναντι χρέους.

Πτώχευση Thomas Cook

Ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας είπε ότι πολλά ξενοδοχεία έχουν συμφωνίες με τον διοργανωτή ταξιδιών Thomas Cook και εξετάζουμε πόσο και πότε θα επηρεαστούν αυτά τα ξενοδοχεία με σκοπό, όπως είπε, «να συζητήσουμε με τους ξενοδόχους που θα επηρεαστούν για να δούμε πως θα μπορέσουμε να λύσουμε οποιονδήποτε πρόβλημα κυρίως στις ταμειακές τους ροές».

«Αν χρειαστούν ακόμη και αναδιαρθρώσεις (δανείων) θα της κάνουμε», διαβεβαίωσε.

ΕΣΤΙΑ

Ο κ. Μάτσης, αφού σημείωσε ότι είναι αρκετά περίπλοκη η αίτηση, η οποία αποτελείται από 37 σελίδες, είπε ότι αναμένει πως τον Οκτώβριο θα αρχίσουν να έρχονται αιτήσεις.

Μείωση επιτοκίων

Ο κ. Μάτσης είπε ότι στρατηγική της τράπεζας είναι να συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια γιατί πρέπει να διατηρηθεί στερεή η τράπεζα, προσθέτοντας ότι στις επιχειρήσεις τα επιτόκια καταθέσεων έχουν μειωθεί επιλεκτικά αρνητικά, χωρίς να διαπιστωθεί πως φεύγουν πελάτες, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αρνητικών επιτοκίων και για καταθέσεις μικροκαταθετών.

Ο οικονομικός διευθυντής της Τράπεζας Λαρς Κρέιμερ είπε ότι η Κύπρος δεν είναι η πρώτη χώρα που διαθέτει αρνητικά επιτόκια καταθέσεων καθώς αυτό συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπως στις σκανδιναβικές χώρες αλλά και στην Ελβετία.
ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/MK

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: