Η τελευταία “έκπληξη” του Μάριο Ντράγκι: Το στοίχημα για την κατάρρευση της Ευρωζώνης

File Photo: Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξη τύπου στην Φρανκφούρτη, Γερμανία. EPA, RONALD WITTEK




Πολλά άτομα έχασαν πολλά χρήματα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας στοιχηματίζοντας στην κατάρρευση της ευρωζώνης και το άτομο στο οποίο επέρριψαν τις περισσότερες ευθύνες είναι ο Μάριο Ντράγκι (Mario Draghi) ο οποίος χθες προήδρευσε στην προτελευταία συνεδρίαση της Ε.Κ.Τ. πριν την ολοκλήρωση της θητείας του, γράφει ο αρθρογράφος Simon Nixon στην εφημερίδα The Times του Λονδίνου.

Σημειώνει και τα εξής:

Ο Draghi ανέλαβε σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία το ένα μετά το άλλο κ-μ παραδινόταν στον φαύλο κύκλο ανάμεσα σε υπερχρεωμένες κυβερνήσεις και στον αδύναμο χρηματοπιστωτικό τομέα (doom-loop). Το γεγονός ότι τα κατάφεραν οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην προθυμία του για ετοιμότητα να ‘’κάνει ό,τι είναι αναγκαίο’’ στο αποκορύφωμα της κρίσης παρέχοντας ρευστότητα προκειμένου να διασωθεί η ευρωζώνη. Ήταν μια εύστροφη πολιτική καθώς και προθυμία να επιδείξει τα όριά του την ίδια στιγμή που οι πολιτικοί εμφανίζονταν ανίκανοι να δράσουν.

Σήμερα αναμένεται να βοηθήσει την ευρωζώνη με άλλο ένα μεγάλο όπλο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιβράδυνση της ανάπτυξης που παρατηρείται και έχει ενταθεί κυρίως ως αποτέλεσμα των εντάσεων στο παγκόσμιο εμπόριο. Βέβαια, η ευρωζώνη φαίνεται πολύ πιο σταθερή από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από τότε που προέκυψε η ελληνική κρίση χρέους το 2009. Οι τράπεζες της ευρωζώνης είναι κατάλληλα κεφαλαιοποιημένες, τα κυβερνητικά ελλείμματα είναι χαμηλά και το βάρος των χρεών μειώνεται με αποτέλεσμα να αμβλύνονται και οι ανησυχίες για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. Και, ενώ η ανάπτυξη μπορεί να είναι ασθενής, η ανεργία μειώνεται σχεδόν σε όλην την ευρωζώνη και οι μισθοί αυξάνονται.

Η πίεση προς την Ε.Κ.Τ. πρέπει να μειωθεί καθώς το πολιτικό πλαίσιο έχει μεταβληθεί τις τελευταίες εβδομάδες και πολιτικά η ευρωζώνη φαίνεται πιο σταθερή σε σχέση με την αρχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η Ελλάδα και η Ιταλία, δύο χώρες που τα τελευταία χρόνια υπήρξαν στο επίκεντρο των φόβων της παγκόσμιας αγοράς από άποψη σταθερότητας, τώρα έχουν παραδοσιακές, φιλοευρωπαϊκές κυβερνήσεις που δεσμεύονται να συμμορφώνονται με τους κανόνες της Ε.Ε. Η νέα κεντροδεξιά κυβέρνησης της Ελλάδας έχει ήδη ανακοινώσει ένα πακέτο ευαίσθητων μεταρρυθμίσεων που θα προωθήσουν την ανάπτυξη, ενώ από την ιταλική πλευρά, ο φιλοευρωπαϊστής πρώην υπ. Εξωτερικών Paolo Gentiloni αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω στοιχεία, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ε.Κ.Τ.έχουν αμφισβητήσει ανοιχτά την αναγκαιότητα για περαιτέρω επιθετική δημοσιονομική χαλάρωση (…). Παράλληλα με την αλλαγή του πολιτικού πεδίου αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο μεταξύ των πολιτικών ότι πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο στην αντιμετώπιση της επιβράδυνσης μέσω δημοσιονομικής πολιτικής και μεταρρυθμίσεων.

Όλο αυτό το πλαίσιο μπορεί να οδηγήσει τον Draghi να προβεί σε μια τελευταία έκπληξη. Την τελευταία 8ετία έχει ζητήσει επίμονα από τους πολιτικούς της Ε.Ε. να κάνουν ό,τι τους αναλογεί για την αύξηση της εμπιστοσύνης στο ευρώ και για την ενίσχυση της ανάπτυξης της ευρωζώνης. Αντί να παρουσιάσει ένα νέο ‘’όπλο’’, ίσως πρέπει να υπενθυμίσει εκ νέου στους πολιτικούς την ευθύνη που έχουν. Ο ίδιος έκανε ό,τι μπορούσε, τώρα είναι η σειρά τους. 

Τίτλος του άρθρου: Mario Draghi set to perform one last trick before leaving the stage

Σήμα κινδύνου Ντράγκι για οικονομία: Ποσοτική χαλάρωση και “άνοιγμα” χωρών με μικρό δημόσιο χρέος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: