Η πιθανή συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Τραμπ θα είναι αφετηρία για πιο στενές σχέσεις…

File Photo: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Κ) με τη Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Μία καλή εξέλιξη για την Ελλάδα, θα είναι η πιθανή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

  • Το επίσημο ελληνικό πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετέδωσε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου. Την επομένη ημέρα ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να συνομιλήσει για όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιμονή της αμερικανικής διπλωματίας στην Ουάσιγκτον και την Αθήνα, με τη συμβολή και της ελληνικής πρεσβείας στην αμερικανική πρωτεύουσα, που πίεζε μετά τις εκλογές του Ιουλίου για μία συνάντηση, φέρνει -όπως φαίνεται- καλά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις -και αν δεν αλλάξει ο προγραμματισμός του Λευκού Οίκου- οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, την άλλη εβδομάδα. Σημειώνουμε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι και ο ίδιος θα έχει συνάντηση με τον κ. Τραμπ, επίσης στη Νέα Υόρκη.

Οι συναντήσεις του κ. Τραμπ θα ανακοινωθούν επίσημα στο τέλος της εβδομάδας.

  • Ο Λευκός Οίκος επιλέγει κάθε χρόνο για τον εκάστοτε Πρόεδρο της Αμερικής να συναντηθεί ξεχωριστά με μία μικρή ομάδα ξένων ηγετών, που θεωρούνται σημαντικοί για τα στρατηγικά συμφέροντα της Αμερικής, είτε δημιουργούν προβλήματα, όπως ο Ερντογάν, είτε είναι πιστοί σύμμαχοι.

Αρχικά είχε συζητηθεί η ιδέα να γίνει η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, ο οποίος διάκειται φιλικά προς την παρούσα ελληνική κυβέρνηση, ιδιαίτερα μετά την απόφαση της Αθήνας να αναγνωρίσει τον εκλεκτό της Ουάσιγκτον στη Βενεζουέλα. Όμως, φαίνεται ότι έγιναν δεύτερες σκέψεις και προκρίθηκε η ιδέα της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Ήταν καθοριστική η παρέμβαση των αξιωματούχων που ασχολούνται με την Ελλάδα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα.

  • Εάν δεν αλλάξουν οι σχεδιασμοί και πραγματοποιηθεί η συνάντηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να θέσει στον Αμερικανό Πλανητάρχη τα σημαντικά θέματα που απασχολούν την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή: Την οικονομία και την ανάγκη για επενδύσεις και την τουρκική επιθετικότητα, που πρέπει να τερματιστεί. Και ο Πρόεδρος Τραμπ, λόγω της φιλικής σχέσης του με τον Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσε να βοηθήσει αποτελεσματικά.

Στο μεταξύ, πληροφορηθήκαμε ότι ξεκίνησαν και οι διαδικασίες για την επίσημη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο, με επιδίωξη να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

  • Θα βοηθήσει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση η υπογραφή της στρατιωτικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Και αυτή είναι η επιδίωξη του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα, την πρώτη εβδομάδα Οκτωβρίου.

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, που άνθισαν κατά την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα, συνεχίζουν να βρίσκονται σε καλό δρόμο και με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είναι ένας δυτικοτραφής πολιτικός με σπουδές στο Χάρβαρντ. Αν και όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση οι σχέσεις ήταν «ζόρικες», μετά την εκλογή του, τον Ιούλιο, αυτές αναπτύχθηκαν ταχύτατα και έχει ανοικτή γραμμή με τους εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης στην Αθήνα, και μέσω της ελληνικής πρεσβείας και με την Ουάσιγκτον.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ντροπή σας άθλιοι υποκριτές: Άλλο η κατοχή του Ισραήλ, και άλλο η τουρκική κατοχή της Κύπρου;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: