Η περίπτωση του Γιάννη Αντετοκούνμπο και η πολιτογράφηση παιδιών των μεταναστών

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παίζει με τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδος στην Κίνα. EPA, FAZRY ISMAIL




Ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας της εφημερίδας Liberation από την Αθήνα, Maria Malagardis που με αφορμή τη διεξαγωγή του παγκόσμιου πρωταθλήματος μπάσκετ, στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα, κάνει εκτενή αναφορά στην περίπτωση του παγκόσμιας φήμης πλέον Γιάννη Αντετοκούνμπο κάνοντας παράλληλα αναφορά στην αντιμετώπιση των μεταναστών από την ελληνική πολιτεία.

Η συντάκτης επισημαίνει ότι την ίδια στιγμή που ο νιγηριανής καταγωγής αλλά γεννηθέντας στην Ελλάδα Γιάννης Αντετοκούνμπο αγωνίζεται στα παρκέ της Κίνας, ο ελληνικός Τύπος αποκάλυψε ότι η νέα δεξιά κυβέρνηση στην Αθήνα με διακριτικό τρόπο πέρασε διάταγμα που επιβραδύνει τις διοικητικές διαδικασίες για την πολιτογράφηση παιδιών μεταναστών.

Εν συνεχεία το δημοσίευμα κάνει αναφορά στα δύσκολα χρόνια της οικογένειας Αντετοκούνμπο στα Σεπόλια, τη σκληρή και επίμονη προσπάθεια μέχρι την αναγνώριση και την καταξίωση στο NBA. Aπό παιδί –παρίας, ο Γιάννης έγινε σταδιακά διεθνής αστέρας, αναφέρει η συντάκτης, με τον αντιδήμαρχο Αθηνών Λευτέρη Παπαγιαννάκη να επισημαίνει ότι υπάρχει εν μέρει μία υποκρισία, καθώς η ιστορία του είναι ιδανική, αλλά είναι ιδιαιτέρως εξαιρετική για να αντικατοπτρίσει την πραγματικότητα.

Η συντάκτης υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα άρχισε να δέχεται μαζικές μεταναστευτικές ροές από τη δεκαετία του 1990. Το 2010 έρχεται ο πρώτος νόμος που διευκολύνει την πολιτογράφηση τουλάχιστον 200.000 παιδιών που δεν έχουν πατρίδα και είναι χαμένα σε ένα νομικό κενό. Φοίτησαν σε ελληνικό σχολείο, συχνά φέρουν ελληνικά ονόματα και μιλούν τέλεια τη γλώσσα του Ομήρου. «Αλλά δεν έχουν ταυτότητα, ούτε χαρτιά, τίποτα», επισημαίνει η συντάκτης. Ο νόμος του 2010 θα ανατραπεί. Και δεν είναι παρά μέχρι το 2015 με την άφιξη της αριστεράς στην εξουσία που ένας νέος νόμος θα υιοθετηθεί οριστικά διευκολύνοντας και επιταχύνοντας τις διαδικασίες. Αυτόν που μόλις περιόρισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η συντάκτης σημειώνει ότι, όπως ο Αντώνης Σαμαράς μεταξύ 2012 και 1015, ο νέος Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προερχόμενος επίσης από τις τάξεις του ίδιου συντηρητικού κόμματος, της Νέας Δημοκρατίας κάνει εκ νέου προνομιακό στόχο τους μετανάστες με τη Malagardis να κάνει αναφορά στις πρόσφατες επιχειρήσεις εκκαθάρισης στο κέντρο της Αθήνας.

Τίτλος της ανταπόκρισης: Basket: Giannis Antetokounmpo, symbole trompeur d’une Grèce accueillante

Έτοιμη η Εθνική για το μεγάλο ματς με τις ΗΠΑ: Οι Αμερικανοί δεν είναι άτρωτοι, δηλώνει ο κόουτς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: