Η οικογένεια της Γκαλιζία επικρίνει την κυβέρνηση της χώρας για την έρευνα που διεξάγει

File Photo: Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην εξιχνίαση των ηθικών αυτουργών της δολοφονίας της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία. EPA, DOMENIC AQUILINA




Η οικογένεια της δολοφονηθείσας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία επέκρινε τη σύνθεση της επιτροπής έρευνας, που έχει επιφορτιστεί με τη διερεύνηση της δολοφονίας της, την ώρα που οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαμηνύουν ότι θα παραμείνουν «σε επαγρύπνηση», ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.

Η Γκαλιζία, μια δυναμική επικρίτρια του πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ και της κυβέρνησής του, σκοτώθηκε όταν εξερράγη ο εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της τον Οκτώβριο του 2017. Τρεις άνδρες κατηγορούνται για την επίθεση, ωστόσο ο «εγκέφαλος» της δολοφονίας της παραμένει ασύλληπτος.

Χθες, ο Μουσκάτ ανακοίνωσε την έναρξη μιας ανεξάρτητης δημόσιας έρευνας για τον φόνο, έπειτα από τις πιέσεις οργανισμών όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης. Με επικεφαλής τον πρώην δικαστή Μάικλ Μαλία, η επιτροπή πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα εάν η δολοφονία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Ο Άντριου Καρουάνα Γκαλιζία, ο γιος της δημοσιογράφου, έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ότι έχει «σοβαρό πρόβλημα» ειδικά με δύο από τα μέλη της ανεξάρτητης επιτροπής.

«Ο ένας εξ αυτών εκπροσωπεί πελάτες για τους οποίους η μητέρα μου διεξήγαγε έρευνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο άλλος εξαρτάται από το πρωθυπουργό για τον βιοπορισμό του. Αυτές οι ξεκάθαρες συγκρούσεις (συμφερόντων) θα δηλητηριάσουν το έργο της ερευνητικής επιτροπής» υπογράμμισε.

Από την πλευρά της, η Ρεμπέκα Βιντσέντ των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα σημείωσε ότι η έρευνα θα έπρεπε να είχε διεξαχθεί «προ πολλού», προσθέτοντας: «Θα παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και θα ελέγχουμε εξονυχιστικά τη σύνθεση και τις ενέργειες της επιτροπής».

Ο Μουσκάτ σκοπεύει να συναντηθεί με την οικογένεια της Καρουάνα Γκαλιζία για να συζητήσει μαζί της τις ανησυχίες της, έγινε γνωστό από έναν εκπρόσωπο τύπου του πρωθυπουργού, που μίλησε στην εφημερίδα Times of Malta.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Στον δρόμο πάλι τα «κίτρινα γιλέκα»: Πάνω από 100 συλλήψεις, επεισόδια και στην πορεία για το κλίμα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: