Η Μόσχα ήρε το απόρρητο ντοκουμέντων για Σύμφωνο Μολότοφ – Ρίμπεντροπ 80 χρόνια μετά

Ο Μολότοφ υπογράφει το Σύμφωνο, ακριβώς πίσω του ο Ρίμπεντροπ και στα αριστερά του ο Στάλιν, στις 23 Αυγούστου 1939. Photo via Wikipedia




Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ήρε το απόρρητο ενός ολόκληρου θησαυρού ντοκουμέντων που σχετίζονται με το σύμφωνο μη επίθεσης που είχαν συνάψει η Σοβιετική Ένωση του Στάλιν με την ναζιστική Γερμανία – το περίφημο Σύμφωνο Ρίμπεντροπ – Μολότοφ, το οποίο κατά τους Ιστορικούς άνοιξε το δρόμο για την έναρξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. 

Η ναζιστική Γερμανία και η Σοβιετική Ένωση υπέγραψαν το Σύμφωνο Μη Επίθεσης στις 23 Αυγούστου του 1939. Ένα  μυστικό πρωτόκολλο  που συνόδευε την διμερή συμφωνία μοίραζε τα εδάφη της Πολωνίας, της Ρουμανίας, των χωρών της Βαλτικής και την Φινλανδία σε Γερμανικές και Σοβιετικές “σφαίρες επιρροής”, αφήνοντας ανοιχτό το δρόμο για την γερμανική εισβολή στην Πολωνία.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Moscow Times, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι αποχαρακτηρίζει τα ντοκουμέντα “όχι σε χρονολογική σειρά, αλλά σε μια διαδοχή που θα επιτρέψει στους μελετητές να αποκτήσουν την πλέον πλήρη εικόνα” όσων οδήγησαν στο Σύμφωνο.

Το υπουργείο επισημαίνει τον αποχαρακτηρισμό μιας επιστολής 31 σελίδων του αρχηγού του γενικού επιτελείου του Κόκκινου Στρατού, Μπόρις Σαποσνίκοφ, ως ντοκουμέντο κλειδί που “ανατρέπει πλήρως τις παραδοσιακές θεωρίες” για το ποιος ήταν ο λόγος που υπεγράφη το Σύμφωνο.

Πάντως, ο  ερευνητής του Γερμανικού Ιστορικού Ινστιτούτου στη Μόσχα, Σεργκέι Κουντιάσοφ, δήλωσε πως η επιστολή στην οποία δίνει τόση έμφαση η Μόσχα, δεν παρέχει ουσιαστικές πληροφορίες. “Είναι απλώς ενδιαφέρουσα από την άποψη του πώς η σοβιετική ηγεσία καταλάβαινε τις συνθήκες την παραμονή του πολέμου”, δήλωσε ο Κουντιάσοφ στην ενημερωτική ιστοσελίδα RBC την οποία επικαλούνται οι The Moscow Times.

Σημειώνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπερασπίστηκε το Σύμφωνο Μολότοφ – Ρίμπντροπ το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία, χαρακτηρίζοντάς το ως “απάντηση της Μόσχας στην απομόνωση και την απαξίωση των δυτικών κρατών έναντι των ειρηνευτικών της προσπαθειών”.

Με πληροφορίες από The Moscow Times

Νέα εξέλιξη: Ο Πρόεδρος Τραμπ εξετάζει το θέμα των κυρώσεων στην Τουρκία για τους S-400

 

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: