Η μάχη του Αυτονόητου: Η χαμένη παρτίδα του Αλέξη για μονοπώληση της «προοδευτικότητας»

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε στο φόρουμ του European house Ambrosetti στην πόλη Cernobbio της Ιταλίας. Φωτογραφία via Twitter, @atsipras




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Όταν ο Γ.Α. Παπανδρέου το 2009 οραματίζονταν να κάνει την Ελλάδα «Δανία του Νότου» δεν φαντάζονταν ότι για να το πετύχει αυτό πρώτα από όλα χρειάζονταν λεφτά και δεν περίμενε φυσικά ότι η χώρα θα οδηγούνταν σε χρεωκοπία.

Όμως κανείς δεν αμφισβήτησε ότι ο ΓΑΠ ειχε ατζέντα μεταρρυθμιστική  η οποία ποτέ δεν μπήκε σε εφαρμογή. Κυρίως γιατί ούτε ο ίδιος ουτε οι άνθρωποι που επέλεξε μπορούσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μιας τέτοιας αποστολής.

  • Ακούγοντας χθες στην ΔΕΘ τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η μεταρρυθμιστική ατζέντα που παρουσίας, που καλύπτει από την οικονομία, τις επενδύσεις, την κοινωνική ασφάλεια, την φορολογία μέχρι την υγεία, την Παιδεία, έργα υποδομών, την πράσινη ενέργεια, μοιάζει σε πολλά με εκείνη την ατζέντα και εκείνο το όραμα του Γ.Α. Παπανδρέου.

Εξάλλου και οι δυο πολιτικοί το ιδιο υπόβαθρο εχουν. Από μεγάλα πολιτικά τζάκια, με σπουδές σε σπουδαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ, ιδια ερεθίσματα και ευκαιρίες για ώσμωση με προσωπικότητες, ομάδες, φορείς που σχεδιάζουν το μέλλον.

Με όλα αυτά είναι δικαιολογημένο να χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια της η ομάδα που κυβέρνησε την προηγούμενη πενταετία. Η αντιπολίτευση της τώρα, εξαντλείται σε μισή δήλωση της κ. Κεραμέως για την εθνική διάσταση της διδασκαλίας της Ιστορίας (κάτι που αναφέρει και το πόρισμα της Επιτροπής Γαβρογλου εξάλλου, παρά τις εθνομηδενιστικές διαθέσεις της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας) και στην θρασύτατη κριτική για τους χειρισμούς στο μεταναστευτικό, από την πλευρά εκείνη που χωρίς να διαπραγματευθεί, με εντολή της κ. Μερκελ μετέτρεψε την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών και buffer zone της Ευρώπης.

Για να αποφύγει την συζήτηση για τα σημαντικά και να καταδείξει την …συντηρητική (μέχρι πριν λίγες εβδομάδες έκανε λόγο για ακροδεξιά) ατζέντα της κυβέρνησης.

Γιατι  πολύ απλά κινδυνεύει να χάσει το μονοπώλιο στην «προοδευτική ατζέντα».

  • Ότι είναι εκσυγχρονιστικό είναι από μόνο του και προοδευτικό. Και ότι είναι εκσυγχρονιστικό είναι επαναστατικό, και ανατρεπτικό, που διαλύει κατεστημένα και αγκυλώσεις .

Και αυτό είναι ίσως που δεν αντέχει μια μικρή μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρεί ότι το προοδευτικό καθορίζεται από όσους εχουν την  «σφραγιδα» της Αριστεράς. Και ο εκσυγχρονισμός, το άνοιγμα της χώρας στο μέλλον για τους ίδιους ανθρώπους είναι «συντήρηση» και «νεοφιλελευθερισμός».

Είναι την ίδια ώρα που ο κ. Τσίπρας από το Κόμο που στηλίτευσε τον …λαϊκισμό στην Ευρώπη, παρέα με την κ. Χίλαρι Κλιντον, κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ότι εκμεταλλεύεται τα δικά του επιτεύγματα και συνεχίζει την δική του πολιτική, αλλα συγχρόνως έκρινε ότι τωρα αυτή η πολιτική είναι …νεοφιλελεύθερη. Μια κριτική που τελικά υποτιμά και υποβαθμίζει τα στερνά της διακυβέρνησης της χώρας απο τον κ. Τσίπρα και παραπεμπει στην «ένδοξη» διαπραγμάτευση του Α’ Εξαμήνου 2015, που έγινε και ταινία.

Η Αξιωματική αντιπολίτευση που για μια πενταετία εθίστηκε στον κυβερνητισμό οφείλει να δει καθαρά τα πράγματα και να εστιάσει την κριτική της στα λάθη και παραλείψεις της κυβέρνησης που υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να μην διαγράφει πλήρως την μεταρρυθμιστική ατζέντα, την οποία έχει ανάγκη η χώρα ασχέτως Κυριάκου, Αλέξη και Φώφης.

Ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να δώσει κουράγιο στους συντρόφους και συνοδοιπόρους του, προβλέποντας εκλογές… Ξερει και ο ίδιος ότι αυτό το επιχείρημα είναι αρκετό μόνο και μόνο για να αποφύγει τις εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ οπου φυσικά δεν κινδυνεύει, αλλα άσπονδοι φίλοι και φίλες του θα ήταν ευτυχείς αν του γρατσούνιζαν το προφίλ…

Ο κ. Μητσοτάκης χθες πρόβαλε μια εκσυγχρονιστική προοδευτική ατζέντα για την χώρα. Το ίδιο έχουν κάνει και άλλοι, με τελευταίο τον Γ.Α. Παπανδρέου.

  • Η ΝΔ προφανώς δεν μετατράπηκε από την μια μέρα στην άλλη, σε κλαμπ προοδευτικών, εκσυγχρονιστών, μεταρρυθμιστών. Τα βαρίδια του παλιού πελατειακού συστήματος δεν εξαφανίζονται μεμιάς και αυτό το πλήρωσε ακριβά και ο κ. Τσίπρας όταν προσδέθηκε στα πασοκικά ρετάλια και κατόπιν πείσθηκε ότι μερικοί ψωροδιορισμοί και μερικά ψωροεπιδόματα, θα αγοράζαν συνειδήσεις.

Ο κ. Τσίπρας βολεύεται μεν αλλά κάνει λάθος όταν ορίζει ότι η μάχη δίνεται μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών γιατι ετσι οδηγείται σε εντελώς λάθος διαδρομή.

Η σύγκρουση είναι μεταξύ του Αυτονοήτου και του Παραλογισμού της καθήλωσης της χώρας σε όλα όσα την οδήγησαν εκει που βρέθηκε το 2010.

Που από Δανία του Νότου, κινδύνεψε να γίνει Μπουζουμπουρα του Βορρά.

Και η ευθύνη πλέον γι’ αυτό δεν αφορά μονο τον Κυριάκο Μητσοτακη. Αλλα και την αντιπολίτευση και τον ιδιο τον Αλ. Τσίπρα, καθώς η έννοια του «προοδευτικού» δεν αποτελεί μονοπώλιο, ούτε απαιτεί σφραγίδα πιστοποίησης από την «Αριστερά». Και κυρίως δεν αποτελεί άλλοθι για προσκόλληση στην παθογένεια του παρελθόντος. Γιατι αυτό είναι η πραγματική Συντήρηση.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Η μεγάλη εικόνα των σχέσεων με ΗΠΑ: Γιατί θα πλησιάζουν όλο και πιο πολύ στην Ελλάδα;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: