Η Λευκωσία καταγγέλλει την Τουρκία: Παρέμβαση για να αποτρέψει τη συνεννόηση με τον Ακιντζί

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Πρόδρομος Προδρόμου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Η Τουρκία παρεμβαίνει αυτή τη στιγμή προφανώς και για να αποτρέψει τη συνεννόηση ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη, η οποία φάνηκε ότι μπορεί να υπάρξει για τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

Υπογράμμισε, παράλληλα, πως “θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διπλωματικά και πολιτικά μέσα που έχουμε για να καταγγείλουμε και να αποτρέψουμε τον εποικισμό της Αμμοχώστου, αλλά και για να διεκδικήσουμε τη συνέχιση της πρωτοβουλίας του ΓΓ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων”.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο εθνικού μνημοσύνου ηρώων, στη Λευκωσία, και κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις από πλευράς Τούρκων αξιωματούχων για την Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η Τουρκία εδώ και δύο χρόνια προσπαθεί να αποτρέψει την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, δεν δέχεται την έννοια της επανέναρξης διότι θέλει να αποφύγει και να αχρηστεύσει το πλαίσιο Γκουτέρες και ειδικότερα τις πρόνοιες του πλαισίου και τις παραμέτρους για κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση του κατοχικού στρατού”.

Στο ενδιάμεσο, ανέφερε, “θέτει την αξίωση για κατάργηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω μιας ανυπόστατης επιτροπής με πρόσχημα το φυσικό αέριο και ενεργεί με καθαρή επίθεση στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσα στη θάλασσα, ενώ εσχάτως χρησιμοποιεί και ως εκβιασμό την απειλή εποικισμού της πόλεως της Αμμοχώστου, την οποία κρατά αιχμάλωτη και όμηρο εδώ και 45 χρόνια σε κατάσταση ερημίας, χωρίς να εφαρμόζει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας”.

Ο Εκπρόσωπος επεσήμανε ακόμη πως “προφανώς η Τουρκία παρεμβαίνει αυτή τη στιγμή και για να αποτρέψει τη συνεννόηση ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη η οποία φάνηκε ότι μπορεί να υπάρξει για τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς”.

Υπογράμμισε πως “όλη αυτή την προσπάθεια της Τουρκίας πρέπει να την αποκρούσουμε και, όπως έχει πει χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διπλωματικά και πολιτικά μέσα που έχουμε για να καταγγείλουμε και να αποτρέψουμε τον εποικισμό της Αμμοχώστου, αλλά και για να διεκδικήσουμε τη συνέχιση της πρωτοβουλίας του ΓΓ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων”.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη του, στην εφημερίδα «Καθημερινή» για τους Αμμοχωστιανούς, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι βεβαίως υπόψη μας και οι ανακρίβειες και οι δόλιες απόπειρες του κ. Τσαβούσογλου να δημιουργήσει προβλήματα και ρήγματα στην ελληνοκυπριακή πλευρά και με τα όσα ανομολόγητα λέει για τους Αμμοχωστιανούς, αλλά και με τα όσα λέει για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Απαντήσεις θα δοθούν δεόντως στη συνέχεια, πολύ συγκεκριμένα», ανέφερε.

Σε στρατοδικείο (!) στέλνει το καθεστώς του Ακιντζί δύο Ελληνοκύπριες: Πήγαν στο σπίτι τους…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: