Η Γκρέτα… καλεί Τραμπ: Διαδήλωση για το κλίμα έξω από τον Λευκό Οίκο, “αντιδράστε”, το μήνυμα

File Photo: Η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ (Κ) συμμετέχει σε διαδήλωση για το κλίμα έξω από το κτίριο του ΟΗΕ, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ. EPA, ALBA VIGARAY
Έξω από το Λευκό Οίκο, στο κατώφλι του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, διαδήλωσε, μαζί με την αποστολή της, η 16χρονη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία ενέπνευσε χιλιάδες μαθητές σε όλον τον κόσμο να διαδηλώνουν κάθε Παρασκευή ζητώντας τη λήψη μέτρων για την κλιματική αλλαγή.

  • Εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως νεαρής ηλικίας, συγκεντρώθηκαν στον δρόμο απέναντι από τον Λευκό Οίκο για να συναντηθούν με την 16χρονη Γκρέτα. Πολλοί κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως “Άνθρωποι ή Συμφέρον;” και “Προσοχή, κίνδυνος!” ενώ φώναζαν “Έχουμε κρίση, αντιδράστε”.

“Χρειαζόμαστε μια παγκόσμια αλλαγή”, είπε ο Τζερόμ Φόστερ Τζούνιορ, ένας έφηβος που συμμετείχε στη διαδήλωση.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ πραγματοποιεί εξαήμερη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον με σκοπό να ασκήσει πίεση στην αμερικανική κυβέρνηση ενόψει της συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, όπου θα ζητηθεί από τους ηγέτες όλου του κόσμου να μειώσουν τις εκπομπές αερίων, σε μια προσπάθεια να ανατραπεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

  • Ο Τραμπ είναι ένας από τους ελάχιστους ηγέτες που αμφισβητούν ανοιχτά την επιστήμη της κλιματικής αλλαγής. Έχει ήδη ανακοινώσει την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και ότι θα μεγιστοποιήσει την παραγωγή ορυκτών καυσίμων.

Η 16χρονη Γκρέτα έχει πει ότι δεν πιστεύει πως μπορεί να πείσει τον Τραμπ ή τους άλλους αμφισβητίες ότι η υπερθέρμανση είναι γεγονός, όμως ελπίζει ότι οι ηγέτες θα ακούσουν τους “πραγματικούς επιστήμονες και ειδικούς στον τομέα”.

  • Η Τούνμπεργκ είναι υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης, αφού ο αριθμός των μαθητών που συμμετέχουν πλέον στις “Παρασκευές για το Μέλλον”, τις κινητοποιήσεις που οργανώνει εδώ και έναν χρόνο, ξεπέρασε τα δύο εκατομμύρια σε 135 χώρες.

Συντηρητικοί και ακροδεξιοί βουλευτές στην Ευρώπη πάντως προσπάθησαν να την γελοιοποιήσουν, αποκαλώντας την “γκουρού της αποκάλυψης” και “Νόμπελ του φόβου”. Ο συντηρητικός Αυστραλός σχολιαστής Άντριου Μπολτ έγραψε σε ένα άρθρο γνώμης ότι πρόκειται για μια “βαθιά διαταραγμένη μεσσία” που τέθηκε επικεφαλής μιας “αίρεσης”.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Τι πιστεύει ο πρόεδρος Τραμπ για την αποκάλυψη ότι τον κατασκόπευε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου;

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal