Ο Ερντογάν απειλεί με νέο προσφυγικό κύμα την ΕΕ αν δεν λάβει “στήριξη”, διερωτάται η Bild

File Photo: Μετανάστες φθάνουν σε ακτή της Λέσβου. EPA, KAY NIETFELD




Δημοσίευμα της εφημερίδας Bild με τίτλο «Σοκ από τον Eρντογάν – Μας απειλεί τώρα νέο προσφυγικό κύμα;», σημειώνει πως η Τουρκία υπογράμμισε την προειδοποίησή της για ένα νέο κύμα προσφύγων στην Ευρώπη, εάν δεν λάβει πλέον υποστήριξη.

Η προειδοποίηση δεν είναι «ούτε απειλή ούτε μπλόφα. Είναι η πραγματικότητα», δήλωσε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, δήλωσε η οποία περιλαμβάνεται στο δημοσίευμα.

Είναι «λάθος» να πιστεύει κανείς, πρόσθεσε, ότι η Τουρκία θα δεχόταν ένα νέο κύμα προσφύγων. «Η Τουρκία δεν είναι ούτε φύλακας άλλων χωρών, ούτε καταφύγιο για τους πρόσφυγές τους. Δεν είναι η χώρα που θα πληρώσει το λογαριασμό για κρίσεις που προκάλεσαν άλλες χώρες», προειδοποίησε ο Οκτάι.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε ήδη προειδοποιήσει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αναγκαστεί να «ανοίξει τις πόρτες» της εάν δεν λάβει περισσότερη υποστήριξη από την Ευρώπη για να φροντίσει τους πρόσφυγες και να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με την Bild, που επικαλείται πληροφορίες από διπλωματικούς κύκλους, ο Ερντογάν φέρεται να έχει πραγματοποιήσει τηλεφωνική συνδιάλεξη με την Καγκελάριο Μέρκελ στα τέλη Αυγούστου και να έχει αναφέρει ένα απειλητικό σενάριο, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα: “Εάν δεν δοθεί περισσότερη υποστήριξη, θα αφήσει τους πρόσφυγες να φύγουν”.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θέλει να εγκαταστήσει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο από τους 3,6 εκ. Σύριους πρόσφυγες στη σχεδιαζόμενη «ζώνη ασφαλείας».

Αν δεν υπάρξει πρόοδος ως προς την εφαρμογή της, η Τουρκία θα το κάνει «με τον δικό της τρόπο την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου», προειδοποίησε ο Τούρκος Πρόεδρος, αναφέρει το δημοσίευμα.

ΚΥΠΕ – Παντελής Βαλασόπουλος – Γερμανία/ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Όξυνση των ροών στα νησιά του Αιγαίου: 424 αιτούντες άσυλο σε διάστημα δώδεκα ωρών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: