Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και το ενδεχόμενο ο ΓΓ του ΟΗΕ να συγκαλέσει τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί εντός Οκτωβρίου είναι το θέμα που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων του Σαββάτου.

Ο Τύπος ασχολείται επίσης, μεταξύ άλλων, με την τροποποίηση του Συντάγματος για την 56η έδρα από τη Βουλή χθες, την διαδήλωση έξω από το Ανώτατο για την κλιματική αλλαγή, και τα νομοσχέδια που συζητούνται στη Βουλή για αύξηση των ποινών για οδηγούς που παρανομούν.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «”Ξεκλειδώνει” η τριμερής» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι η πρόοδος που σημειώθηκε αναφορικά με τους όρους αναφοράς με τη συναντίληψη των δύο ηγετών και τα όσα τόσο ο ίδιος ο ΓΓ, όσο και η ειδική του απεσταλμένη εκμαίευσαν κατά τις διαδοχικές επαφές και συζητήσεις που είχαν την τελευταία βδομάδα με όλους τους βασικούς παίκτες του Κυπριακού φαίνεται να ενθάρρυναν τον Αντόνιο Γκουτέρες να περάσει στο επόμενο στάδιο της κοινής συνάντησής του με τους δύο ηγέτες, μέσα στο επόμενο διάστημα και όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το ενδεχόμενο σύγκλησης τριμερούς συνάντησης είναι τώρα ορατό. Αλλού γράφει ότι τροποποιήθηκε το Σύνταγμα για την 56η έδρα της Βουλής, όμως το θέμα δεν έληξε. Σε άλλο θέμα η «Α» γράφει για την ανατροπή λέμβου βόρεια των Οινουσσών χθες με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά άτομα μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά και ένα βρέφος.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Αναζητούν ισορροπίες για πολιτική ισότητα» γράφει, στο κύριο του θέμα, ότι φόρμουλα η οποία να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές στο κομβικής σημασίας ζήτημα της πολιτικής ισότητας αναζητούν τα Ηνωμένα Έθνη για να προχωρήσει η διαδικασία στη σύγκληση τριμερούς συνάντησης στο δεύτερο μισό του Οκτωβρίου και ότι η Κυπριακή Δημοκρατία απευθύνεται στο ΣΑ του ΟΗΕ για τα Βαρώσια. Αλλού γράφει ότι χθες εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο και πορεύθηκαν ως την πλατεία Ελευθερίας για την κλιματική αλλαγή. Σε άλλο θέμα ο «Π» γράφει ότι το Ανώτατο επικύρωσε την καταδίκη και την ποινή για 47χρονο στρατιωτικό ο οποίος την περίοδο 2014 – 15 κακοποιούσε σεξουαλικά μαθήτρια της β` δημοτικού.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Από Δευτέρας οι αποφάσεις» γράφει, στο κύριο του θέμα, ότι ορατό είναι το ενδεχόμενο για την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ, του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, σύμφωνα με την εκτίμηση που μετέφερε ο Πρόεδρος μετά τη συνάντηση του με τον Αντόνιο Γκουτέρες. Επικαλείται διπλωματική πηγή σύμφωνα με την οποία ο Γκουτέρες αναμένεται να αποφασίσει το επόμενο βήμα μετά την συνάντησή του με τον Μουσταφά Ακιντζί τη Δευτέρα και τη νέα ενημέρωση που θα έχει από την Τζέιν Χολ Λουτ, κυρίως για τις συνομιλίες με τους ΥΠΕΞ των εγγυητριών δυνάμεων. Αλλού γράφει για έκκληση για βοήθεια καθώς υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τροφές για άστεγους σκύλους σε καταφύγιο στους Αγίους Τριμιθιάς. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει ότι υπό κράτηση θα τίθενται οι επικίνδυνοι οδηγοί.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Επόμενο βήμα η τριμερής συνάντηση» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά την χθεσινή συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, μίλησε για σύγκληση τριμερούς συνάντησης εντός του Οκτωβρίου και στη συνέχεια για «άτυπη» πενταμερή διάσκεψη και ότι τα επόμενα βήματα θα τα καθορίσει ο ΓΓ του ΟΗΕ αφού ακούσει και τον Τ/κ ηγέτη τη Δευτέρα αλλά και την απεσταλμένη του για τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων της με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Αλλού γράφει ότι μηνύματα αγωνίας έστειλαν χθες το απόγευμα οι συμμετέχοντες στην Πορεία για το Κλίμα, οι οποίοι πραγματοποίησαν εκδήλωση με συνθήματα και επιδιώξεις την κλιματική δικαιοσύνη και την προστασία του περιβάλλοντος. Σε άλλο θέμα η «Χ» γράφει ότι συναγερμό και στις τράπεζες σήμανε η κατάρρευση της Thomas Cook αφού στον τομέα της παροχής υπηρεσιών καταλύματος και εστίασης υπάρχουν 2 δισ. ευρώ δάνεια εκ των οποίων τα 260 εκατ. ευρώ είναι μη εξυπηρετούμενα.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με τίτλο «Ο Γκουτέρες αρχίζει να προχωρεί τη διαδικασία» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν απέκλεισε την Παρασκευή ούτε μια τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ ούτε μια πενταμερή με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις μια μέρα μετά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην οποία είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θα διαπραγματευθούν υπό συνθήκες εξαναγκασμού. Αλλού γράφει ότι το Ράλι Κύπρος άρχισε την Παρασκευή το πρωί στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας. Σε άλλο θέμα η “CM” γράφει ότι ακτιβιστές εναντίον της κλιματικής αλλαγής μετέφεραν την εκδήλωση διαμαρτυρίας τους μπροστά από το Ανώτατο Δικαστήριο.

ΚΥΠΕ
28/09/2019

Υπεράνω… και της ίδιας της ελευθερίας ο Τραμπ: Το εξώφυλλο του Newsweek που έγινε viral

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: