Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Kυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Η επιστολή της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, προς τους δύο ηγέτες για την προοπτική της διαδικασίας στο Κυπριακό, η ρύθμιση για την 56η έδρα στη Βουλή και η αύξηση στα πρόστιμα για οδικές παραβάσεις είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι ο αντίκτυπος του περιστατικού με την αφαίρεση τουρκικής σημαίας από την κατεχόμενη Λύση, η ταλαιπωρία από τα οδικά έργα στην πρωτεύουσα και το ενδιαφέρον ενεργειακών κολοσσών για το φυσικό αέριο.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Η Λουτ μίλησε…» γράφει στο κύριο θέμα της ότι με επιστολές της προς τους δύο ηγέτες η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ χαιρετίζει την στάση και εποικοδομητική προσπάθειά τους, εκτιμά ότι ανοίχθηκαν προοπτικές και ζητά νέες συναντήσεις το συντομότερο. Ακόμη γράφει για φωνές εθνικιστών στα κατεχόμενα μετά το περιστατικό με την τουρκική σημαία στη Λύση, που ζητούν αναστολή λειτουργιών στις κατεχόμενες εκκλησίες. Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στο ενδιαφέρον ενεργειακών κολοσσών για το φυσικό αέριο.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Κομματάρχες κόβουν τα πόδια ‘αποστατών’» και γράφει ότι με αφορμή τη ρύθμιση για την 56η έδρα τα κόμματα θα αντιμετωπίσουν και τον πονοκέφαλο των βουλευτών που αποσκιρτούν. Επίσης γράφει ότι ομάδα Λυσιωτών ανέλαβε δράση, ώστε με τη συμβολή των Ηνωμένων Εθνών να επιστραφεί η σημαία και να ηρεμήσει το κλίμα έντασης των τελευταίων ημερών. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι από Δευτέρας κλείνει και η Λεωφόρος Κυριάκου Μάτση, στη Λευκωσία.

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Οξυγόνο στη διαδικασία» γράφει στο κύριο θέμα του ότι μια εβδομάδα μετά την αναχώρηση της από την Κύπρο, η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ επανήλθε χθες με επιστολές της προς τους δύο ηγέτες, όπου εκφράζει την επιθυμία για νέα συνάντηση. Επίσης γράφει για τέλος στο «πόθεν έσχες» της κοροϊδίας και αναφέρεται στην πρόταση νόμου του βουλευτή του ΔΗΚΟ Παύλου Μυλωνά για ανεξάρτητο έλεγχο αξιωματούχων και συγγενών. Ακόμη γράφει ότι κατέβηκαν λύματα ξανά στο κανάλι των Καμάρων.

Η «Χαραυγή» στεγάζει το κύριο θέμα της υπό τον τίτλο «Προοπτική νέων επαφών στο Κυπριακό» και γράφει ότι την επιθυμία για νέα συνάντησή της το συντομότερο με τους δύο ηγέτες εκφράζει η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ με επιστολές στους δύο ηγέτες. Σε άλλο θέμα γράφει για ατέλειωτες ουρές στους δρόμους της πρωτεύουσας λόγω οδικών έργων. Ακόμη γράφει ότι εκποιήθηκε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Λάρνακας, στη Σκαρίνου, και πέρασε στην ιδιοκτησία της ΚΕΔΙΠΕΣ.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Βουλευτές ζητούν αυστηρότερα πρόστιμα» αναφέρεται στο κύριο θέμα της στη συζήτηση, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, των νομοσχεδίων που προνοούν σημαντική αύξηση στα πρόστιμα για οδικές παραβάσεις, με τους Βουλευτές να εκφράζουν την ευχή ότι θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά, βάζοντας τέλος στην αιματοχυσία στους δρόμους. Επίσης γράφει για έκκληση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου προς την τ/κ πλευρά να μην πολιτικοποιεί το περιστατικό με την αφαίρεση τουρκικής σημαίας από την κατεχόμενη Λύση. Επίσης, λέει ότι η Λευκωσία προωθεί τη νέα της ταυτότητα ως «Η φωτεινότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης».

ΚΥΠΕ
14/09/2019

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: