Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Η μισθοδοσία ιερέων της υπαίθρου από το κράτος, η συζήτηση συνταγματικών τροποποιήσεων στη Βουλή έτσι ώστε η βουλευτική έδρα να ανήκει στα κόμματα και όχι στους βουλευτές, η απεργία στην οποία κατέρχονται τη Δευτέρα οι δάσκαλοι και η μονόωρη στάση εργασίας που προγραμματίζει η ΟΕΛΜΕΚ στις 25 Σεπτεμβρίου, καθώς και η επιστροφή της σημαίας και της φωτογραφίας που πήρε 16χρονος Ε/κ από δημοτικό σχολείο στην κατεχόμενη Λύση μαζί με επιστολή απολογίας από την οικογένεια, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Το γοργόν και χάριν έχει» γράφει ότι επειγόντως συνεδριάζει την Παρασκευή η Επιτροπή Νομικών της Βουλής για να συζητήσει τις συνταγματικές τροποποιήσεις έτσι ώστε η βουλευτική έδρα να ανήκει στα κόμματα και όχι στους βουλευτές. Αλλού γράφει ότι στα 136,7 εκ. ευρώ ανήλθε το κόστος για το κράτος από τη μισθοδοσία των ιερέων της υπαίθρου την οποία κατέβαλε από το 1983 μέχρι σήμερα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η τουρκική σημαία και η φωτογραφία του Ραούφ Ντενκτάς που πήρε 16χρονος Ε/κ από δημοτικό σχολείο στην κατεχόμενη Λύση, παραδόθηκαν χθες στον Μουσταφά Ακιντζί μαζί με επιστολή απολογίας του νεαρού και της οικογένειας του.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Εξηγήσεις από Χάρη για τον οβολό του κράτους» αναφέρεται στη μισθοδοσία ιερέων της υπαίθρου και γράφει ότι το κράτος πλήρωσε άνω των 140 εκ. ευρώ ενώ 34,5 εκ. η αξία των τεμαχίων που θα πάρει. Προσθέτει ότι εναπόκειται στη Βουλή τι θα κάνει με το νομοσχέδιο που επικαιροποιεί τη συμφωνία του 1971. Αλλού γράφει ότι στις 25 Σεπτεμβρίου και οι καθηγητές μετά τους δασκάλους, θα κατέλθουν σε μονόωρη στάση εργασίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα κύλησε η χθεσινή πρώτη μέρα του κλεισίματος τμήματος της κεντρικής λεωφόρου Κυριάκου Μάτση στη Λευκωσία.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Ξεκινούν απεργίες στα σχολεία» γράφει ότι σύννεφα πολέμου συγκεντρώνονται εκ νέου πάνω από την παιδεία, καθώς δάσκαλοι και καθηγητές προγραμματίζουν μονόωρη στάση εργασίας, εκφράζοντας παράλληλα την πρόθεση να προχωρήσουν σε κλιμάκωση μέτρων και απεργίες. Αλλού γράφει ότι ο θάνατος του 15χρονου Στυλιανού καταδεικνύει ότι ενώ υπάρχουν νόμοι, κανονισμοί και εγχειρίδια για περιπτώσεις βίας στην οικογένεια, οι αρμόδιοι λειτουργοί είτε τους ερμηνεύουν λάθος είτε έχουν άγνοια είτε δεν τους εφαρμόζουν σωστά. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε φορολογική ασυνέπεια από 84 πολιτικούς, σημειώνοντας ότι κάποιοι ψήφιζαν και τους νόμους και τις παρατάσεις για πληρωμή φόρων με δόσεις.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Χρυσή συμφωνία Αρχιεπισκόπου-Αναστασιάδη» γράφει ότι η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και του Αρχιεπισκόπου είναι κατάφωρα ετεροβαρής για το κράτος, αφού παίρνει χωράφια αξίας 34,5 εκ. ευρώ και δίνει επιδότηση σε μισθούς ιερέων ύψους 223,9 εκ. ευρώ. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος ετοιμάζεται να κάνει ιδιαίτερη αναφορά για την Αμμόχωστο στην ομιλία του ενώπιον της ΓΣ του ΟΗΕ ενώ αναμένεται επίσης να συγκαλέσει και το Εθνικό Συμβούλιο για την Αμμόχωστο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η ΟΕΛΜΕΚ προγραμματίζει μονόωρη στάση εργασίας στις 25 Σεπτεμβρίου ενώ σε απεργία κατέρχονται τη Δευτέρα και οι δάσκαλοι.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Έκκληση για βοήθεια από ΕΕ για τους μετανάστες» γράφει ότι η Ελλάδα και η Κύπρος που είναι χώρες στην πρώτη γραμμή όσον αφορά το θέμα των μεταναστών καλούν για ουσιαστική δράση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλού γράφει ότι ο πατέρας του 16χρονου Ε/κ που πήρε την τουρκική σημαία και τη φωτογραφία του Ραούφ Ντενκτάς από σχολείο στην κατεχόμενη Λύση, απολογείται για τις «χωρίς νόημα πράξεις» του γιου του σε γράμμα του στον Ακιντζί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι άρχισαν τα έργα στην Κυριάκου Μάτση, που θα διαρκέσουν 15 μήνες και δημοσιεύει σχετική φωτογραφία.

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 17/09/2019

Πρωτιά την Κυριακή για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA: Δεύτερος ο ΣΚΑΙ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: