Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Ο διάλογος των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου και Τουρκίας, Νίκου Χριστοδουλίδη και Μεβλούτ Τσαβούσογλου στους διαδρόμους των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη, η ομιλία του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η συνέχιση λειτουργίας των θυγατρικών Thomas Cook σε Γερμανία και Σκανδιναβία και ο μετριασμός των επιπτώσεων στην Κύπρο, καθώς και η απογείωση των αεροπορικών ναύλων μετά την κατάρρευση της Thomas Cook, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «΄πρακτικά΄ ή ΄κατασκοπεία΄» γράφει ότι πολλά ερωτηματικά προκάλεσε η δημόσια στιχομυθία των Νίκου Χριστοδουλίδη και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την οποία και οι δύο υποστήριξαν ότι έχουν πρακτικά με τις θέσεις των δύο πλευρών στο Kυπριακό από ανεπίσημες κατά καιρούς συζητήσεις και αυτό γιατί ουδέποτε σε τέτοιου είδους συζητήσεις τηρούνται πρακτικά. Αλλού γράφει ότι δεν κλείνουν προς το παρόν, οι θυγατρικές της Thomas Cook σε Γερμανία και Σκανδιναβία και πως στο 50% από τις αρχικές, οι επιπτώσεις σε Κύπρο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην ομιλία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Ας δούμε επιτέλους τα ΄πρακτικά΄ τους» γράφει ότι στην δημόσια διαπραγμάτευση Χριστοδουλίδη Τσαβούσογλου για την μορφή λύσης, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επεσήμανε πως υπάρχουν «πρακτικά» (σημειώσεις) της συνάντησης που είχε με τον Νίκο Αναστασιάδη, παρουσία του Χριστοδουλίδη, τα οποία επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του πρότεινε άλλες λύσεις εκτός από την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Για πρακτικά μίλησε και ο Χριστοδουλίδης, που δεν δικαιώνουν τον Τσαβούσογλου. Αλλού γράφει ότι μετά την «προσγείωση» της Thomas Cook «απογειώνονται» οι τιμές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ανεκτίμητης αξίας αρχαιότητες είναι η δωρεά Βρετανού συλλέκτη στο Μουσείο Κύκκου.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Πονοκέφαλος από τη Ρωσία» γράφει ότι οι Ρώσοι ιδιοκτήτες της Biblio Globus υπέγραψαν τον περασμένο Απρίλιο συμφωνία εξαγοράς της εταιρείας τους από την Thomas Cook, η οποία όμως φαίνεται ότι δεν ολοκληρώθηκε. Αλλού γράφει ότι καταργούνται οι εγγυητικές για ξένους εργαζομένους και πως φεύγει ένα βαρίδι από εργοδότες με πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι φιλέτο γης στην λεωφόρο Αθαλάσσας στην Λευκωσία αξίας 9 εκ. ευρώ, το οποίο ανήκε στον Συνεργατισμό θα μεταβιβαστεί στον Δήμο Στροβόλου στο πλαίσιο της πλήρους εξωδικαστικής διευθέτησης για τις οφειλές του ΚΟΑ που αφορούν τον φόρο θεάματος στο στάδιο ΓΣΠ.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Επιμονή στους όρους αναφοράς» γράφει ότι στον ισχυρισμό του κ. Τσαβούσογλου και άλλων, ότι ο κ. Αναστασιάδης του πρότεινε συνομοσπονδία στην παρουσία του κ. Χριστοδουλίδη, με επίκληση μάλιστα και πρακτικών, η καλύτερη απάντηση είναι η συνομολόγηση των όρων αναφοράς, αποδεχόμενοι ως βάση των περαιτέρω διαπραγματεύσεων την Κοινή Διακήρυξη, τις συγκλίσεις και το Πλαίσιο Γκουτέρες, επαναβεβαιώνοντας την επιδιωκόμενη λύση ΔΔΟ. Αλλού γράφει ότι μετά την κατάρρευση της Thomas Cook εκτοξεύτηκαν κι άλλο τα αεροπορικά ναύλα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπη Κυρίτση ότι υπάρχουν περιθώρια εκσυγχρονισμού της Cyta και να γίνει ένας ευέλικτος οργανισμός κοινής ωφελείας.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Ο Μπόρις επιμένει στο Brexit» γράφει ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διαβεβαιώνει ότι συνεχίζει με τα σχέδια του για το Brexit παρά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έκρινε παράνομη την αναστολή των εργασιών του κοινοβουλίου. Αλλού αναφέρεται στον διάλογο των Χριστοδουλίδη-Τσαβούσογλου στους διαδρόμους των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη που έκανε τον γύρο στο κοινωνικό διαδίκτυο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι ζημιές από την κατάρρευση της Thomas Cook θα μπορούσαν να μετριαστούν από την συνέχιση λειτουργίας των θυγατρικών της εταιρειών.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Οικονομική Καθημερινή» υπό τον τίτλο «Στον πάγο η σύμβαση στα ξενοδοχεία» γράφει ότι οι εξελίξεις με την Thomas Cook φαίνεται να παγώνουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας για το θέμα της συλλογικής σύμβασης. Αλλού γράφει ότι το Πεκίνο «φακελώνει» κινεζικές αλλά και ξένες επιχειρήσεις και συγκεντρώνει οικονομικά και μη στοιχεία για την αξιολόγηση τους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Ελλάδα μπαίνει δυνατά στο ενεργειακό τοπίο.

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 25/09/2019

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: