Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Οι τουρκικές ενέργειες στην Αμμόχωστο και η αντιμετώπιση τους, οι απεργίες στη Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση και η σύγκρουση με τους οργανωμένους γονείς, η συζήτηση συνταγματικών τροποποιήσεων στη Βουλή έτσι ώστε η βουλευτική έδρα να ανήκει στα κόμματα και όχι στους βουλευτές και οι ανησυχίες για αύξηση των καυσίμων λόγω των επιθέσεων στην Σαουδική Αραβία, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Θέλουμε ΛΟΓΟ και ΡΟΛΟ στις συνομιλίες, στο μέγιστο βαθμό» αναφέρεται σε συνέντευξη στην εφημερίδα του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή Στίβεν Λίλλι, ο οποίος τονίζει πως οτιδήποτε συμβαίνει στα Βαρώσια τώρα ή στο μέλλον πρέπει να είναι συμβατό με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αλλού γράφει ότι οι απεργίες στη Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση προκαλούν άγριες κόντρες γονιών-εκπαιδευτικών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το τουρκικό γεωτρύπανο εγκατέλειψε την Καρπασία και μετακινήθηκε στα ανοιχτά της Μερσίνας.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Κόμματα βουλευτών ή βουλευτές κομμάτων;» γράφει ότι βουλευτές από όλα σχεδόν τα κόμματα διαχωρίζουν δημόσια ή παρασκηνιακά, τη θέση τους από την πρόταση νόμου Γιωργάλλα για απώλεια της έδρας από βουλευτές που θα αποχωρούν από το κόμμα μέσω του οποίου εξελέγησαν. Αλλού γράφει ότι εντός Νοεμβρίου αναμένονται οι τελικές αποφάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη σε σχέση με τον αναμενόμενο ανασχηματισμό. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις ανησυχίες για αύξηση των τιμών των καυσίμων λόγω των επιθέσεων σε πετραλαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Πλάνο δράσης για Αμμόχωστο» γράφει ότι σε συγκεκριμένες δράσεις σε διπλωματικό επίπεδο προχωρεί το επόμενο διάστημα η Λευκωσία για αντιμετώπιση των τουρκικών ενεργειών στην Αμμόχωστο. Αλλού γράφει ότι στον αέρα βρίσκονται το νέο σχέδιο αξιολόγησης του μαθητή και οι εξετάσεις ανά τετράμηνο αφού δραστικά μέτρα εναντίον του θεσμού αναλαμβάνουν τόσο οι καθηγητές όσο και οι μαθητές. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε άνοιγμα στην Αίγυπτο για φαρμακοβιομηχανίες και για κίνηση του Υπουργείου Υγείας για επέκταση των εξαγωγών κυπριακών φαρμάκων στην γειτονική χώρα.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Φέρνει απεργίες ο ετσιθελισμός στην Παιδεία» γράφει ότι η απόφαση της ΟΕΛΜΕΚ για μονόωρη στάση εργασίας στις 25 Σεπτεμβρίου και κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων εστιάζεται σε τέσσερα ζητήματα – εξετάσεις τετραμήνων και χρονοδιαγράμματα, κλιματισμός, συνταξιοδοτικό και έγκαιρη στελέχωση. Αλλού γράφει ότι υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα στη λειτουργία των ιδρυμάτων παιδικής προστασίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε κατάσταση απελπισίας είναι εκατοντάδες καταστηματάρχες λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην ολοκλήρωση των κατασκευαστικών έργων.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Οι ξενοδόχοι ηχούν συναγερμό για το Brexit» αναφέρεται στις ανησυχίες των ξενοδόχων για το πώς θα επηρεάσει το Brexit τον τουρισμό λόγω του ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να είναι η κύρια πηγή τουριστών στην Κύπρο. Αλλού αναφέρεται στην σύγκρουση οργανωμένων γονέων με εκπαιδευτικούς με αφορμή τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις. Σε άλλο θέμα αναφέρεται με σχετική φωτογραφία, στην 70η επέτειο της Δημοκρατίας της Κίνας και για την εκδήλωση στη Λευκωσία, στην οποία παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Οικονομική Καθημερινή» υπό τον τίτλο «ΓεΣΥ και μισθοί ανησυχούν την Τρόικα» γράφει ότι η Τρόικα εκφράζει ανησυχίες για τα δημόσια οικονομικά στα ζητήματα του ΓεΣΥ και τις αποφάσεις των δικαστηρίων για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Αλλού αναφέρεται σε «επενδύσεις 1,7 τρις. δολ. για διάσωση του πλανήτη». Σε άλλο θέμα γράφει ότι είναι έτοιμο το νομοσχέδιο που θα θέσει τέρμα στη γάγγραινα της γραφειοκρατίας και θα απλοποιήσει τις διαδικασίες για την προώθηση μιας επένδυσης.

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 18/09/2019

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: