Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

File Photo Τίτλοι των εφημερίδων της Κύπρου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Η προσπάθεια για τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς, καθώς και η δυστοκία που παρουσιάστηκε και οδήγησε στην παράταση της παραμονής της Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο, το ποσό που θα λάβουν οι κουρεμένοι της Λαϊκής, καθώς και οι μηδενικές καταδίκες για θέματα διαφθοράς είναι μεταξύ των θεμάτων που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η απόφαση για φύτευση 70 χιλ. δέντρων τους επόμενους μήνες, οι ποσότητες ναρκωτικών που κατασχέθηκαν, οι προσωρινές ρυθμίσεις για εγγραφή δικαιούχων στο ΓεΣΥ και οι εξελίξεις στη Βρετανία σε σχέση με την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Διαφορά Φιλοσοφίας;» γράφει στο κύριο θέμα της ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν επιθυμούν ασάφειες και «παράθυρα» για επαναδιαπραγμάτευση στο τελικό κείμενο, κάτι που πιθανόν προκάλεσε και τη δυστοκία των τελευταίων ωρών στη συνομολόγηση των όρων αναφοράς. Ακόμη γράφει ότι δίνουν ψίχουλα στους καταθέτες της Λαϊκής για τα κουρεμένα. Σε άλλο θέμα, αναφέρει ότι ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα βρίσκεται ο φάκελος για τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό του «Ελεημοσύνη για καφέ για τους κουρεμένους» και γράφει ότι με βάση τους υπολογισμούς, για κάθε ένα ευρώ κουρέματος, οι καταθέτες θα λάβουν 5-6 σεντ. Επίσης γράφει για επιμονή Λουτ να υπάρχει σαφήνεια στους όρους αναφοράς. Ακόμη γράφει για την πρόταση του ΥΠΕΣ που εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό και η οποία θέτει σε εφαρμογή τον ανενεργό από το 2016 νόμο για καύση νεκρών.

Ο «Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο θέμα του υπό τον τίτλο «Ήρθε μήνυμα από την Άγκυρα» και γράφει ότι τρικλοποδιά στην προσπάθεια της Τζέιν Χολ Λουτ να εξασφαλίσει ένα κείμενο με τους όρους αναφοράς βάζει η τουρκική πλευρά, ενώ προσθέτει ότι ο Ακιντζί θέλει ρητή αναφορά στο θέμα της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι φέτος κατασχέθηκαν 300 κιλά κάνναβης και κοκαΐνης. Επίσης γράφει ότι σε καραντίνα μπαίνουν οι παιδεραστές βάσει νομοσχεδίου.

Η «Χαραυγή» έχει τίτλο «Μηδενικές καταδίκες για υποθέσεις διαφθοράς» και γράφει ότι οι κυπριακές αρχές δεν έχουν ακόμα εκδώσει αποφάσεις για τρεις υποθέσεις που τους παρέπεμψε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), έχουν αποφασίσει επί δύο υποθέσεων και έχουν απορρίψει άλλες δύο, οδηγώντας τελικά σε μηδενικές καταδίκες. Αλλού αναφέρει ότι είναι χαμηλές οι δαπάνες για την υγεία. Ακόμη γράφει ότι συνεχίζονται οι διεργασίες για τους όρους αναφοράς.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο «Φιλόδοξο σχέδιο για 70.000 δέντρα» γράφει στο κύριο θέμα της ότι μεταξύ Νοεμβρίου και του επόμενου Φεβρουαρίου θα φυτευτούν περισσότερα από 70 χιλ. δέντρα, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής. Επίσης, λέει ότι οι βρετανοί βουλευτές υπερψήφισαν νομοσχέδιο κατά του no deal στο Brexit. Ακόμη αναφέρεται στην προσωρινή ρύθμιση για δικαιούχους ΓεΣΥ που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εγγραφή.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 05/09/2019

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: