Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

File Photo: Εφημερίδες της Κύπρου. ΚΥΠΕ




Οι προγραμματισμένες κινητοποιήσεις στον τομέα της παιδείας και η αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για τη στάση των συνδικαλιστικών οργανώσεων στον τομέα της παιδείας δεσπόζουν στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου.

Προβάλλονται επίσης οι απειλές της Τουρκίας για το οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, τα προβλήματα με το κλείσιμο τραπεζικών καταστημάτων, το ΓεΣΥ, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και άλλα θέματα.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Δεν κυβερνούν οι συνδικαλιστές» και γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαμηνύει στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές ότι είναι αποφασισμένος να μην επιτρέψει νέα αναταραχή στην παιδεία. Αλλού αναφέρεται στις απειλές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών προς την Κυπριακή Δημοκρατία και εταιρείες για τη συμφωνία με την TOTAL και την ΕΝΙ για το τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ. Γράφει επίσης ότι παρά τα προβλήματα, θα συνεχιστεί το κλείσιμο των τραπεζικών καταστημάτων.

Ο «Πολίτης» στο κύριο θέμα του με τίτλο «Μπάχαλο στην παιδεία γονείς vs εκπαιδευτικοί» γράφει ότι οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις έχουν αποφασίσει μονόωρη στάση εργασίας την ερχόμενη βδομάδα. Αλλού αναφέρει ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ αποφάσισε να καταψηφίσει τις προτάσεις νόμου των Παπαδόπουλου, Σιζόπουλου και Γιωργάλλα για συνταγματική ρύθμιση της 56ης έδρας και τις προτάσεις Γιωργάλλα για την ιδιοκτησία των βουλευτικών εδρών. Προβάλλει αλλού την ιδέα του Δήμαρχου Λατσιών να μετατρέψει σε πάρκινγκ οικόπεδα σε γειτονιές με τη συγκατάθεση και χρηματικό ποσό των ιδιοκτητών τους.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Μπήκαν όλοι στον πόλεμο» γράφει ότι στα μονοπάτια του καλοκαιριού του 2018 οδεύει η δημόσια Εκπαίδευση με τον πόλεμο να είναι αναπόφευκτος. Γράφει επίσης ότι ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας βλέπει σήμερα τον Ιατρικό Σύλλογο και κλινικάρχες για τη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ. Αλλού αναφέρει ότι ο διευθυντής που βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων για το περιστατικό με τη μαθήτρια που φορούσε μαντήλα, Λοϊζος Σέπος, είπε ότι υπήρξαν απειλές κατά της ζωής του.

Η «Χαραυγή» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Απειλές Τουρκίας για γεωτρήσεις στο οικόπεδο 7» γράφει ότι μέρος του οικοπέδου 7 ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ. Γράφει επίσης ότι ένα στα δύο μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τράπεζες κινδυνεύουν άμεσα με εκποίηση. Αυξήθηκαν, αναφέρει και τα δάνεια με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών. Αλλού προβάλλει τη διαμαρτυρία αιτητών ασύλου χθες έξω από τη Βουλή.

Η αγγλόγλωση «Cyprus Mail» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Δεν σου καίγεται καρφί, Χάρη» και αναφέρεται στη αψιμαχία που είχαν χθες στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης με τον βουλευτή Γιώργο Περδίκη σε συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, για τα προβλήματα που δημιουργούνται σε πολίτες από την απόφαση για κλείσιμο υποκαταστημάτων της Συνεργατικής. Αλλού γράφει ότι κυβερνητικοί γιατροί απείλησαν ότι θα φύγουν από το δημόσιο γιατί δεν υλοποιήθηκαν υποσχέσεις για αύξηση του μισθού τους. Γράφει επίσης ότι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία δεν εξαρτώνται από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις αλλά από την κυβέρνηση, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Imagine (την κατοχή): To γλωσσάρι της εκπαίδευσης» γράφει ότι συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά το δικοινοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Imagine”. Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θέλει διακαώς συμφωνία στους όρους αναφοράς. Επίσης αναφέρει ότι ο Μπόρις Τζόνσον χαρακτηρίστηκε από Βρετανό δικηγόρο ως ο «πατέρας του ψέματος».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Καταφύγιο τους ο αντιΑΚΕΛισμός» αναφέρεται σε “νέα χυδαία συκοφαντική επίθεση από την κυβέρνηση της Δεξιάς – Ακροδεξιάς κατά της Αριστεράς”. Προβάλλει επίσης τη συζήτηση στη Βουλή για τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία από τη χρήση του δικτύου 5G. Γράφει επίσης ότι στο «γενικότερο πάρε-δώσε” εντάσσονται και οι αρχαιότητες της Γεροσκήπου.

ΚΥΠΕ – Αιμιλία Χριστοφή
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 20/09/2019

Ο Μαρκ Ζάκεμπεργκ της Facebook πήγε στο Λευκό Οίκο και συνάντησε τον Πρόεδρο Τραμπ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: