File photo: Ελληνικές εφημερίδες. ΑΠΕ-ΜΠΕ




Η προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα της Αμμοχώστου, το ενδεχόμενο πραγματοποίησης Τριμερούς για το Κυπριακό εντός Οκτωβρίου, η εκστρατεία της Τουρκίας σε χώρες και οργανισμούς για το θέμα των γεωτρήσεων, οι επιπτώσεις στον κυπριακό τουρισμό από την κατάρρευση του ταξιδιωτικού κολοσσού Thomas Cook, καθώς και συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου στην οποία εκφράζει εκτιμήσεις για το Κυπριακό και την παιδεία, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του Τύπου της Κυριακής.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Στο ΣΑ η Αμμόχωστος» γράφει ότι κατατίθεται εντός εβδομάδας η προσφυγή για την Αμμόχωστο, αφού ο Πρόεδρος το συζήτησε και με τον ΓΓ και με τα μόνιμα μέλη του ΣΑ και δηλώνει ότι βρήκε κατανόηση. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι η ελεύθερη Αμμόχωστος βρίσκεται σε «εμπόλεμη κατάσταση», με αφορμή τις αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις συμφερόντων που ξέσπασαν για το θέμα των συγχωνεύσεων δήμων και κοινοτήτων. Αλλού αναφέρεται στις επιπτώσεις στους ξενοδόχους από την κατάρρευση της Thomas Cook και τις παράπλευρες απώλειες.

Υπό τον τίτλο «Αύριο ξεκαθαρίζει για την Τριμερή», ο «Πολίτης», γράφει στο κύριο θέμα του ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ αποφασίζει για το θέμα της Τριμερούς μετά τη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, με την Τουρκία να επιθυμεί απευθείας άτυπη πενταμερή για να συμφωνηθεί βάση διαπραγμάτευσης και την ε/κ πλευρά να προκρίνει πρώτα Τριμερή για συνομολόγηση όρων αναφοράς και μετά άτυπη διάσκεψη. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα προβάλει έρευνα για τη λειτουργία των ιδιωτικών φροντιστηρίων στην Κύπρο υπό τον τίτλο «Μόδα της εποχής ή ανάγκη;». Αλλού προβάλλει συνέντευξη του τέως Εκτελεστικού Προέδρου της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου Χαράλαμπου Έλληνα, ο οποίος αναλύει τη γεωγραφία του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο στο κύριο του θέμα «Με το έτσι θέλω γεωτρήσεις», αναφέρεται σε ενημερωτική εκστρατεία του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών προς ξένες κυβερνήσεις και οργανισμούς, και γράφει πως η Τουρκία εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει με γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα γράφει ότι οι κατοχικές δυνάμεις κτίζουν φυλάκιο στα Στροβίλια εδραιώνοντας την παρουσία τους στην περιοχή. Η εφημερίδα προβάλλει επίσης συνέντευξη του Πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο, ο οποίος αναφέρει ότι το καλύτερο δώρο από το φυσικό αέριο ήταν ότι έφερε την Κύπρο και το Ισραήλ πολύ κοντά.

Με τίτλο «Μετέωρο βήμα των συνομιλιών για το Κυπριακό», η εφημερίδα «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προδιέγραψε ως δεδομένη την τριμερή συνάντηση εντός Οκτωβρίου και συμφωνεί με άτυπη πενταμερή για διαδικαστικά θέματα και όχι για τη συζήτηση μορφής λύσης, όπως θέλει ο Τσαβούσογλου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι όλος ο πλανήτης βρίσκεται στο πόδι για τις επόμενες γενιές, με τους νέους και τις νέες να σηκώνουν στους ώμους τους ένα φορτίο βαρύτερο του δικού τους εκτοπίσματος. Αλλού γράφει ότι αυξάνεται η ανησυχία διεθνώς για τον εμφύλιο διαχωρισμό των παιχνιδιών, καθώς αναπαράγει σεξιστικά στερεότυπα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Εντός 45 ημερών τριμερής και άτυπη πενταμερής», γράφει ότι πριν υποβάλει την έκθεση για τις καλές του υπηρεσίες στις 15 Νοεμβρίου 2019 ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θέλει να έχει ανά χείρας συμφωνία επί των όρων αναφοράς στη λογική που οδηγεί στη διεξαγωγή μιας τριμερούς και στη συνέχεια μιας άτυπης πενταμερούς. Αλλού γράφει ότι ο πλανήτης φλέγεται και οι ηγέτες δεν ιδρώνουν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πάγωσαν οι προσπάθειες των τραπεζών για πώληση πακέτων κόκκινων δανείων μέσα στο 2019, λόγω της αβεβαιότητας από τις αποφάσεις για αλλαγές στο πλαίσιο των εκποιήσεων.

Η εβδομαδιαία «Η Σημερινή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ώσπου ο Θεός με κρατά δυνατό, θα είμαι εδώ», προβάλλει συνέντευξη στην εφημερίδα του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’, ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι δεν ανησυχεί για το Κυπριακό γιατί δεν υπάρχει λύση και ότι κάποιοι θέλουν το φάγωμα του Υπουργού Παιδείας. Αλλού αναφέρεται στο Κυπριακό και γράφει ότι από το «κλειδώνουμε τους όρους αναφοράς για να πάμε τριμερή», πήγαμε στο «να πάμε σε τριμερή για να οριστικοποιηθούν οι όροι αναφοράς». Σε άλλο θέμα γράφει για κρίσιμες αποφάσεις στη Νομική Υπηρεσία για νέες ποινικές διώξεις εναντίον ανώτερων στελεχών τραπεζών.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση “Sunday Mail” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «`Χάσαμε πολλά λεφτά`» ότι τα ξενοδοχεία της Πάφου μετρούν τον κόστος από την κατάρρευση της Thomas Cook. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κυβέρνηση θα προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα των Βαρωσίων. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στο Ράλι Κύπρος και γράφει ότι ο πρωταθλητής από το Κατάρ Nasser al Attiyah πήρε νωρίς τον έλεγχο της κούρσας το Σάββατο, ενόψει των τελικών διαδρομών της Κυριακής.

ΚΥΠΕ
29/09/2019

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: